Путин иска да присъства лично на срещата на Г-20

САЩ и съюзниците обмислят дали могат да изключат страната от организацията
23 мар 2022 13:17, Екип на Investor.bg
127
Путин иска да присъства лично на срещата на Г-20
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин възнамерява да присъства на срещата на върха на Г-20, чийто домакин по-късно тази година ще бъде Индонезия, заяви в сряда посланикът на Русия в Джакарта. Изявлението му бе направено, след като някои членове на групата призоваха страната да бъде изключена от нея.

"Не само Г-20, много организации се опитват да изгонят Русия... реакцията на Запада е абсолютно непропорционална", заяви посланик Людмила Воробьова на пресконференция в сряда, цитирана от Ройтерс.

Съединените щати и западните им съюзници преценяват дали Русия трябва да остане в Г-20 след инвазията ѝ в Украйна, съобщиха за Ройтерс източници, участващи в дискусиите.

Вероятността да бъде наложено вето на евентуално предложение за пълно изключване на Русия от останалите членове на клуба, в който влизат Китай, Индия, Саудитска Арабия и други – повишава залозите вместо това някои страни да пропуснат срещите на Г-20 тази година, казаха източниците.

Г-20, заедно с по-малката Г-7 - включваща само САЩ, Франция, Германия, Италия, Канада, Япония и Великобритания - е ключова международна платформа за координиране на многостранни действия - от изменението на климата до трансграничния дълг.

Русия е изправена пред вълна от международни санкции, предприета от западните държави, които целят да я изолират от световната икономика, в това число и изключването ѝ от международната система за междубанкови разплащания SWIFT и ограничаване на сделките на централната ѝ банка.

"Обсъждаше се дали е уместно Русия да бъде част от Г-20", заяви високопоставен източник от Г-7. „Ако Русия остане член, организацията ще стане по-малко полезна".

Запитан дали президентът на САЩ Джо Байдън ще предприеме действия за изтласкване на Русия от Г-20, когато се срещне със съюзниците си в Брюксел тази седмица, съветникът по националната сигурност Джейк Съливан заяви във вторник пред репортери в Белия дом, че Вашингтон не вярва, че отношенията към Русия в международните институции и в международната общност могат да продължат както досега.

Въпреки това Съединените щати планират да се консултират със своите съюзници, преди да бъдат направени други изявления, каза той. Източник от Европейския съюз потвърди обсъжданията за статута на Русия на предстоящите срещи на Г-20.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
8
 
7
 
! Отговори
До 77 преди 2 години
Абсолютно! И лично теб хайл алахакбар лилипутин ще те короняса за крал на тая федерация. Но тя ще е на обратната страна на луната;)... Стига с тези националистически идеи! Живеем в 21и век.
68
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Путин излезе извън Русия, дали ще се върна в същата държава обратно като президент? Дали истинските руснаци не искат да го избутат настрани?
67
3
 
14
 
! Отговори
До последни новини преди 2 години
Рублата преди 2 месеца беше 10 евро цента, днес е 0,9 евро цента. Как точно се е възстановила.
66
16
 
18
 
! Отговори
Баба Ванга преди 2 години
Свето ке стане по-добър когато Владимир Владимирович легне до Владимир Илич в мавзолея!
65
21
 
21
 
! Отговори
Христо преди 2 години
Четвъртата индустриална революция започна и скоро ще има широк отзвук относно постиженията на западният свят. Русия за съжаление не е част от тази революция и ще се озове в един нов свят, в който нейните ракети, петрол и газ, просто са безполезни.
64
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин ще отиде, Г19 не. Страхуват се, че щял да ги черпи с новичок.
63
20
 
19
 
! Отговори
ник преди 2 години
Няма как от бункера да излезе този страхливец.
62
21
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аз мислехче българите се честни и съвестни а се оказа че са слепи и глухи не могат да различават доброто от злото укрите са фашисти раша ги чисти руснарод страда в украина от бендеровци дано да го разберете рано или късно ще презреете
61
16
 
10
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ В Украйна преди 2 години
Българска Бесарабска Федеративна Република ще е една от новите Републики в състава на Украинската федерация. Останалите ще са на запад Бендеровия или т.н. Бендеровци(нацистите). На изток ДНР и ЛНР . По средата ще е република Новорусия а цялата бесарабия ще стане Българска федерация !!!!
60
8
 
11
 
! Отговори
Дин Дзън преди 2 години
Всички ще го гледат като извънземен там като отиде :)
59
12
 
15
 
! Отговори
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ преди 2 години
Министър Председателя на Русия Дмитрий Медведев току що обяви,че Руските природни изкопаеми в това число Нефт,ГАЗ,Метали и др. ще се плащат само и единствено с Руски рубли а не долари както беше до сега. Анализатори прогнозират рязко увеличение на Руската рубла предвид увеличеното и търсене, която почти се възстанови от 30%товото пропадане от края на миналия месец!!
58
8
 
12
 
! Отговори
аз преди 2 години
До Само питам - ами ще видим след още 6 месеца. Горивата +25%, Стоманата +50%. Сега очакваме втечнен газ и скрап от ФАЩ за да не спрем тотално.
57
11
 
12
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 2 години
Едва ли Путин ще присъства лично. Най-много да му спретнат някой преврат докато е извън страната и международния съд в Хага да му сложат белезниците още на летището в Джакарта.
56
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам само три въпроса: 1. Кризата в Украина и отговорът на САЩ/ ЕС/ UK възпрепятства ли или засилва дневния ред на Световния икономически форум за Голямото възстановяване.2. Пречи или напредва дневния ред на измамата за климата.3.Путин глобалист ли е или отстоява националния суверенитет на Русия.
55
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще бъде хубаво Украйна да се денафицира и да се раздели на 2. Там да се изгради Киевската стена и света да се раздели на 2 икономически зони. Ще бъде супер Турция да си остане при нас, за да ни пазят, че нас ни мързи да се занимаваме с войни - то е ясно. Торове-морове това са глупости Е.С. дава пари от фондовете за гледане на магарета и ще си торим с тях. Аз съм за САЩ и за Русия те са нужни един на друг за да има баланс, ако едните изчезнат другите ще се превърнат в робовладелци.
54
10
 
12
 
! Отговори
интересно преди 2 години
До Ангел Ей това руската пропаганда няма край. Ходи си в гулаг. Тия измислени и в Холивут няма да вземат . На кой му претрябвал да гледа руски клипове там, още повече че от началото на ВОЙНАТА всички руски телевизии и сайтове там са спрени.Като лъжете, поне гледайте да е малко по достоверно,че да има някой да ви повярва. Най-новия сериал на HBO е за ФСБ как помага на инп.Палпатин да се самоотрови с НОВИЧОК.Името на серияла е Новичок-отрова за непослучни руснаци.
53
14
 
25
 
! Отговори
Само питам преди 2 години
Русофилчета каква ще бъде съдбата на вашият фюрер? А /Подобно на Хитлер ще глътне цианкалий в бункера. Б/ Ще бъде линчуван от разбунтувалите се руснаци и трупа му ще бъде хвърлен в Москва река. В/ Ще бъде ликвидиран он обкръжението си. Г/Ще избяга в Северна Корея. Д/Ще бъде съден като военнопрестъпник в международен трибунал. Е/Ще стане патриарх на Русия.
52
8
 
20
 
! Отговори
бай Ламби преди 2 години
Бе той убаво ша присъства там нашто момче,ама от де у Индонезията ша му намерят такваз голема маса на коят да седнат 20 чиляка през десет метра разстояние ни знам?Освен да си носи с него и маса.Шойгу ша метне на гръб една от Кремъл и готово!Другия вариант е да прати некой от двайсетте двойнака и да праят с него квот щат.Ни муй лесно на набора ей!
51
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко са жертвите на това безумие извършвано от Русия досега - и цивилни и военни от двете страни!!!
50
21
 
14
 
! Отговори
Ангел преди 2 години
В нецензурираните Американски форуми Reddit и Discord масово Американците подкрепят Путин.Споделят си клипове взети от Руските телеграм канали. Общо взето Байдънската политика се пропуква. На междинните избори тази година ще загубят с много !!!!