Тежки загуби за Русия в Украйна от полковник и нагоре - гръбнака на руската армия

Йерархичната структура налага висши офицери да отиват на фронта
24 мар 2022 19:30, Елка Василева
346
Тежки загуби за Русия в Украйна от полковник и нагоре - гръбнака на руската армия
Снимка: архив, БГНЕС

В анексирания от Русия Крим вчера се проведе заупокойна служба за заместник-командващия руския Черноморски флот - поредния според Украйна висш руски офицер, убит от началото на инвазията на 24 февруари.

В неделя украинският президентски съветник Михайло Подоляк назова шестима руски генерали, които по думите му са убити в Украйна заедно с още десетки полковници и други офицери.

Още по темата
Руското министерство на отбраната не е потвърдило нито една от тези загуби. То не е променяло данните си за броя на руските жертви от 2 март - седмица след началото на войната, когато съобщи, че са загинали 498 от руски войници. Според Украйна загубите на Русия са 15 600 човека.

Ройтерс не може да провери повечето украински твърдения, но някои от тях бяха потвърдени от руски източници.

В изявление на интернет страницата си властите в руския пристанищен град Новоросийск потвърдиха гибелта на 28 февруари на генерал-майор Андрей Суховецки. В съобщението беше отбелязано, че той е служил в Сирия, Северен Кавказ и Абхазия.

Вчера стотици хора се събраха в кримския град Севастопол на заупокойна служба с топовен салют за Андрей Палий, капитан първи ранг и заместник-командващ руския Черноморски флот.

Конрад Музика, директор на полската консултантска компания в областта на въздухоплаването и отбраната "Рохан", каза, че украинските оценки за руските загуби сред висшите офицери са правдоподобни, но посочи, че те са трудно проверими и че действителният им брой вероятно е по-малък.

"Дори да говорим само за двама генерали, това пак е сериозен брой. При това не говорим само за генерали, но и за полковници, а те, разбира се, също стоят високо в йерархията", заяви той.

По думите му подобни загуби говорят за недобра осведоменост на Русия за разположението на украинската артилерия, както и за това, че Украйна успешно установява местонахождението на висши руски офицери, вероятно по сигнала от мобилния им телефон.

Твърде много полковници и прекалено малко ефрейтори

Високопоставен чуждестранен дипломат в Москва каза пред Ройтерс: "За мен са важни съобщенията за тежки загуби на равнище полковник и нагоре, гръбнака на руската армия, а не само сред генералите".

Дипломатът заяви, че руската армия е силно централизирана и йерархична структура и в нея липсва свободата на действие на по-ниските офицерски чинове, характерна за западните армии. "Има твърде много полковници и прекалено малко ефрейтори. Затова се получава така, че задачи, чието решаване на Запад би станало на много по-ниско равнище, биват прехвърлени нагоре по командната верига", каза той.

Дипломатът посочи, че йерархичната структура налага висши офицери да отиват на фронта, за да решават проблеми или да активизират бойните действия, което ги излага на опасност от нападения.

"Централизацията на командването и контролът, концентрирането на командните пунктове на едно място и липсата на сигурни комуникации също ги поставя на места, където може да бъдат разпознати и ликвидирани от украински безпилотни летателни апарати", добави той.

В резултат на руското нахлуване в Украйна загинаха хиляди хора, близо 10 милиона души бяха прогонени от дома си и се породиха опасения от засилване на конфронтацията между Русия и САЩ.

Москва казва, че "специализираната ѝ военна операция" е била необходима, защото Съединените щати са използвали Украйна, за да заплашват Русия, и Москва е трябвало да защити рускоезичното население от украинския "геноцид" срещу тях. Киев отхвърли тези твърдения.  
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


346
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Пичкин и антуража му би трябвало да им е ясно че всичките техни копеУета пребиваващи на Запад ще бъдат ЕКЗЕКУТИРАНИ при първипт куршум изтрелян срещу НАТО !!!Хубаво е да им се припомни на лавровров и т.н. ВОЕННОПРЕСТЪПНИЦИТЕ !!!
179
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости.
178
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин Шаломов е защитник на Православието и Славяните. Рамзан Кадиров също. Ала акбар.
177
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Блатная затъва все повече, а на бедния алкаш му се пускат стари записи по канал1 за промивка на мозъка...жалко наистина
176
1
 
9
 
! Отговори
Гуни Простий преди 2 години
Русия ,пазителката на християнството. хе хе хе
175
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 208 "Краварче мaлоумнооо, Русия как можеше да прикани ООН на чужда територия, ако самите украинци не го поискат?" Самите украинци го поискаха. Русия го блокира в ООН.
174
1
 
1
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
До ГеврекаИма я. Жертвите от бойните действия в Украйна са почти 200 000 човека от тях около 6 000 са убити в преки бойни действия. Загубили са и те няколко полковника и 1 генерал. Разликата е, че техните висши офицери са убити при бомбардировки в щабовете си. А руските на първа линия. Идеята е, че генералите умират в щабовете си а не на първа линия. Русия няма комуникационна система и ползва месната ГСМ мрежа и а генералите отиват напред за да мотивират войската и хоп, украински снайперист...
173
2
 
3
 
! Отговори
Руски загуби до 24.3 преди 2 години
Не са само генерали и полковници. 15800 убити, 108 самолета, 124 хеликоптера, 530 танка, над 1600 бронирани машини, 5 кораба, много транспортни средства и оръдия
172
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До анонимен *** Такъв е, щото живота му е пълна нула. Семейство има не защото знае какво е това, а щото някой трябва да му готви.
171
1
 
4
 
! Отговори
Генерал - ефрейтор преди 2 години
На всички, които са служили в БНА е ясно, че големите чинове се раздаваха не според заслугите на бойното поле, а за прослужени години или по политически причини угодни на партията майка.
170
2
 
16
 
! Отговори
анонимен келеш преди 2 години
Имам един съсед върл Русофилчик,че даже Сталинист и ми казва онзи ден"Искам Путин да метне една ядрена бомба по София и да уцели нашия квартал Манастирски Ливади":)А са де:)Има си човека семейство,деца:)Такъв какво да го правиш:)
169
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 202 "Ахааааа, сега вие краварчетата ще отречете и убийствата в Донбас на мирни руски жени, деца стари хора?" Русия не пожела да бъдат разследвани тези твърдения. 11 пъти. Имаш ли обяснение за този факт, или и за него нищо не знаеш?
168
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко, ако беше руснак, освен да бъде лъжлив, щеше да каже, че трите горящи кораба са "Дийп фейк", точно както снимките и видеата с пачките и златото. А Гешев щеше да потвърди. Чудя се - Бойко или Путин е по-голям лъжец и измамник? Местната карикатура на диктатора Путин е Боко Чувалчето. Сега диктаторства само в партията си.
167
0
 
0
 
! Отговори
Геврека преди 2 години
До 196 това което написа изобщо не е вярно измамник. Това всичко, което написа го въведоха в Украйна тази и миналата седмица. Сега ще си мерим на кой му е по-силна пропагандата ли?
166
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Геврека "До 184 руските медии я споделят, но те са забранени в голяма част от нашата скъпа страна както и Европа" Ами сподели тази безценна информация де. Ти нали следиш руските медии?
165
1
 
1
 
! Отговори
Геврека преди 2 години
До 184 руските медии я споделят, но те са забранени в голяма част от нашата скъпа страна както и Европа. Въпросът ми беше защо тук не я споделят, което означава че се опитват да си прокарат пропагандата като пропуснат важни факти
164
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и въпреки някои несгоди Вовата ще смачка фашистите
163
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 188 "Разбира се , че като суверенна страна Украйна може да си позволи да избие 14000 мирни руски граждани живеещи на нейна територия. Нали така, краварче?" Интересно, защо Русия възпрепятства 11те опита на ООН да изпрати комисии да разследват твърденията на руските терор .. ъъъ "сепаратисти" в Донбас?
162
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А сред украинците има ли изобщо жертви? Тръгнаха ли вече към Москва?
161
2
 
6
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
До онио: Русия официално въведе цензура и всичко което не в съответствие с руската теза се обявява за фейк а публикувалите го се осъждат на 5 до 15 г. затвор. Всеки човек средно ниво интелигентност може да си направи преценка колко грама истина се съдържа в новините от Русия. Пропагандата влияе само на хора с полирани мозъци, ниско образование и слаб интелект. Достатъчно е да разполагаш с що годе нормална критична, логична и аналитична мисъл и веднага разбираш кой лъже и кой маже.