Храните поскъпнали с 20% за година, шокът е при олиото - ръст от 50%

Шефът на комисията за борсите: Не се презапасявайте
164
Храните поскъпнали с 20% за година, шокът е при олиото - ръст от 50%
Снимка: БГНЕС

С 19,5% е ръстът на цените при основните храни у нас в сравнение с март 2021г. Това заяви председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов пред БНТ.

Шоково поскъпване през последните седмици има при олиото, чиято цена се е повишила с над 50%. По-висок ръст се наблюдава и при брашното като това се дължи на войната в Украйна.

Още по темата

"Войната беше основната причина за тръгването на тези ресурси нагоре и за тази бъркотия на пазара. Съвсем нормално е - излизат двама основни производители на олио и на пшеница от световния пазар - Русия и Украйна. Така, съответно, съвсем закономерно се създадоха предпоставки за това, което наблюдаваме. Имаше обаче и преекспониране на проблема, психологическо напрежение и много страх, който се предаде на потребителите. Наблюдавахме нерационални и грозни сцени. Затова напомням на потребителите, че презапасяването и стихийното купуване не са решение, а стават проинфлационен фактор", предупреди Иванов.

Според Владимир Иванов при останалите продукти процесите са плавни и устойчиви и подлежат на контрол - цените се вдигат заради скъпите енергийни ресурси и торове, но това става постепенно с малки проценти. Затова според председателя на държавната комисия по стокови борси и тържища за момента не се налага въвеждането на таван на цените или друг вид регулация от страна на държавата.

"Пазарът не е в такова състояние, което да налага подобни строго извънпазарни мерки. Ние сме в Европейския съюз, където към момента пазарният механизъм сработва - пазарът на храни е близък до перфектната конкуренция, има голямо съревнование и това създава плавен преход и бързо регулиране на равнищата на цените", каза Иванов.

Той очаква дълго време цените на олиото и брашното да останат на сегашното си равнище. Затова потребителите не трябва да се поддават на некоректни практики.

"Искам да напомня, че различните марки олио са със сходни качествени параметри. Затова нека хората не заплащат такъв тип некоректни практики като 8 лева за олио. Има некоректни практики и винаги ще има. Няма случай, при такова напрежение на пазара, да не се появят и хора, които да правят пир по време на чума. Затова и се обръщам към българските потребители - много е лесно, когато не закупиш", каза Владимир Иванов.

По думите му, ако войната приключи скоро, през септември може да очакваме съвсем различни тенденции и успокояване на пазара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още по темата: олиохрани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
2
 
2
 
! Отговори
Питам от любопитство преди 2 години
Каква заплата дават на длъжностна характеристика "junior Troll"?
100
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти остави, наистина ИТ-тата от поне 6-7 години обедняваме понеже винаги през това време цените изпреварват ръста на доходите, ама сега пенсионерите ги обричате да ровят по кофите или да умират от глад.
99
3
 
2
 
! Отговори
Чегъркай ГЕРБ Раше! преди 2 години
Народа ти дава картбланш, давай!
98
3
 
1
 
! Отговори
Кво ми пука преди 2 години
Аз олио не употребявам. По-важното ни е ГЕРБ да бъдат ИЗЧЕГЪРТАНИ. Ама ЯКО изчегъртани.
97
0
 
2
 
! Отговори
до 98 преди 2 години
Според зависи от компанията. Има компании, които дават на Junior-ите си по 2000лв., има и такива, които дават 3500. А при високите позиции разликите са огромни измежду компаниите. Всеки с възможностите си, ревенюто, което би донесъл на бизнеса и така нататък.
96
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
искате кажете 250% ???
95
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно защото увеличаването на заплати е инертен процес повечето добри фирми/работодатели/ правят индексиране според годишния индекс на инфлацията. Това е добре и за самите фирми работодатели, защото така знаят че ще те задържат.
94
0
 
4
 
! Отговори
до 98 преди 2 години
Без да съм човекът, написал долния коментар, 5к взимах като синиър преди 6 години. Сега взимам над тройно.
93
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен - "ами нали пазара на труда е свободен и всеки може да започне работа къде поиска" - не е точно така. Заплатите са растат много по-бавно от шоковата инфлация която има в момента. Пазара на труда е инертен. Човек не си сменя работата през месец. Свързано е с много стрес, а и звучи несериозно. Увеличаването на заплатите е дълъг и инертен процес.
92
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 96 малко почваш да звучиш като Влади Горската. Ти нормален ли си? Допреди 3-4 години 5к взимаха старши девелъпъри.
91
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Олио има достатъчно. Стига да не си вземате вани с олио, то би трябвало да ви стигне.
90
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мога да повярвам как хората се оплакват постоянно,че заплатите са им ниски,ами нали пазара на труда е свободен и всеки може да започне работа къде поиска,според мен 4000-5000 лв е нормална заплата,а който му е малка да си намери за повече.
89
2
 
7
 
! Отговори
София преди 2 години
Бих желал да питам Кокорчо, който оня ден се обясняваше, че инфлацията е едноцифрено. Всъщност се оказва, че е двуцифрено. Очаква ли се правителството да вземе някакви мерки или ще продължават да си държат главите заровени в пясъка спрямо реалните и належащи проблеми?
88
2
 
5
 
! Отговори
Ханонимен преди 2 години
Много са фрустрирани питеците гласували за ИТН и после ПП, очакваха спасители получиха грабители ...
87
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Елате в гр. Смолян - там ще сънувате за уважение и висока заплата !
86
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде сега някой да обясни защо Макрон, този виден демократ, иска да се въведат купони за храна. Новина от преди часове. Моля, обяснете
85
3
 
4
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
Олиото гранясва и е глу.паво да се запасяваш.Въобще не готвя с олио.
84
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Винаги ми е било странно някой като каже, че всички взимали 6-700лв. къде ги тия всички?! Ето долу човекът написал синът му как изкарва като ученик 1600лв.. Аз наистина не познавам човек около себе си, който да изкарва под 3000лв., колкото даваме на студентите в нашата фирма. Да, виждам, че складовите работници в Лидл взимат по 2000лв., но не познавам лично такива. Но, да- има такива хора. Ама къде са 2000, къде са 6-700... Дори имам роднинини в провинцията- всичките изкарват около 3000.
83
10
 
3
 
! Отговори
до 88 преди 2 години
Най-важна е медианната заплата. Колко масово взимат определени групи в дадена област. Например, в София квалифициран човек с търсени умения би взимал около 7000лв. медианно (има такива с 5000, има и такива с 500000 заплата). Неквалифициран (складов работник, шофьор, сервитьор) би изкарвал медианно около 3000лв.. Взимайки предвид, че СРЗ в София е около 2200лв., барабар със сивия сектор вътре, то СРЗ е близка до медианната, защото има по-малко квалифицирани кадри от неквалифицирани.
82
15
 
4
 
! Отговори
до 86 преди 2 години
Ами не са глупости. Айде *** виж всичкото бачкатор как изкарва парите си на ръка. Всякакви работници по строежи, майстори, шофьори, хамали. А се осигурява на минимална. Прав е човекът. А някой с доход 6-700 лв. не познавам, при условие, че касиерка в Лидл взима 1700, а квалификация не се изисква. Извинявай, синът ми 3 години помага като ученик в един магазин да си събере за море и припечелва по 1600 месечно. На Junior-ите при нас в ИТ сектора им даваме по 3500 начално. деца на 21. Слез на Земята