От "Браво на Путин" до "кръвопролитие и грях"... Русия погребва своите войници

Много опечалени застават на страната на Путин
18 мар 2022 22:30, Нели Христова
187
От "Браво на Путин" до "кръвопролитие и грях"... Русия погребва своите войници
Снимка: БГНЕС

В църквата на Александра и Антонина лежи ковчег. Драпиран е с руски трикольор, върху ковчега - фуражка и снимка.

Михаил Орчиков е бил заместник-командир на мотострелкова бригада. Той е убит в бой в Украйна. Въоръжени руски войници образуват почетен караул.

Православен свещеник обикаля ковчега, четейки молитви и размахвайки кандило. Остър аромат изпълва параклиса, смесвайки се със сладките каденции на църковния хор. Вдовицата на загиналия войник, покрита с черен шал, е утешавана от близки.

Колко руски военнослужещи са убити в Украйна? В Русия е престъпление да се съобщава за нещо различно от официалните данни.

Според информация, публикувана от руското министерство на отбраната, 498 войници са загубили живота си при това, което Кремъл нарича своята "специална военна операция". Това са последните данни от 2 март. Няма актуализация от две седмици.

"Ситуацията у нас не е проста", казва свещеникът на паството."Всички го разбират."

Кремъл иска обществеността да вярва, че руските войници в Украйна са герои и че офанзивата на Русия там е акт на самозащита.

В неотдавнашно издание на водещото седмично новинарско предаване на държавната телевизия, водещият заяви, че ако Русия "не се беше намесила сега, след три години Украйна щеше да бъде в НАТО... с ядрена бомба и определено щеше да напредне към Крим, а след това Южна Русия". Това е една алтернативна реалност, в която Украйна е агресор.

По улиците на Кострома изглежда мнозина вярват в официалната линия на Кремъл.

Това отчасти се дължи на силата на телевизията при формирането на общественото мнение. Но също така в моменти на криза много руснаци инстинктивно се обединяват около лидера си - сякаш не искат да повярват, че техният президент може да е взел грешно решение.

"НАТО иска да стигне точно до нас - в Украйна, а и те имат ядрени оръжия", казва Николай. "Браво на Путин. Той не им позволи."

"Русия трябва да продължи докрай", заявява пенсионерката Нина Ивановна.

"Доколко се доверявате на информацията, която получавате по руската телевизия за това?", пита я репортер на BBC. "Вярвам му. Защо да не? На интернет не вярвам."

"Защо не?", пита я журналистът. "Не знам", отговаря тя.

Не всички подкрепят офанзивата на Русия в Украйна. В село Николское BBC посещава дома на православния свещеник отец Йоан Бурдин. Наскоро той изнесе антивоенна проповед и изрази критиките си на уебсайта на църквата. По-късно той беше глобен по нов закон за дискредитация на руските въоръжени сили.

"Вярвам, че всяко кръвопролитие, каквато и да е причината и както се опитвате да го оправдаете, пак е грях", казва отец Йоан. "Кръвта е в ръцете на човека, който я е пролял. Ако е дадена заповед, тя е в ръцете на този, който е дал заповедта, подкрепил я е или е мълчал."

"Най-лошото от всичко е, че се появи омразата. Тя ще става все по-дълбока и по-дълбока, защото виждаме, че ситуацията с Украйна не свършва. Няма политическа воля това да се спре. Омразата и от двете страни ще се засили и ще се превърне в стена между нашите народи за десетилетия напред."

На гробище в Кострома осем войници носят ковчега на Михаил до гроба. Военен оркестър свири тържествена музика. След салют с пистолет и на руския национален химн ковчегът се спуска в земята.

Има кратка реч: "Загубата на син, брат, баща винаги е трагедия, но ние се гордеем, че той загина, защитавайки нашия народ, нашите деца, нашата страна".

В Кострома наричат ​​Михаил "защитник на Отечеството".

И все пак руската армия прекоси границата в суверенна нация и нападна Украйна по заповед на президента Путин. Лидерът на Кремъл твърди, че целта на неговата "специална военна операция" е да "демилитаризира и денацифицира" Украйна, сякаш украинското правителство е препълнено с фашисти - което просто не е вярно.

През последните дни руските власти едва прикриваха по-широките си цели. Руският външен министър Сергей Лавров каза, че случващото се в Украйна "...е битка на живот и смърт за правото на Русия да бъде на политическата карта на света при пълно зачитане на техните законни интереси".

С други думи, става дума за геополитика и решимостта на Москва да върне Украйна в сферата на влияние на Русия.

Това е нещо, което правителството на Украйна е решено да предотврати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото и да се пънат тука анти Путин анти Русия.Това е правилният ход.Вие какво искате да се обкръжи със военна техника и после една провокацийка и хоп нападаме Русия ще я демократизираме по наше му и нескрито ще и вземе ресурсите да ама не сте познали.Всеки чужденец стъпил в Русия с оръжие ще остане там за винаги.Ако мислите,че със санкци ще стане преврат в Москва грешно сте си направили сметката
133
11
 
6
 
! Отговори
ЦВЕТАН преди 2 години
НА ВОЙНА , КАТО НА ВОЙНА ! ЩОМ УКРАЙНА ИСКА ТАЗИ ВОЙНА , Я ПОЛУЧАВА ! ВЕНОВНИ СА И ТОВА Е РЕЗУЛТАТА ! ДРУГ ИЗХОД ТЕ НЕ ИСКАТ !
132
21
 
16
 
! Отговори
Z преди 2 години
Трогателно! Какво трябва да правят военните?! Само заплати ли да вземат?! Война е....Всички писаници в бг са пълна демагогия. В телеграм каналите е доста видно, че руския народ разбира и масово подкрепя войната. Защото е време, време е за нов по-добър смят, в който англосаксонците ще са нявряни в миша дупка! Слава на Велика Православна Русия!
131
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами война е-няма как без жертви.Онзи ден слушах изненадващо адекватно интервю по западните медии,където попитаха натовски америкснски генерал как би реагирал САЩ,ако Китай е във военен съюз с Мексико и Китай си направи военна база в Мексико?Отговорът беше еднозначен-в никакъв случай няма да го позволим,и да дори с цената на война.Защо всички гледат едностранно на проблема?Никоя държава от капацитета на САЩ,Русия или Китай няма да позволи това.
130
2
 
7
 
! Отговори
Георги преди 2 години
До Българка :трябва да те чукат 10 чеченеца по 10 пъти на ден, от зад и пак ще ти е малко
129
1
 
11
 
! Отговори
До 137 преди 2 години
Браво на Японците само те не знаят , че са в НАТО и даже са 2 ра сила ,явно някоя нинджа е подписал тайно договор.Да Америка е близко до Русия има няма 80 км ама от кога Москва най-важния град е на Изток , че Руснаците да се притесняват след като при ядрена война и двете няма да ги има.От границата на Украйна до Москва ракета може да удари за 3-4минути без да се реагира адекватно на удара.Така ,че запази си гениалните мисли у лево.
128
8
 
12
 
! Отговори
Не ги ли е грях преди 2 години
Нещо не мога да ги разбера путинофилите: хем наричат Запада "гейски", хем "фашистки". Абе нали фашизмът ( според мен и путинизмът) си мре да заклеймява различните, да се обявява за върховен и традиционен бранител на националните ценности, все му бъркат либерализмът и демокрацията? Ама те русофилите са си объркани същества
127
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Kiro mangala shte ni dovede do sashtoto
126
21
 
16
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
В очите на почтените и разумни хора по света руските войници са герои и Русия е герой, че се изправи срещу фашинизираният запад. Много народи по света са страдали от фащ и алчните западняци. Чакат с нетърпение да паднат на колене. Тогава ще се избият кой пръв да хване меча и да им отсече главата.
125
30
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слава на Путин! Велик е!
124
21
 
19
 
! Отговори
АЗ76 преди 2 години
BTW не харесвам разваления полски който се ползва за офицялен език на Украяна.през мъндолините ми е,който натисне минус. :)
123
6
 
18
 
! Отговори
АЗ76 преди 2 години
докато има ционизъм,така ще е по света.много е жалко че два православни народа се избиват.постигнаха някои съгласия с мюсулмани и араби-сега православието е на ред.дори папата е много мълчалив...а православния Вселенски патриарх още повече и тих...
122
9
 
7
 
! Отговори
Д-р. Гигълс преди 2 години
Матрял има , в началото ги опяват после даже и не ги събират . Велик стратег е Гасударя , все че им писне на украйнците да ги екзекутират и готово . Рускините са яки и раждат матрял за Гасударя
121
54
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слава на Русия
120
33
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе що не пишете колко хухли са гушнали букета ,според ЦРУ над 30000 ама нашите плюнкиии мълчат !!!
119
26
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нападаш чужда страна, убиват ти войниците в самозащита "те са лоши, ти си добър". Менталната гимнастика на руснаците и русоробите е потресаваща. Като не им харесва на руснаците в Украйна да си ходят. А на Путин глупостите, че НАТО се било доближило прекалено до Русия, ако Украйна влезела е пълна простотия. Той има граница със САЩ и Япония - двете най-големи НАТОвски армии. Айде у лево с пропагандата за ***!
118
29
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"сякаш не искат да повярват, че техният президент може да е взел грешно решение."....... Грешно според запада щото не успяха първо 2014 да задържат Крим и да се настанят във военно-морската база като изгоят Русия и второ щото не успяха да приемат Украйна в нато и да си разположат ракетите на границата с Русия. Путин нито е луд нито в ***. Може да е подценил съпротивата на украинците може и да не е.Запада просто не му остави друг избор, като че ли дори искаха той да нападне Украйна.Подло...
117
14
 
47
 
! Отговори
само питам преди 2 години
Докога БГ медии и рузките *** ще тровите медийната среда в България по примера на Путиновата пропаганда в рашистан?!Няма как който и да бил той да се обявява за месия и спасител на някакви си руснаци,които не съществуват в правния мир по начинът по който ги представя той?!Български професор,който живее 40 години в Харков и е женен за рускиня,директно каза в ефир,че гоненията срещу руснаци и техния език в Украйна са ИЗМИСЛИЦА,такова нещо не съществува!Ни в Донецк,ни в Луганск е било това нещо
116
38
 
77
 
! Отговори
слънчоглед в мъгла преди 2 години
Путин е безмозъмно ченге кгбист. С престъпната си война се нарежда до социопатите Сталин, Хитлер, Ленин, Пол Пот, Садам, Кадафи, Мао,фамилията Ким. Освем лудост е и пълен *** - славянската азбука, историята на Украйна (украинците с историческо право ненавиждат рубладжиите). Единственно добро ще е, че до края на годината Русия ще се разпадне. А за ***-който подкрепя убиец ще се пържи в Ада.
115
11
 
51
 
! Отговори
Геро преди 2 години
Защо другаря Малинов не се появи и да потвърди пред целокупния Български народ,че Руските войски ще бъдат посрещнати в Украйна с букети цветя,прегръдки и целувки??