Путин иска да присъства лично на срещата на Г-20

САЩ и съюзниците обмислят дали могат да изключат страната от организацията
23 мар 2022 13:17, Екип на Investor.bg
127
Путин иска да присъства лично на срещата на Г-20
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин възнамерява да присъства на срещата на върха на Г-20, чийто домакин по-късно тази година ще бъде Индонезия, заяви в сряда посланикът на Русия в Джакарта. Изявлението му бе направено, след като някои членове на групата призоваха страната да бъде изключена от нея.

"Не само Г-20, много организации се опитват да изгонят Русия... реакцията на Запада е абсолютно непропорционална", заяви посланик Людмила Воробьова на пресконференция в сряда, цитирана от Ройтерс.

Съединените щати и западните им съюзници преценяват дали Русия трябва да остане в Г-20 след инвазията ѝ в Украйна, съобщиха за Ройтерс източници, участващи в дискусиите.

Вероятността да бъде наложено вето на евентуално предложение за пълно изключване на Русия от останалите членове на клуба, в който влизат Китай, Индия, Саудитска Арабия и други – повишава залозите вместо това някои страни да пропуснат срещите на Г-20 тази година, казаха източниците.

Г-20, заедно с по-малката Г-7 - включваща само САЩ, Франция, Германия, Италия, Канада, Япония и Великобритания - е ключова международна платформа за координиране на многостранни действия - от изменението на климата до трансграничния дълг.

Русия е изправена пред вълна от международни санкции, предприета от западните държави, които целят да я изолират от световната икономика, в това число и изключването ѝ от международната система за междубанкови разплащания SWIFT и ограничаване на сделките на централната ѝ банка.

"Обсъждаше се дали е уместно Русия да бъде част от Г-20", заяви високопоставен източник от Г-7. „Ако Русия остане член, организацията ще стане по-малко полезна".

Запитан дали президентът на САЩ Джо Байдън ще предприеме действия за изтласкване на Русия от Г-20, когато се срещне със съюзниците си в Брюксел тази седмица, съветникът по националната сигурност Джейк Съливан заяви във вторник пред репортери в Белия дом, че Вашингтон не вярва, че отношенията към Русия в международните институции и в международната общност могат да продължат както досега.

Въпреки това Съединените щати планират да се консултират със своите съюзници, преди да бъдат направени други изявления, каза той. Източник от Европейския съюз потвърди обсъжданията за статута на Русия на предстоящите срещи на Г-20.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако има гориво и храна може да отиде с някой батальон. Въпросът е дали после може да се върне. В Афганистан Брежнев отиде, но после не го пускаха да се върне и се наложи да си пробова път с бой.
28
11
 
19
 
! Отговори
Ангел преди 2 години
Путин ще излезне победител на тази среща.Освен това няма да могат и да го цензурират.Американците знаят това много добре поради тази пречина най-вероятно ще бойкотират срещата ,ще гледат да я провалят !
27
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съединените щати преценявали дали..... май е време повече страни да обърнат пакачинката и да покажат, че ФАЩ не са световен хегемон, който да се разпорежда с целия свят. Още повече трябва да им светне лампата след като по такъв брутален начин доларът бе използван като средство за масово унищожение. Милитаризирането на икономически средства в такъв мащаб е изключително опасно наред с ядрените и кибер заплахи. Оръжие от такъв мащаб (доларът) на разположение само на една страна е огромна заплаха.
26
12
 
2
 
! Отговори
Край преди 2 години
Украинците се борят героично защото всъщност са руснаци. Руснаците така си се бият.
25
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако отиде има опастност да се разбере защо нападна Украйна и всъщност кой и с какво го е предизвикал. Това предполагам някой членове не искат да се знае. Ами ако изнесе данни за лабораториите. Между другото от няколко дни и в България е разкрита такава. Всички говорят колко героично се държи Украйна, а на някой идва ли му на ум защо Украйна е толкова добре подготвена и по какви причини години наред са обучавани цивилни отряди за водене на война .
24
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ванга е казала... *** ке гушне букета в Джакарта!.
23
15
 
30
 
! Отговори
българина преди 2 години
ако Русия бъде смачкана, вече никой не може да спре сащ да смачкат абсолютно всички, ще пороби света буквално, и няма кой да ги спре. Китай е следвщия. Ще влизат във всяка държава с или без война ще има майдани изнудване и заплахи. дано всички си дадат сметка за това
22
17
 
11
 
! Отговори
Олд преди 2 години
Джуджето психопат няма да рискува,знае че като се върне вече друг ще е на стола му.
21
13
 
14
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Това е добра новина, за добрите снайперисти!!!
20
14
 
15
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
Нека ходи, ако е жив дотогава
19
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако има Русия дотогава. Колкото до истината в очите, Путин не иска да му развалят хубавата мафия която си е направил вкъщи. Украйна беше следващата стъпка за разрастване и още дивиденти. Много му дреме на Путин за вас
18
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слава Украйна в състава на Русия!
17
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ще оака Американците. В момента повечето ги е страх да говорят щото САЩ ще им наложат санкции посредством петро долара. Ама Путин е наистина както един по-долу каза генгста и ще разпарчатоса света на 2 икономически зони. Американците ще се видят в чудо като се наложи да се изхранва с икономиките на източна Европа и тук ще почне да влиза кеш както беше преди 90та докато пращахме и изхранвахме Съюза. Когато света е разделен България е много по-нужна и незаменима за васала си. Стискам палци.
16
11
 
14
 
! Отговори
До 10 преди 2 години
Италия е малка страна с БВП по-голям от Русия - 110 млн. алкохолици и земя колкото цял континент. Направо Италия е фалирала.
15
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чичо Путин няма и да ги пита дали е канен или не, а директно ще отиде в Индонезия и ще нахлуе на срещата и ще им каже истината в очите. Така трябва да се действа с нагли типове.
14
6
 
7
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 2 години
Лично = холограма. Така е в новото (азиатско) нормално.
13
7
 
6
 
! Отговори
Тошо преди 2 години
Лично не може !Може само с придружител !Защо ли ...ами да го пази от комарите там, а те ......жилят яко от около 25 дни само рускоговорящи, интересно защо и те така са се настроили, мръсни гадинки !?
12
3
 
12
 
! Отговори
Не е зле преди 2 години
И от ООН да я отчислите. А Мъск да организира срочно преместването й на Марс.
11
11
 
29
 
! Отговори
ПОЛКОВНИК преди 2 години
Ще им каже много истини в учите.Освен това речта му няма как да бъде скрита от обществото което ще се отрази зле на Американската пропаганда поради тази причина САЩ не го желаят !!!
10
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако до тогава е все още президент ..може би :) а и както е тръгнало икономически до тоагва Русия ще е в Г-220 на около 215 място с преспектива за изоставане :)