Тежки загуби за Русия в Украйна от полковник и нагоре - гръбнака на руската армия

Йерархичната структура налага висши офицери да отиват на фронта
24 мар 2022 19:30, Елка Василева
346
Тежки загуби за Русия в Украйна от полковник и нагоре - гръбнака на руската армия
Снимка: архив, БГНЕС

В анексирания от Русия Крим вчера се проведе заупокойна служба за заместник-командващия руския Черноморски флот - поредния според Украйна висш руски офицер, убит от началото на инвазията на 24 февруари.

В неделя украинският президентски съветник Михайло Подоляк назова шестима руски генерали, които по думите му са убити в Украйна заедно с още десетки полковници и други офицери.

Още по темата
Руското министерство на отбраната не е потвърдило нито една от тези загуби. То не е променяло данните си за броя на руските жертви от 2 март - седмица след началото на войната, когато съобщи, че са загинали 498 от руски войници. Според Украйна загубите на Русия са 15 600 човека.

Ройтерс не може да провери повечето украински твърдения, но някои от тях бяха потвърдени от руски източници.

В изявление на интернет страницата си властите в руския пристанищен град Новоросийск потвърдиха гибелта на 28 февруари на генерал-майор Андрей Суховецки. В съобщението беше отбелязано, че той е служил в Сирия, Северен Кавказ и Абхазия.

Вчера стотици хора се събраха в кримския град Севастопол на заупокойна служба с топовен салют за Андрей Палий, капитан първи ранг и заместник-командващ руския Черноморски флот.

Конрад Музика, директор на полската консултантска компания в областта на въздухоплаването и отбраната "Рохан", каза, че украинските оценки за руските загуби сред висшите офицери са правдоподобни, но посочи, че те са трудно проверими и че действителният им брой вероятно е по-малък.

"Дори да говорим само за двама генерали, това пак е сериозен брой. При това не говорим само за генерали, но и за полковници, а те, разбира се, също стоят високо в йерархията", заяви той.

По думите му подобни загуби говорят за недобра осведоменост на Русия за разположението на украинската артилерия, както и за това, че Украйна успешно установява местонахождението на висши руски офицери, вероятно по сигнала от мобилния им телефон.

Твърде много полковници и прекалено малко ефрейтори

Високопоставен чуждестранен дипломат в Москва каза пред Ройтерс: "За мен са важни съобщенията за тежки загуби на равнище полковник и нагоре, гръбнака на руската армия, а не само сред генералите".

Дипломатът заяви, че руската армия е силно централизирана и йерархична структура и в нея липсва свободата на действие на по-ниските офицерски чинове, характерна за западните армии. "Има твърде много полковници и прекалено малко ефрейтори. Затова се получава така, че задачи, чието решаване на Запад би станало на много по-ниско равнище, биват прехвърлени нагоре по командната верига", каза той.

Дипломатът посочи, че йерархичната структура налага висши офицери да отиват на фронта, за да решават проблеми или да активизират бойните действия, което ги излага на опасност от нападения.

"Централизацията на командването и контролът, концентрирането на командните пунктове на едно място и липсата на сигурни комуникации също ги поставя на места, където може да бъдат разпознати и ликвидирани от украински безпилотни летателни апарати", добави той.

В резултат на руското нахлуване в Украйна загинаха хиляди хора, близо 10 милиона души бяха прогонени от дома си и се породиха опасения от засилване на конфронтацията между Русия и САЩ.

Москва казва, че "специализираната ѝ военна операция" е била необходима, защото Съединените щати са използвали Украйна, за да заплашват Русия, и Москва е трябвало да защити рускоезичното население от украинския "геноцид" срещу тях. Киев отхвърли тези твърдения.  
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


346
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога НАТО ще се намеси и ще изрита бедния руснак от Европа? И без това 99% от заможните руснаци милеят това да се случи.
159
0
 
3
 
! Отговори
До 181 преди 2 години
Охо някой май злоупотребява канал России1
158
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците ще победят по руската телевизия, украинците ще победят по украинската телевизия.
157
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Верно ли, че един от трите най-модерни десантни кораба на пРосия е направил "бум", а друг е отплавал горейки? :))))
156
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Not great, not terrible! Знаем си руския голтак. Иначе казано- катастрофа. Армията я няма. Размазана. Остава само червеното копче. Чудно къде изчезнаха останалите двама, освен джуджето, които трябва да го натиснат? Слочаенос? Ен мисла!
155
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Край! Масква коги подписва капитулацията? Да приготвя агнето питам бе!
154
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 183 Напълно си неграмотен, затова се тупаш сам по рамото. Свободен си.
153
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подарък -модарък от '92 Украйна е суверенна страна ,което означава ,че може сама да определя политиката и избора си за всичко от А до Я! Нахлуването в Украйна е нарушаване на международното право!
152
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Геврека Е, как, руските "медии" не я ли "споделят"?
151
5
 
9
 
! Отговори
анонимен келеш преди 2 години
Трепи ги бе.Какво търсят в чужди земи тези гадини:)Ще дойде време и тях някой да ги депутинизира:)
150
2
 
6
 
! Отговори
Геврека преди 2 години
Никъде не виждам да пише колко са украинските жертви към този момент. Тази информация защо не я споделят.
149
1
 
4
 
! Отговори
Баро Вкаров преди 2 години
До АнонименСпоко ве,всички сме байдънофили!
148
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дедо, след това нападение украинската нация вече е факт колкото и да не искаш.
147
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 175 Освен да се пенявиш ти не знаеш нищо. Свободен си.
146
1
 
4
 
! Отговори
гледна точка преди 2 години
До дедо. Ами да ми ядеш куйрука, дедо, с твоите разсъждения. Че къде не е мешана работа - в САЩ ли, в България ли, в Сърбия ли или в Русия с 300 етноса?
145
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ааа далиии е такааааа, кой, кой ще ми кажееееее?
144
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зомбирани . Сибирска му работа.
143
9
 
5
 
! Отговори
дедо преди 2 години
КОреняци Украинци няма,просто зашото тая територия ако погледнате назад във времето я няма! Мешана скара от всякакви със големи претенции за мангизи от запада-това е Украйна!
142
4
 
6
 
! Отговори
До 164 преди 2 години
Едно време СССР не руснаците са дали жертви ,но не ,за да победят Хитлер а ,за да се отбраняват и победата не са я постигнали сами а с помощта на богатият запад включително военна помощ ,заеи и оръжие от САЩ и Великобритания! Самата Великобритания съвсем наскоро се "очисти" от дълга към САЩ от ВСВ!
141
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От ден на ден е все по-трудно е да си путинофил...