Путин иска да присъства лично на срещата на Г-20

САЩ и съюзниците обмислят дали могат да изключат страната от организацията
23 мар 2022 13:17, Екип на Investor.bg
127
Путин иска да присъства лично на срещата на Г-20
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин възнамерява да присъства на срещата на върха на Г-20, чийто домакин по-късно тази година ще бъде Индонезия, заяви в сряда посланикът на Русия в Джакарта. Изявлението му бе направено, след като някои членове на групата призоваха страната да бъде изключена от нея.

"Не само Г-20, много организации се опитват да изгонят Русия... реакцията на Запада е абсолютно непропорционална", заяви посланик Людмила Воробьова на пресконференция в сряда, цитирана от Ройтерс.

Съединените щати и западните им съюзници преценяват дали Русия трябва да остане в Г-20 след инвазията ѝ в Украйна, съобщиха за Ройтерс източници, участващи в дискусиите.

Вероятността да бъде наложено вето на евентуално предложение за пълно изключване на Русия от останалите членове на клуба, в който влизат Китай, Индия, Саудитска Арабия и други – повишава залозите вместо това някои страни да пропуснат срещите на Г-20 тази година, казаха източниците.

Г-20, заедно с по-малката Г-7 - включваща само САЩ, Франция, Германия, Италия, Канада, Япония и Великобритания - е ключова международна платформа за координиране на многостранни действия - от изменението на климата до трансграничния дълг.

Русия е изправена пред вълна от международни санкции, предприета от западните държави, които целят да я изолират от световната икономика, в това число и изключването ѝ от международната система за междубанкови разплащания SWIFT и ограничаване на сделките на централната ѝ банка.

"Обсъждаше се дали е уместно Русия да бъде част от Г-20", заяви високопоставен източник от Г-7. „Ако Русия остане член, организацията ще стане по-малко полезна".

Запитан дали президентът на САЩ Джо Байдън ще предприеме действия за изтласкване на Русия от Г-20, когато се срещне със съюзниците си в Брюксел тази седмица, съветникът по националната сигурност Джейк Съливан заяви във вторник пред репортери в Белия дом, че Вашингтон не вярва, че отношенията към Русия в международните институции и в международната общност могат да продължат както досега.

Въпреки това Съединените щати планират да се консултират със своите съюзници, преди да бъдат направени други изявления, каза той. Източник от Европейския съюз потвърди обсъжданията за статута на Русия на предстоящите срещи на Г-20.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те не го пускат в селото, той пита за поповата къща
48
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мандалото хлопна !След пълна демилитаризация на атомният арсенал (това разбира се ще го направят всички които го притежават ) Русия ще седне да преговаря с някого .
47
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тя съпротивата срещу тези санкции главно на САЩ неминуемо ще започне да нараства, защото страните ще започнат да се поставят на мястото на Русия и да разбират, че ако имат мнение или действия които САЩ не одобряват ги чака същото, първи за това се усетиха арабите
46
20
 
21
 
! Отговори
Коцевa преди 2 години
Изключете ги от всякакви организации и международни форуми тези агресори,узурпатори, убийци и разруъшители на мирна държава !!! Бял ден да не видят !!!
45
4
 
8
 
! Отговори
Новинарски гювеч 2/2 преди 2 години
Рецепта: Нашите *** издават вече звуци прегладнели! Отгоре ръсите хайли - лаккли ъбсурдни разсъждения за руските горива, за руската икономика, руските олигарси, абе за всичко руско! плейтвате това върху драматизъм със подправени кадри от хуманитарнта катастрова. И готво! Консумирайте с отвращение! А, много важно! - повтаряте всеки ден до пълна липса на мозъчна дейност! (2 от2)
44
7
 
11
 
! Отговори
Новинарски гювеч 1/2 преди 2 години
Рецепта: Две новини за Путин - полуфабрикат от CNN. Едната дали е луд, втората колко е бгат. Насипвате направо с правописните грешки! Две новини Какво мислят САЩ. Добявате ги заедно със обидите на Байден - за по -пикантен привкус. Втората е за това колко лошо се водят военните действия (със есенцията е че щатите могат да убият всички по-успешно!)Гарнирате със завления на Зелански - баласт но а цвят! За обем давате и коментарите на наши и чужди експерти - да се излагат ама кой ти гледа (1 от 2)
43
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Подкрепяш Путин ....стига си гракал бе. Личи си кой е писал лозунгите в ТКЗСто навремето
42
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин от страх да не го свалят няма да пътува. Като плъх е напоследък.Седи си у бункеро. Прави фалшиви видеа и ходи до магазина само за тоалетна хартия, щото имал рядко щастие.
41
17
 
18
 
! Отговори
Мария преди 2 години
Русия печели съюзници със всеки изминал ден.Амерканската пропаганда се пропуква. Дори много Американци са на страната на Путин което е видно от форумите в Reddit!
40
17
 
27
 
! Отговори
Подкрепяш Путин преди 2 години
Подкрепяш убийството на украински деца, тяхната кръв ще бъде по ръцете ти! Подкрепяш Русия, подкрепяш държава агресор и терорист, чиято армия върши геноцид и военни престъпления! От теб зависи дали ще станеш съучастник на агресори и убийци!
39
18
 
20
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Психопата Путин няма да доживее до трибунала за военнопрестъпници, но всички от шайката му ще бъдат съдени. И Лавров и Шойгу и Патрушев и Матвиенко....... Пред трибунала ще отговарят и пропагандаторите, които 8 години сееха омраза срещу Украйна като Соловьов, Кисельов, Симонян и останалите клакьори. След това за обикновените руснаци ще има дълги години на депутинизация. Такава ще има и за всички фенове на Путин по света!
38
14
 
21
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Тогава е по-добре да сменят мястото на срещата с Хага. Там вече го очакват с нетърпение.
37
12
 
11
 
! Отговори
Z преди 2 години
Как каква работа имал в Украйна? Той ви ги каза човека ама не слушате. 2ри май наближава. Има сметки за уреждане в Одеса
36
5
 
16
 
! Отговори
До 34 преди 2 години
Кой цензурира Путин? Всяко едно негово изявление и проява са напълно достъпни навсякъде в интернет. Точно гледах онова му изявление от началото на войната, как украинците трябва да се предадат. От днешна гледна точка, е повече от смешно. Дано го цензурират лакеите му от самия него. Ще го забрави скоро.
35
8
 
20
 
! Отговори
... преди 2 години
Поредният щам на комунизма е путинизма.Едно от най-ефикасните средства против вирусите е изолацията до излекуване на заразата...
34
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Г20 е по скоро икономически форум.За биолабораториите и пр. откривани неща в бившата Украинска територия има ООН.И въобще не е като да не се е заинтересувал Китай и др. държави.Егоцентризма на запада, заедно с ингилизките медии свива мащабите на света, до собственна значимост, несъразмерна с реалноста.Г7 +сателитите, едвам докарват 1/5 от населението на планетата, а консумират много над реалната си тежест. Това ще се промени, а скоро и ще е усезаемо. Дори и у нас.
33
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бре какви психолози пишели тука. Алгафари ти ли си бе :)
32
18
 
27
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Единственото място извън рассия, което путин сега може да посети е боксониерата от затворен тип на Милошевич в Хага ... Кремълският военнопрестъпник ще бъде заточеник в сибирската си правоверна джамахирия, а там вече му е отредено и мястото за вечен покой в Мавзолея до мумията на Ленин ... !!!
31
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да заповяда. Цял свят чака джуджето да изпълзи от бункера, за да може някой снайперист най-после да получи нобелова награда за мир.
30
19
 
11
 
! Отговори
Пустиняк преди 2 години
Прави са психиатрите, че този екс-човек страда от тежко делюзивно разстройство. И то от години. Живее в паралелна реалност и стана жертва на собствената си пропаганда, че ръждивята му армия е някаква свръх сила. Не му стигна всичките имитации на Хитлер, сега и Кинжал е явно руската Фау-2. Знаем къде го доведе Хитлер това велико оръжие. До бункера. Но според мен по-вероятно е този тежко болен човек да свърши като Сталин. Агонизиращ няколко денонощия в собствената си урина, без никой да го пипне.