Храните поскъпнали с 20% за година, шокът е при олиото - ръст от 50%

Шефът на комисията за борсите: Не се презапасявайте
164
Храните поскъпнали с 20% за година, шокът е при олиото - ръст от 50%
Снимка: БГНЕС

С 19,5% е ръстът на цените при основните храни у нас в сравнение с март 2021г. Това заяви председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов пред БНТ.

Шоково поскъпване през последните седмици има при олиото, чиято цена се е повишила с над 50%. По-висок ръст се наблюдава и при брашното като това се дължи на войната в Украйна.

Още по темата

"Войната беше основната причина за тръгването на тези ресурси нагоре и за тази бъркотия на пазара. Съвсем нормално е - излизат двама основни производители на олио и на пшеница от световния пазар - Русия и Украйна. Така, съответно, съвсем закономерно се създадоха предпоставки за това, което наблюдаваме. Имаше обаче и преекспониране на проблема, психологическо напрежение и много страх, който се предаде на потребителите. Наблюдавахме нерационални и грозни сцени. Затова напомням на потребителите, че презапасяването и стихийното купуване не са решение, а стават проинфлационен фактор", предупреди Иванов.

Според Владимир Иванов при останалите продукти процесите са плавни и устойчиви и подлежат на контрол - цените се вдигат заради скъпите енергийни ресурси и торове, но това става постепенно с малки проценти. Затова според председателя на държавната комисия по стокови борси и тържища за момента не се налага въвеждането на таван на цените или друг вид регулация от страна на държавата.

"Пазарът не е в такова състояние, което да налага подобни строго извънпазарни мерки. Ние сме в Европейския съюз, където към момента пазарният механизъм сработва - пазарът на храни е близък до перфектната конкуренция, има голямо съревнование и това създава плавен преход и бързо регулиране на равнищата на цените", каза Иванов.

Той очаква дълго време цените на олиото и брашното да останат на сегашното си равнище. Затова потребителите не трябва да се поддават на некоректни практики.

"Искам да напомня, че различните марки олио са със сходни качествени параметри. Затова нека хората не заплащат такъв тип некоректни практики като 8 лева за олио. Има некоректни практики и винаги ще има. Няма случай, при такова напрежение на пазара, да не се появят и хора, които да правят пир по време на чума. Затова и се обръщам към българските потребители - много е лесно, когато не закупиш", каза Владимир Иванов.

По думите му, ако войната приключи скоро, през септември може да очакваме съвсем различни тенденции и успокояване на пазара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още по темата: олиохрани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не изкарвайте народа виновен че се презапасявал ,след като няма държава ,на правителството на киро умното не му пука явно или не може да се справи или има интерес спекулата да продължава (литър олио от 6лв .дава повече ДДС от литър олио от 2лв.)и търгашите да печелят.Трябва да излезем и да протестираме за този рекет
140
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-големи субсидии получават производителите на жито и слънчоглед. Това са пари на данъкоплатците. Защо не се постави таван на печалбата на тези стоки от първа необходимост. Защо въобще се получават субсидии, ако тези цени не могат да се регулират от държавата. Няма ли кой да постави въпроса на необходимото ниво?
139
0
 
3
 
! Отговори
Гари Каспаров преди 2 години
ГЕРБ бягат по дъската само с един топ и един офицер. Мата е близо.
138
6
 
1
 
! Отговори
ФОРСМАЖОРЕТКАТА преди 2 години
БАЦО, ВРЪЩАЙ СА....НЕ МОЙМ СА УПРАЙМ БЕЗ ТЕБ
137
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не слушайте пропагандата на парвитеслтвото, запасявайте се не само с олио, но и с основните хранителни продукти. Инфлацията е прекалено голяма, за да не доведе до дефицит на стоките в магазините.
136
3
 
4
 
! Отговори
До 160 преди 2 години
Ми да нормално е.Стаден принцип!
135
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално е хората да с запасяват, защото има доста помнят недоимъка при правителствата на БСП. Сега пак комунисти са на власт, включително президентът е комунист. Така, че хората не са толкова балами.
134
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи хората ви казаха че няма недостиг на олио.Колкото повече се презапасявате, толкова по-скъпо ще става.След 2 месеца цената ще се нормализира и ще почнат с нещо друго.Това са техники за печелене на пари просто.
133
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора оняснете ми какво го правите това олио? пиете ли го? разтривате ли се? всяка вечер по 50-100г ли удряте? какви са тези мании за олио
132
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Промяната продължава - промяната на цените...
131
4
 
9
 
! Отговори
КИРЕ преди 2 години
ЗАКОПА ГО ТОЯ НАРОД, С ТИЯ ЦЕНИ
130
4
 
6
 
! Отговори
ФОРСМАЖОРЕТКАТА преди 2 години
ТАКА УПРАВЛЯВАМЕ НИЕ БСП КОМУНИСТИТЕ
129
3
 
7
 
! Отговори
Ако бяхме партия ШАХ преди 2 години
ГЕРБ вече са на няколко хода от мат.
128
7
 
4
 
! Отговори
ПЪЛЕН МАНДАТ КИРЕЕ!! преди 2 години
Кирето ще изкара пълен мандат. Най-умните от умните в ГЕРБ, като Емил Димитров вече са на пангара и предлагат услугите си на новата власт. ГЕРБ залезе и си отива бавно, но сигурно.
127
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставка и съд за правителството на Петков!
126
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
много е лесно когато изкараш хората виновни че се презапасяват а няма държава която да реагира на грозните спекулации на търгашите .Защо не намалихте с един процент поне ДДС-то на поне някои хранителни продукти .Защото на кир4о и кокор4о не им дреме ,както и на предишното правителство
125
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 137 АнонименАма как само употребяваш с такава нежност думата кавали ! Аууу ! Сигурно ги правиш с голяма усърдие с дълбокото си гърло
124
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тоя заспал народ стадо му е малко увеличението ! Трябва всичко да скочи с 200% за да се сепне стадото но ме съмнява и тогава дали ще се събуди
123
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЩОТО НИ УПРАВЛЯВА РУСКИЯ ЗЕЛЕН ЧОРАП! ИЗБИРАТ РУСКИ КАААВАЛИ, А ИСКАТ ЕВРОПЕЙСКИ ДОХОДИ!
122
3
 
3
 
! Отговори
ПРОМЯНАТА... преди 2 години
ЩЕ СИ СПОМНИТЕ ВИЕ ЛУКАНОВ И ВИДЕНОВ МНОООГО БЪРЗО... Я ВИЖТЕ КАК СКОКНАХТЕ ПРИ ФАЛШИВИТЕ ТРЕВОГИ ЗА ОЛИОТО И БЕНЗИНА, ОФФЦЕ!