Тежки загуби за Русия в Украйна от полковник и нагоре - гръбнака на руската армия

Йерархичната структура налага висши офицери да отиват на фронта
24 мар 2022 19:30, Елка Василева
346
Тежки загуби за Русия в Украйна от полковник и нагоре - гръбнака на руската армия
Снимка: архив, БГНЕС

В анексирания от Русия Крим вчера се проведе заупокойна служба за заместник-командващия руския Черноморски флот - поредния според Украйна висш руски офицер, убит от началото на инвазията на 24 февруари.

В неделя украинският президентски съветник Михайло Подоляк назова шестима руски генерали, които по думите му са убити в Украйна заедно с още десетки полковници и други офицери.

Още по темата
Руското министерство на отбраната не е потвърдило нито една от тези загуби. То не е променяло данните си за броя на руските жертви от 2 март - седмица след началото на войната, когато съобщи, че са загинали 498 от руски войници. Според Украйна загубите на Русия са 15 600 човека.

Ройтерс не може да провери повечето украински твърдения, но някои от тях бяха потвърдени от руски източници.

В изявление на интернет страницата си властите в руския пристанищен град Новоросийск потвърдиха гибелта на 28 февруари на генерал-майор Андрей Суховецки. В съобщението беше отбелязано, че той е служил в Сирия, Северен Кавказ и Абхазия.

Вчера стотици хора се събраха в кримския град Севастопол на заупокойна служба с топовен салют за Андрей Палий, капитан първи ранг и заместник-командващ руския Черноморски флот.

Конрад Музика, директор на полската консултантска компания в областта на въздухоплаването и отбраната "Рохан", каза, че украинските оценки за руските загуби сред висшите офицери са правдоподобни, но посочи, че те са трудно проверими и че действителният им брой вероятно е по-малък.

"Дори да говорим само за двама генерали, това пак е сериозен брой. При това не говорим само за генерали, но и за полковници, а те, разбира се, също стоят високо в йерархията", заяви той.

По думите му подобни загуби говорят за недобра осведоменост на Русия за разположението на украинската артилерия, както и за това, че Украйна успешно установява местонахождението на висши руски офицери, вероятно по сигнала от мобилния им телефон.

Твърде много полковници и прекалено малко ефрейтори

Високопоставен чуждестранен дипломат в Москва каза пред Ройтерс: "За мен са важни съобщенията за тежки загуби на равнище полковник и нагоре, гръбнака на руската армия, а не само сред генералите".

Дипломатът заяви, че руската армия е силно централизирана и йерархична структура и в нея липсва свободата на действие на по-ниските офицерски чинове, характерна за западните армии. "Има твърде много полковници и прекалено малко ефрейтори. Затова се получава така, че задачи, чието решаване на Запад би станало на много по-ниско равнище, биват прехвърлени нагоре по командната верига", каза той.

Дипломатът посочи, че йерархичната структура налага висши офицери да отиват на фронта, за да решават проблеми или да активизират бойните действия, което ги излага на опасност от нападения.

"Централизацията на командването и контролът, концентрирането на командните пунктове на едно място и липсата на сигурни комуникации също ги поставя на места, където може да бъдат разпознати и ликвидирани от украински безпилотни летателни апарати", добави той.

В резултат на руското нахлуване в Украйна загинаха хиляди хора, близо 10 милиона души бяха прогонени от дома си и се породиха опасения от засилване на конфронтацията между Русия и САЩ.

Москва казва, че "специализираната ѝ военна операция" е била необходима, защото Съединените щати са използвали Украйна, за да заплашват Русия, и Москва е трябвало да защити рускоезичното население от украинския "геноцид" срещу тях. Киев отхвърли тези твърдения.  
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


346
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
260
2
 
2
 
! Отговори
Смешници преди 2 години
До THE EVILНещастник,САЩ и Англия се бият по целия свят.От Атлантика до Китай и Австралия.Мощната икономика и флот на двете страни печелят войната.Да не изключваме и мощната авиация на двете страни.90 процента от самолетите на СССР са западни,а до 1944г. СССР почти няма авиация.
259
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До THE EVILАми не знаем защото не е вярно! Русия се справя с Германия през ВСВ благодарение на огромни доставки на оръжие, храна и оборудване от САЩ и Великобритания. Провери за "лендлийза" който САЩ отпуска на СССР през втората световна и ще разбереш, че и тогава и сега на тая необятна територия акъл не вирее.
258
1
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Яков Владимирович Резанцев (род. 17 июня 1973, с. Елбанка, Алтайский край, РСФСР, СССР, погиб 25 марта 2022) российский военачальник. Командующий 49-й общевойсковой армией Южного военного округа с августа 2020 года, генерал-лейтенант (2021)
257
6
 
20
 
! Отговори
1 преди 2 години
След огромните загуби в Афганистан и тоталния провал на икономиката бившата им държава ссср се срути в насипно състояние. Сега историята върви по същия път-материалните и човешки загуби растат главоломно, войната изисква милиарди всеки ден.За 1 месец загубиха 10 генерала и над 10 хиляди войници,материалните загуби са огромни,нещо което в Афганистан се случи след 5-6 години.А героичния народ на Украйна няма никакви намерения да се предава.
256
17
 
2
 
! Отговори
THE EVIL преди 2 години
Смениците дето кометират ВСВ, паляч.овци знаете ли че "Победителите съюзници" се бият с около 20 дивизии на западния фрон, докато СССР се бият с 200 на източния " та даже и били победили"? Я сега ми кажете кой и с чия помощ е победил Хитлер? Та и сега НАТО та НАТО май пак не виждате, че само вие натото като копой отстрани. То да си промит мозък не е лесно...
255
5
 
9
 
! Отговори
Олд преди 2 години
Как си позволяват панахида,Палий е жив според Келешников .
254
6
 
22
 
! Отговори
3M преди 2 години
Дай Боже всичките нашественици да ги стигне тази събда!
253
20
 
13
 
! Отговори
ХАХАХА преди 2 години
"Днес" просто се излагате.Правете поне малко проверка на новините ,които давате-има нет и още един куп новинарски сайтове/наши и чужди/ ,блогъри и т.н-хората не са овце ,че да давате като в соца измислени пропагандни новини.Така излизате абсолютно платена медия и американска подпорка
252
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'' Из целия град има трупове, там е просто ад '' ................................. със сигурност украинците сами се бомбардират и се самоубиват по улиците пак сами, само и само да обвинят невинните руснаци-освободители ...
251
15
 
35
 
! Отговори
Украинска поговорка преди 2 години
Да би в Русия стояло, не би на ГРУЗ 200 станало! Никой не е канил руснаците в Украйна! Никой не ги посреща с хляб и сол като освободители дали етническите руснаци се бият против руските агресори за свободата на Украйна и те искат да стана част от "руският свят" на психопата Путин и зомбиранот население на Русия.
250
19
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според шурошуиддните медии (като тази) руската армия е вече разбира, всичките им танкове, самолети, оръжия и какво ли не, Путин се е предал на либерастичните третополови оттпаддъцци, и Русия вече е в ръцете на сатанизма.,.,.,смях без граници, кой ви ги дава тея фалшиви новини, ве демонРати нещастни?!
249
30
 
15
 
! Отговори
Никой преди 2 години
Русия имала загуби, ами кажете загубите на Украйна защото са 10 пъти по големи и почти няма армия. Останали са някакви банди под командването на САЩ.
248
9
 
29
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
До Алекс: Не само Харков всички градове са с руско езично население и Суми, и Чернигов, и Мариупул, Мелитопол и Херсон. В момента окупаторите принудително мобилизират руснаци от завзетите територии и ги пращат на фронта. Който откаже затвор обаче в Русия, в Сибир и Далечния изток. Вече има няколко хиляди човека който са депортирани. Днес на окупираните територии са започнали да изземват от училищата учебниците по история и литература и да ги горят. Забранили са всички валути освен рублата.
247
15
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дай Боже повече такива добри новини.
246
2
 
21
 
! Отговори
до 301 преди 2 години
Напразно си ихвърлил ВЕФ-а, не е руски, а от някоя от прибалтийските републики, не помня точно коя. Заводът е съществувал още преди СССР окупацията.
245
17
 
36
 
! Отговори
Баце преди 2 години
Комунист ли е тепенье му е майката.Смърт за Русия! Свобода за Украйна!
244
14
 
28
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Мразя всичко руско включително и Вефа.Току що го хвърлих през прозореца защото Митрофонова беше взела думата
243
4
 
27
 
! Отговори
Русофил преди 2 години
Заменям Москвич за каса олио трета цедка.
242
14
 
40
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Обаче рускоезичното население в Харков яростно се бие срещу руския окупатор.Руската пропаганда се пропуква.Това население припознава Украйна като своя държава и не иска да има нищо общо с Русия.Където стъпи руски ботуш,процъфтява бедност и мизерия.
241
13
 
40
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Избивай руският пиян агресор!Слава Украйна!