Подведен ли е Путин да нахлуе в Украйна заради планове за дворцов преврат?

Експерт: Какъвто и да е изходът от конфликта, Китай ще спечели
22 мар 2022 20:00, Анисия Иванова
330
Подведен ли е Путин да нахлуе в Украйна заради планове за дворцов преврат?
Снимка: БГНЕС

За да се впусне Владимир Путин в тази авантюра и да нападне Украйна има два сценария. Или службите на Путин, от страх пред него, са казвали това, което той иска да чуе - че руските войски ще минат като на парад през Украйна и почти няма да срещнат съпротива (това, както виждаме, не стана). Възможно е от страх да са представяли данни, въз основа на които той да вземе погрешно решение. Това каза д-р Ангел Апостолов, Атлантически клуб в България, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Вторият сценарий е да се подготвя дворцов преврат и нарочно да му е била подавана грешна информация. Да се вземе това погрешно решение, за да може да бъде свален от власт".

Беше недооценена реакцията на Запада и тежестта на санкциите, както и реакцията на Украйна. Очакваха, че е разединена, а тя сега дори е по-обединена, отколкото бе преди инвазията, каза гостът.

Трябва да се прави разлика между отношенията НАТО - Русия и отношенията НАТО - Путин, подчерта Апостолов. "Докато Путин се държеше като CEO или генерален мениджър на "Русия" ЕООД, той успяваше да издейства и да измъкне определени геополитически активи, без прекалено много да ескалира ситуацията. Това бяха хирургически намеси. Първо започна с Грузия през 2008 година, след това се анексира Крим - без особени последствия за него".

"От 2014 година нататък Путин вече се държи, не като CEO, а като цар и самодържец на Русия. Както се случва със всеки един самодържец, когато се задържи прекалено дълго на власт, системата за контрол и балансиране, която те държи, вече не функционира. Изчезват съветниците, които имат смелостта да ти покажат дали една политика ще се увенчае с успех и какви са рисковете. В случая с Украйна става дума за волунтаристични решения, които могат да доведет до изключително големи сътресения в системата на международните отношения".

Относно България и отношението ни към конфликта събеседникът каза, че като членове на НАТО е недопустимо риториката на българските политици да бъде от типа "ние говорим с НАТО", "Европейският съюз и ние". "Ние сме тях. Ние сме вътре. Това дали е грешка на езика - не знам, но всеки път, когато се говори така, се всява посланието, че ние сме нещо различно".

След края на Студената война имаше едно десетилетие, в което Русия беше много отворена за сътрудничество със Запада, което не беше съвсем дооценено, както трябва. Първата страна, веднага след разпадането на СССР, която изявява желание, още през 1991 година да се присъедни към НАТО, е Руската федерация. Колко пропагандно или не, но фактът е факт, каза Апостолов.

"Западът не дооценява, че Русия ще се промени. Западът си мисли, че тя ще остане слаба завинаги, че кризата ще остане завинаги и Русия беше пренебрегвана. Реакцията ѝ не може да бъде оправдана, но пътят, по който бе тласната, донякъде е отговорност на Запада. А след като Русия се върна към идеята за "Крепостта Русия", на която Путин е еманация, започна вече подценяването на Русия".

Относно перспективата Русия да се превърне в нещо като Северна Корея - в пълна изолация и затоврена - гостът каза, че "светът вече не функционира по този начиин" и "ако тръгне да се затваря има реална опасност тя да се разпадне". "Това няма как да се случи и не е добре и за света". "Трябва да се намери баланс и да не се наказва цялото руско население. Дори при Нюрнбергският процес определени личности са наказани, а не се наказва цялото германско население".

"Какъвто и да е изходът от конфликта, Китай ще спечели. От една страна Русия ще бъде тотално обвързана вече с него - няма друг избор, за да не изпадне в тотална изолация. Освен това Китай спечели важен лост в отношенията си с Индия, която също е един от губещите. Русия и Индия са близки съюзници, но сега, когато възникне спор между Китай и Индия - Русия няма вече да може да се застъпва за индийските интереси пред Китай".

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


330
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
1
 
5
 
! Отговори
ГЕРБ на кон преди 2 години
ГЕРБ са само няколко хода пред мат. Останаха само с царица (бб), топ (иг), пешки и един кон (тд), на когото кон са заложени всички надежди - това е рецептата за провал.
162
4
 
6
 
! Отговори
Путин матира запада преди 2 години
От всичките 'новини' едно става ясно - на запада нищо не му е ясно!
161
1
 
4
 
! Отговори
СПРИ! ПОЛИЦИЯ! преди 2 години
СПРЕТЕ да ни питате дали еди какво си и дали еди онако си. Ние нищо не знаем. Влизаме тук, за да ни информирате, а не за да ви отговаряме на причудиците.
160
4
 
4
 
! Отговори
???? преди 2 години
До Сата НАТО- Напротив, точно либералното украинско правителство забрани на малцинствата си да говорят езиците си. Имам предвид руски, полски, унгарски дори и български. След като всички тези държави изказаха остро възмущението си, унгарското правителство отмени забраната за езиците от ЕС- и остана само за руския. Освен това провери при какви условия е създадена Украинската държава чрез Меморандума от Будапеща 1994г подписан от САЩ ВБ и Русия. И какво е написано в конституцията и при създаван
159
7
 
7
 
! Отговори
Тц тц тц преди 2 години
Чета ви и ви се чудя.Азов провокираха Русия да нападне Украйна като са палили живи хора там,душили са бременни жени и деца са убивали.Вземете четете вместо да философствате.Ей от такива дървени философи ще изпукаме всички.На 24-ти Полша ще предлага миротворчески войски на НАТО да се пратят в Украйна,а Русия щяла в отговор да я бомбандира.Русия си каза от началото да не й се месят.От Полша са луди освен ако целта не е точно ядрена война.Имаме 2 дни живот.Може да не оцелеем,защото са близко.
158
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами толкова ти е акъла, и то промит!
157
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами толкова ти е акъла, и то промит!
156
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се е чуло,че е подведен,всички по партии го защитават,особено политическите анализатори в предавания специални с централни новини отразяващи събитията от специалната операция на място с репортажи по места къде са се настанили техни Z въоръжени сили наричащи ги донбаски по униформи и др. военни сили с уеднаквени униформи и снаряжение как въоръжение,също специални подразделения,но как набрани за участие в държавна войска не информират,че още да са го подвели,а за тях всички др. и нацита са ВСУ.
155
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-после стана ясно от къде дойде нацисткия знак Z в Руската армия.Най-бруталният картел в Мексико състоящ се предимно от военни носи знакът Z, и се казва Zetaz.Картелът в най - добрите си години са влизали 10 хил. Отличавали са се с брутални убийства. Точно като руската армия.
154
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човек за да разбере Путин или Америка трябва да е живял в държава с площ поне 15 млн. кв. км. )) Не може да се дава анализ на човек, от държава с 111 хлд. кв км територия и с граждани които мечтаят да отворят барче или баничарница... мисленето е друго на онея.
153
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-губещ от ядрената заплаха на Путин е Китай.Тъкмо да капитализира 5 хиляди години развитие,и ето на! Малкия плъх ще провали световното им господство. Затова Дракона също е заинтересован час по-скоро всичко да се успокои, а това минава през укротяване или раздяла с дядо Кабай.След това е лесно,ще пожелае само Сибир :-))
152
7
 
4
 
! Отговори
Тея се смахнаха преди 2 години
Страх ме е:(.Тези от Полша защо сега ще пращат натовски войски в Украйна?Давайте да се молим на Господ да се вразумят и утре да не осъмнем с атомна бомба,взривена близо до нас;(.Нещо са се смахнали всъвсем.Може коронавируса в главата да е ударил всички.
151
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 197 "Аз лично 60 години вече,мразя Империалистическска Америка! Ми това е положението!-:)))" Всички таксиджии сте така :)))
150
14
 
4
 
! Отговори
До 199 преди 2 години
Америка е една западаща империя! И те си го знаят това! Следващите са Китай! В най-скоро време китайския език ще стане официален! Русия отдавна вече не командва нищо!
149
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мда! Сега ще излезят и такива версии,но пък така ще изкарат наивник "добрия" Путин. Няма място за такива "индулгенции"! От 20 г. Дребния хамстер управлява с желязна ръка Русия,кой е този юнак,дето го е заблуждавал??? Не се лъжете, няма никакви преврати и подвеждания! Всичко е в болната Му глава..
148
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз лично 60 години вече,мразя Империалистическска Америка! Ми това е положението!-:)))
147
1
 
4
 
! Отговори
... преди 2 години
мдам една доста добра статия! За жалост това се получи поради грешки не само на русия! Важно е да се знае до къде можеш да стигнеш! Особено в политиката и с хората защото инак ...!!! Но сега наистина се създаде една нова империя Китай и неговите ресурси в русия! Това ще доведе до нов световен ред! В който Китай ще управлява! Както и да е дано европата да се вземе в ръце и да си създаде армия да си намери смелостта и да почне да гради и произвежда! Имаме и акъла и възможността за това!!!
146
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин дали знае, че е нацист?
145
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 193 Не Путин е в бункера а Укрито еврейче!-:))))Зеленски
144
4
 
6
 
! Отговори
До дядо от село преди 2 години
На Путин му харесвам само алинчето Кабаева.Която между другото е от волжките българи..