Руски печат: Санкциите срещу Русия удрят не само Европа и САЩ

Конфликтът Москва - Киев ще предизвика гладни бунтове в Африка
23 мар 2022 09:41, Елка Василева
79
Руски печат: Санкциите срещу Русия удрят не само Европа и САЩ
Снимка: архив, БГНЕС

Антируските санкции задълбочават световната продоволствена криза. Заради поскъпването на горивата и торовете европейските фермери стачкуват, цените на храните по магазините растат, рафтовете се опразват, пише в. "Росийская газета".

Санкциите срещу Русия удрят не само Европа и САЩ. Под удар се озоваха голям брой небогати страни от Африка и Латинска Америка, практически изцяло зависещи от доставките на руски торове. Поскъпването на ресурсите за селското стопанство ще накара производителите да пестят от покупката им, което ще намали реколтата, а това на свой ред ще вдигне още повече цените, прогнозира Евгения Серова, експерт по аграрната политика.

Още по темата
А замразените доставки на ваксини за животни в Русия ще влошат епизоотичната ситуация не само във федерацията, но и в Европа - птичият грип например не познава граници, добавя тя. В този план по-мъдри от другите излязоха онези международни продоволствени корпорации, които въпреки исканията на своите власти не замразиха доставките на семена и агрохимични вещества в Русия. Защото, намалее ли реколтата в Русия, страната ще свие износа на зърно и друга продукция, а това крие риск от недостиг на храни за цялото население на планетата, допълва московският официоз, като се позовава на в. "Уолстрийт джърнъл".

Конфликтът между Москва и Киев ще предизвика гладни бунтове в Африка. На континента ще избухне криза с доставките на зърно, торове и горива, предрича "Независимая газета".

Продължаващата спецоперация на Русия в Украйна тревожи световната общественост в контекста на проблема с продоволствената сигурност, засягащ особено Африка и по-специално северните й региони, зависещи от украинското и руското зърно. Според Асошиейтед прес големите зърнопроизводители като САЩ, Канада, Франция и Аржентина няма бързо да увеличат доставките, а ще изчакват по-високи цени. Готовност да вдигнат доставките сега имат само Австралия и Индия. Фермерите не са наясно кога ще приключи руско-украинският конфликт и не са сигурни трябва ли да си променят плановете за посев на пшеница и слънчоглед.

Очаква се тази година мащабната суша в американския Запад да продължи; едва ли ще се промени към по-добро и африканският климат. Това създава нови рискове за вносителите на храни като Иран, Етиопия, Ливан, Пакистан и Египет. Големи трудности ще имат по-специално Тунис и Мароко, силно зависещи от руски и украински доставки. Неизбежно ще има глад в Южен Судан. Плачевна е ситуацията в Мали. Алжир, Сенегал и Кот д'Ивоар вече отпускат дотации за основните храни, което ще подпомогне населението, но в дългосрочна перспектива ще намали шансовете за икономически растеж, добавя "Независимая газета".

Цените на пшеницата през март чупят рекорди. Макар и слезли под върховите стойности от първото десетдневие, те все още двойно надхвърлят средните нива от миналия десетгодишен период, отбелязва "Известия".

На фона на руската спецоперация в Украйна ситуацията остава неясна. Двете страни заедно осигуряват към 40 на сто от световния износ на пшеница, но участието им като ключови играчи в този аграрен сезон е под въпрос. Селскостопанските земи в Украйна станаха бойно поле и вероятно десетки хиляди хектари тази година няма да са годни за стопанска дейност.

Основният проблем там обаче е липсата на горивно-смазочни материали. Голям дял от дизеловото гориво за украинските селскостопански машини идваше от чужбина, а 75 на сто от вноса се падаше на Русия. Сега украинският дизел почти със сигурност ще отива за въоръжените сили и националистическите батальони. Износът на селскостопанска продукция от Украйна тази година може да се свие с 50 и дори 100 процента, дори ако бойните действия приключат в най-близко бъдеще.

Междувременно Русия наложи по-строги ограничения върху износа на пшеница, а перспективите за реколта не са ясни. Поради растящите цени на горивата и торовете руските фермери, ако не получат сериозна държавна подкрепа, най-вероятно ще водят предпазлива посевна кампания. Твърде малка изглежда вероятността Русия да изнесе тази година над 40 милиона тона зърно. Към несгодите на световния селскостопански сектор се прибавят и прогнози за лоша реколта в още две големи зърнени държави - САЩ и Китай, допълва "Известия".
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
OOoха мамашааа преди 2 години
До Точка У Каквото искаш разбирай - ПУТИН ТИ ГО НАПРАВИ!!!!!!!!!!!!!
52
2
 
2
 
! Отговори
ууу преди 2 години
Пътят към Златния милиард:Първа степен - Ковид - слабо ефективен. Втора степен - локална война - икон. криза, глад - ефективно. Трета степен - световна война - супер ефективно - само маййммуни ....
51
15
 
6
 
! Отговори
Айде бе преди 2 години
Да си гледат смотаната държава и агресивно правителство, съсипаха хората в Украйна, правили прогнози - прогнозите са : в Москва свърши нурофена, липсата на основни съставки от западни фирми (щот тия нищо не произвждат) ще фалира дребните фирми от ХВПто, да му мислят. Не били виновни за агресията - дали ? Половината подкрепят измишльотините на чичката.
50
2
 
12
 
! Отговори
Точка У преди 2 години
От статията разбирам, че няма да ни се размине само с хиперинфлация а да очакваме хуманитарна криза
49
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво трябва да се случи?Оставете ме да унищожа една суверенна държава...иначе ще гладувате?Нито ще ви позволим да унищожите украйна, ниъо чак ще гладуваме.Най вероятно е руския народ да гладува.
48
12
 
10
 
! Отговори
void преди 2 години
Глад и мизерия му е майката - докато се събудят овцете в Русия и обесят джуджето заедно с всичките му олигарси. Харесвам руснаците ама са заспала Гана и си заслужават мизерията щом са съгласни да са крепостни селяни доживот а една шепа хора даприбират 60-80% от богатствата на страната исега да се чудят къде да си скрият 140 метровите яхти за по 600 милиона долара. Да си страна лидер не значи да размахваш ядрените си ракети ами да водиш и работиш с останалите за по-добър живот.
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
53 по-еко казваш? Това включва ли ГМО?
46
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А дали пък целта не е точно тази? Да поизмре населението на Африка от глад без пшеница? Дали целта не е да се поберат спестяванията на хората, които на драго ще ги дадат за храна? Не съм конспиратор, но започвам да вярвам в конспирациите!
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено говорено е говори се и ще продължава да се говори за ефекта на доминото. Аз падам и след мен всичко страда.
44
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До QSVCТе могат да имат 1/5 от световната територия, ябаче тази територия е негодна за живеене русофилче :))) Ако искаш да живееш в Раша, нема никой да те спира, вервай ми :))
43
6
 
19
 
! Отговори
QSVC преди 2 години
Не знам как си представят нещата великите мислители, че могат просто да зачеркнат 2/3 тсветовна територия и 1/3 световни ресурси. На оня писач по- долу, че е заменима искам да малко да помислиш как точно ще стане това с потреблението на което е свикнала Европа и останалите. Но явно мисловната дейност не ти се отдава много, така, че насочи вниманието си към нещо друго.
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 48Ние сме задната врата на Раша в ЕС, нормално е да има последствия за нас, тъй като през 30-годишния преход, никой не си мръдна пръста да е премахне тази зависимост :))
41
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По добре криза каквато и да е отколкото европейските градове да бъдат сполетени от участта на украинските сега.Специално за нас,ние не знаем какво е да няма криза.Русофилите се погрижиха все да сме в кризи по заповед на империята на злото.
40
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
само на мене ли ми се струва,че тези санкций дето ги наложиха на Русия имат по-голям отрцателен ефект върху нас отколкото върху Русия и тепърва ще има по-големи повишения на цените на всякакви продукти...
39
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прави са рашките, санкциите удрят тях, не Запада :))) Направо да се чудиш как са оцеляли САЩ и Западна Европа без руски газ и петрол през Студената война :)))
38
7
 
12
 
! Отговори
Пачи преди 2 години
4 милиона бежанци от Украйна към Европа- засега. Ще има и още и от Африка и от Близкия Изток. Това което беше преди години с бежанците от Сирия го умножете по 20.Това е Стратегическата цел на Путин, да залее Европа с бежанци, и да я съсипе.
37
8
 
6
 
! Отговори
Да бе да преди 2 години
Украйна изнася 60 млн тона зърно, с 50% повече от Русия.
36
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колхозниците да си гледат скапан ата икономика, да се не грижат за света.
35
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости. Всичко е заради войната плюс политиката на Русия да ограничи доставките на газ през 2021 за ЕС и намаляването на добива на петрол от СА. Всичко така започна миналата година и продължава. Войната на свой ред оскъпи още повече живота. Доколкото до санкциите, Русия е заменима, няма нужда да си придават важности, с които не разполагат.
34
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джуджето,джуджето реване.А кой ще дойде след джуджето,джуджето.Сигурно някоя пияница като Елцин ли?Мечти!!Както ги знам руснаците какви са патриоти и сега са обединени повече от всякога.Путин е даже доста мил ми се струва.