Храните поскъпнали с 20% за година, шокът е при олиото - ръст от 50%

Шефът на комисията за борсите: Не се презапасявайте
164
Храните поскъпнали с 20% за година, шокът е при олиото - ръст от 50%
Снимка: БГНЕС

С 19,5% е ръстът на цените при основните храни у нас в сравнение с март 2021г. Това заяви председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов пред БНТ.

Шоково поскъпване през последните седмици има при олиото, чиято цена се е повишила с над 50%. По-висок ръст се наблюдава и при брашното като това се дължи на войната в Украйна.

Още по темата

"Войната беше основната причина за тръгването на тези ресурси нагоре и за тази бъркотия на пазара. Съвсем нормално е - излизат двама основни производители на олио и на пшеница от световния пазар - Русия и Украйна. Така, съответно, съвсем закономерно се създадоха предпоставки за това, което наблюдаваме. Имаше обаче и преекспониране на проблема, психологическо напрежение и много страх, който се предаде на потребителите. Наблюдавахме нерационални и грозни сцени. Затова напомням на потребителите, че презапасяването и стихийното купуване не са решение, а стават проинфлационен фактор", предупреди Иванов.

Според Владимир Иванов при останалите продукти процесите са плавни и устойчиви и подлежат на контрол - цените се вдигат заради скъпите енергийни ресурси и торове, но това става постепенно с малки проценти. Затова според председателя на държавната комисия по стокови борси и тържища за момента не се налага въвеждането на таван на цените или друг вид регулация от страна на държавата.

"Пазарът не е в такова състояние, което да налага подобни строго извънпазарни мерки. Ние сме в Европейския съюз, където към момента пазарният механизъм сработва - пазарът на храни е близък до перфектната конкуренция, има голямо съревнование и това създава плавен преход и бързо регулиране на равнищата на цените", каза Иванов.

Той очаква дълго време цените на олиото и брашното да останат на сегашното си равнище. Затова потребителите не трябва да се поддават на некоректни практики.

"Искам да напомня, че различните марки олио са със сходни качествени параметри. Затова нека хората не заплащат такъв тип некоректни практики като 8 лева за олио. Има некоректни практики и винаги ще има. Няма случай, при такова напрежение на пазара, да не се появят и хора, които да правят пир по време на чума. Затова и се обръщам към българските потребители - много е лесно, когато не закупиш", каза Владимир Иванов.

По думите му, ако войната приключи скоро, през септември може да очакваме съвсем различни тенденции и успокояване на пазара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още по темата: олиохрани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Промяната е факт! Винаги когато комунистите обират държавата, народа обеднява и задлъжнява катастрофално. Сега като ги изгоним поне 10 години няма ги изберат докато плиткоумния народ не забрави погрома. После пак всичко се повтаря.
80
6
 
5
 
! Отговори
до 82 преди 2 години
Пълни глупости .Това беше ,когато не св взимаха парите с банкоматни карти ...Средната заплата не е повече от 1000 лв .Когато се взима базата за средна заплата се определя получаващи по 30000 в ИТ сектор и такива дето получават 600-700 лв. Осигорвките в момента през карти са на минимална заплата или над нея -реална бруто заплата.
79
4
 
2
 
! Отговори
До 76 преди 2 години
Олио 1лв ама телевизор 3000лвДънки 500лв
78
0
 
6
 
! Отговори
Do 82 преди 2 години
Ти мръднали брат? Щеше ли да избяга 1млн население тогава
77
21
 
4
 
! Отговори
до 76 преди 2 години
Средната заплата е много над 1600. 1600 е по документи, но всички знаем, че 70% от нискоквалифицираните "кадри" взимат доходите си под масата и се осигуряват фиктивно на минимална, че даже и на половин ден. Реалната СРЗ у нас е над 3000лв., в София- над 4500.
76
3
 
6
 
! Отговори
до 80 от Икономика преди 2 години
Това е то капиталистическа икономика. Гледаш да има спекула,вдигане на цени ,голями монопони хранителни и други вериги и лъжеш както ти е угодно за да има печалбааа !!!Не ми хвалете пазарната икономика,защото нея я има на хартия ,а монопола и мафията са реалност !!!
75
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато има будали,ще има и тарикати.
74
3
 
21
 
! Отговори
1 преди 2 години
Стига сте писали глупости,войната била виновна,за цената на олиото,виновна е държавата,че не може да се справи със спекулата,това олио е произведено със слънчогледа,от миналата реколта,тоест,цените на енергоносителите не бяха на сегашните цени,държавата се оправдава с пазарната икономика,а забранява на големите вериги да продават евтино олио,значи според държавата,скъпо може да се продава,а евтино не може.
73
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чета долу как разходите на 4-членно домакинство били 8000лв. и се хващам за главата. Имаме 2 нови автомобила за около 90000лв. всеки. Ипотека на къща до София. Потребителски кредит 120 000лв.. 2 луксозни апартамента. Ядем само фермерска био храна, не се лишаваме от абсолютно нищо, караме ски, спортуваме. Имаме 2 деца. Над 12000лв. месечно рядко харчим. Средно- около 7000 при доста по-голям доход. Това е разхищение от наша страна, но не и необходимост. 4 души могат да живеят спокойно с 4000лв..
72
0
 
2
 
! Отговори
До 69 преди 2 години
Я не ми цитирай агент Николай,да не ти приложа поза 69
71
4
 
2
 
! Отговори
Открийте разликата преди 2 години
1980г олиото беше 1.50лв. А средната заплата беше 182лв. Сега средната заплата е 1600лв а олиото струва 6лв.
70
0
 
9
 
! Отговори
До 57 преди 2 години
Едно си баба знае,едно си бае.Според тебе разходите за 4 членно семейство ,-предполагам двама възрастни и 2 деца е по 2000 лв.на месец на човек,даже и за децата.Пък доходите били 2000 лв.Що не вземеш да се гръмнеш?Има хора,които си хранят децата и със 800 лв.и други,на които и 80000 няма да им стигнат.
69
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Млякото пък защо така са го надули, почти левче е нагоре безсрамници.
68
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчо и кокорч са на божков слуги.
67
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми - каот през 2008-а/2009-а! Минаваме пак на фалшиви пари, ще продаваме мара на който може си купи и ще се къта и така ...
66
0
 
13
 
! Отговори
До всички българи преди 2 години
Вадете си паспорти и един път в месеца на колите и в Турция. Който един път отиде и види за какво става въпрос забравя завинаги големите магазини в България. Добре, че беше един комшия тираджия та да ни отвори половината квартал. Бензина там сега е 2.30 лева. Пътя ви е без пари. Какво им пълните гушите тука и плащате ДДС в тая продънена държава???
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боже бойко да заменя урсола да стане бенца 1? в цяла европа. Надяваме се че няма толкова кухи хора който вярват в това че щото не е буда на власт за твА е така.....
64
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първи каза истината Георги Марков от Будапеща. В България се извършва пълзящ преврат. Само не знаем каква им е ползата на САЩ от такива типове като Кирчо и Кокорчо.
63
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
50%? То да бееш - 2.20 го взимах едното, сега е 5.60 ... Това са не 50, а над 150%!!!
62
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 46 - Извинявай. Не бях забелязал, че тук е академичен форум, къдто имам стирктен код за комуникация. Мислех си, че е сайт, вкойтомасово населениетоможе да се изразява, позлвайки всекидневната разговорна форма на езика си. Ама видиш ли - заради тебе, май, не можело...