Ген. Аню Ангелов: България да даде С-300 на Украйна

Ще придобием безплатно Patroit, смята той
18 мар 2022 14:08, Анисия Иванова
216
Ген. Аню  Ангелов: България да даде С-300 на Украйна
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Всякакви заплахи за влошаване на отношенията от страна на Руската федерация срещу България в случай, че страната ни изпрати въоръжение в Украйна, са напълно наедекватни, защото като член на НАТО вече сме обявени за врагове от Кремъл. Освен ПВО комплексите С-300, с които може да е свързано посещението на министъра на отбраната на САШ Лойд Остин в България, страната ни може да предостави на Украйна и преносими ракетни и противотанкови комплекси. Това коментира ген. Аню Ангелов, бивш министър на отбраната, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Живка Попатанасова.

"Една от целите на посещението е да се укрепи двустранното сътрудничество между САЩ и България. Втора цел може да бъде евентуално разговори за предоставяне на дивизиион С-300, който би могъл да бъде използван от украинските въоръжени сили, тъй като те го познават.", предположи гостът.

В такъв случай ще има дискусии с какво да бъде заменен този дивизион и ще има внос на средства, които да компенсират отсъствието му, коментира Ангелов. Според него България ще има проблеми с поддръжката не само на С-300, но и на всички зенитно-ракетни комплекси руско производство, както и на своите самолети МиГ-29 след войната.

Още по темата

"От гледна точка на това е по-добре да предоставим С-300 на Украйна и на негово място да придобием безплатно "Пейтриът" (Patroit), които са близки по качество и параметри", смята Ангелов.

Той уточни, че Словакия е действала по подобен начин.

"Всичко зависи от политическата воля на управляващите. Ако има такава политическа вола и ако наистина поддържат действията на жертвата в случая, а не на агресора, би трябвало да се замислят какво може българската страна да предостави на украинските въоръжени сили", каза ген. Ангелов и добави, че това до голяма степен ще е въпрос на символичен жест, защото САЩ вече снабдяват Украйна с много и по-модерно въоръжение.

Според ген. Ангелов България трябва да поддържа своите МиГ-29 и зенитно ракетни комплекси, за да може със съюзническа помощ да продължава да упражнява контрол над въздушното си пространство.

България е изправена пред невъзможност да ремонтира своите изтребители в Русия, а има и два големи недостатъка в своите системи за ПВО - нужда от съвременни системи "Пейтриът" със системи за разпознаване "свой/чужд" и 3D радари, които да покрият територията на страната.

"Тези две неща са неотложни в момента - даже да не предоставим С-300, трябва да се водят разговори как би могло да стане."

Какви са шансовете за преговорите Русия-Украйна и какво може да направи НАТО може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
32
 
! Отговори
ПЕШО преди 2 години
До ВъпросТози генерал е един от най-големите *** .За облаги се продава на всяка политическа сила.А какъв делегат на Десетия конгрес на БКП беше! Готов е и Бългаярия да продаде.
22
28
 
4
 
! Отговори
Добре че сме в НАТО преди 2 години
Щом сме в НАТО, значи Русия е нашият най-голям враг. Точка.
21
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакви такива "експерти" не могат да решават бъдещето на България и въвличането ни във война. Ако трябва, най-честно е да се проведе референдум.
20
2
 
38
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
Нали НАТО нямаше да се меси в Украйна щото това било директно трета световна!
19
28
 
4
 
! Отговори
Много сте кухи бе преди 2 години
Ще си дадем старите съветски ракети, а пък ще ни дадат чисто нов Пейтриът като на словаците - това се казва далавера.
18
3
 
30
 
! Отговори
бааааа Пена преди 2 години
Тоз чичо генерал как е станал генерал като един път не е стрелял с пушкало. Гледал е тавана на подделението и блял през прозореца, лизнал нечии чипички и станал генералче. Ей дедка, гледай си картофа да не стане някоя бела.
17
3
 
31
 
! Отговори
Хикса преди 2 години
Дърто *** защо го казваш по телевизията,кажи го сред хората на некой център в град или село.И ще видиш кво ще ти се случи.
16
2
 
38
 
! Отговори
Локси преди 2 години
За 3 седмици всички продажници се показват по телевизии и медии. Тъкмо да ги знаем за бъдещия народен съд.
15
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И като ги пратим ще сме напълно по долни ***.
14
4
 
29
 
! Отговори
С-300 никога няма преди 2 години
да напусне страната, народът няма да го позволи, ще има 60км конвой от каруци чакащи за скрап
13
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе защо ги питате тези фуражки. От големи години се знае, че под фуражка акъл не вирее. Фуражките, са за да изпълняват безприкословно нарежданията на политиците. Така ги учат от малки - да служат, а не да разсъждават.
12
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 4 Много точен коментар,ако хамериканските пейтриъти бяха по-ефикасни,Ердоган нямаше да поръчва С-400.
11
2
 
16
 
! Отговори
Преотстъпването преди 2 години
На трети страни нарушава лиценза за ползване и въоръженията могат да бъдат изискани обратно без компенсации. Или съответно унищожени дистанционно.
10
2
 
11
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Генерал Ганню..странно защо е цензурирано
9
4
 
42
 
! Отговори
Този преди 2 години
на съд! И затвор за предателство към България!Плаз мом дий!
8
2
 
35
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Тоз генерал *** ще отиде ли на фронта или първи ще се скрие в мазата?Тука във фабриката на всички ни записват телефоните и да чакаме повикване..май!
7
1
 
16
 
! Отговори
До 5 преди 2 години
Ей странджа, *** на трoлoвете... Помня те отпреди 3 години още и все така си из форумите... Безработица брат
6
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един корумпиран ГЕРБ-аджия не може да решава бъдещето на България. Спрете му голямата пенсия и я заменете с минимална. Мястото на Ангелов е където в момента е Байко Борисов.
5
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дядка, кой ти иска мнението. Гледай си старините и не се меси където скърца.
4
10
 
10
 
! Отговори
изплюхте ли камъчето преди 2 години
*** от ПП !!!!!!!!!!!!!