Експерти: Ако спре руския газ за България и Европа, идват тежки времена

Страната ни няма избор откъде да взима газ в момента
25 мар 2022 18:24, Петя Славова
148
Експерти: Ако спре руския газ за България и Европа, идват тежки времена
Снимка: БГНЕС

Цените на стоките и услугите видимо се покачват, а какво ще стане, ако спрем да внасяме газ от Русия, коментират специалисти. Според  бившия министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков и бившия зам.-министър на енергетиката Явор Куюмджиев, към момента страната ни няма голям избор откъде другаде да взима газ.

Още по темата

"Ако утре спре руския газ - за България, и за Европа, ще настанат много тежки времена. В краткосрочен план. По простата причина, че прехвърлянето към други производители теоретично е възможно, но е функция на два основни проблема – цена и технически възможности. Цената при всички случаи ще бъде по-висока, защото заместването на източниците няма как да стане утре – няма достатъчно терминали, няма достатъчно кораби, няма достатъчно свободно производство в целия свят", категоричен е пред Нова тв Куюмджиев.

"Това, че ще трябва да плащаме в рубли за газа – няма да се случи нищо особено. С нашите евра ще си купуваме рубли, след което ще си купуваме газ. И нефт, защото президентът Путин каза всички енергийни ресурси от неприятелските страни", допълни той.

По думите на Трайков въвеждането на рублата като терминология  в целия контекст на закупуването на руски газ е техническо. "Защото страните, които купуват газ и нефт и сега в долари, сега ще купуват рубли. Но доларите и еврото ще попадат и в двата случа в Русия. Но сега първо ще се плаща в рубли първо на доставчика, а не както беше преди – доставчика да се разплаща след това в Русия в рубли. Това безспорно обаче създава доста голяма техническа бъркотия. Защото голяма част от действащите договори на всички тези страни са в долари. Около 60 на сто от продажбите на Русия са в долари – останалото е в евро", категоричен е той.

"Това е едно допълнително усложнение в една и без това абсурдно сложна ситуация заради войната. Това е ново ниво на проблемите", коментира Трайков факта, че България до края на годината има действащ договор за доставки на газ с "Газпром".

"Ние нямаме много избор, защото на този етап нямаме голям избор откъде другаде да вземем газ", подчерта и Куюмджиев.

„Има проблем с това, че Централната банка на Русия е сред санкционираните, защото не може да се купуват от нея рубли”, допълни Трайков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Труден труден, колко да е труден прехода ... по труден от 45 години комунизъм? или по труден от това което преживяват сега хората в Украйна? Колко точно да е труден!
124
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
голями експерти сте всички сте завършили в руското училище, и да не ви се иска ще го лапате, комунизмът наистина ще си отиде длед тази война
123
2
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Анонименполучи Свобода...ще има труден период...за цяла Европа ще има... и след това ще има крах на пУ.тлеровите мечти за империя носеща смърт и зависимости...Свободата иска жертви...Света ни е готов да ги плати,нека ни вменяват псевдо "експерти",нищо дразматично няма да се случи...сеят страхове,идете и вижте децата бягащи от Украйна...те ще ви разкажат както е страх!!!...убедете ги че ги "освобождавате",убедете ги да повярват на руснак !!!поколения българи плащаме данък робство на продажни
122
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
какво получи бг от тези санкция стана че сме враг 2 на русия после сащ *** затвори си плювалника искам евтин ибензини олио захар ибрашно и т.н.
121
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Експертите работят в газовите дружества. Какво друго да кажат? Ние сме преживявали глад, те не. Страххххх ги тресе.
120
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези експерти защо цитират само Путин?
119
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руският газ стана на путински г$з. Китай ще менижира значително по-добре сибирските ресурси и това вече почва да се разбира. Бърза смяна на ръководството.
118
1
 
2
 
! Отговори
тъ пи преди 2 години
До фактнали
117
1
 
5
 
! Отговори
факт преди 2 години
да но *** политици взимат решения!
116
10
 
6
 
! Отговори
msm преди 2 години
Света не се върти около руския газ и нефт. Живеем в десетилетие, което е преломно за енергийната политика на света. Войната ускорява този процес на трансформация.
115
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви експерти бе, хора? Само един Васко Начев има, другите са като мин.А.Николов, дето по-добре да мълчи,че каже ли нещо си личи,че е бос като ром през лятото! Аз без да съм експерт или икономист (инженер съм) разбирам, че Боце и Нуша ни закараха в задънена улица, дето майничките му казват кьорсокак! И сега онова светило с опулените очи говори, че в края на годината ще откажем газа на Русия! Откъде газ през декември бе, филибелия?Разбираш ли,че разгневените столичани ще те гонят до САЩ,бе айол?
114
2
 
3
 
! Отговори
cгс преди 2 години
До Hoho_Boho а защо украинците не спират своя газопровод, не обявяват война, значи те ще печелят а ние да плащаме за това
113
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименКато Ковид новините или като войната със тероризма и бързото изтегляне от Афганистан!Добре че стадото е бързозабравящо иначе сега щеше да чукаш камъни вместо клавиатура!
112
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Шпионски игри Ми то с плитък мозък само до такива въображаеми конспирации може да се стигне.
111
5
 
2
 
! Отговори
Шпионски игри преди 2 години
Все повече се убеждавам,че има сделка м/у мики маус и чибурашка за нови граници на ЕС и студена война!Като първо ще задействат плановете за масово обедняване от пионки като зеленски и петков!И тогава ще дойдат "освободителите"!Преди "антивксър" сега луд параноик,троловете винаги знаят как да омаложат истината пред масите,докато се задейства плана!Не забравяйте обаче универсалната истина,че тия дето ви палят чергата нямат и два камъка на свое име във държавата!
110
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Зелена Сделка - Дрън-дрън!
109
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Деменцията на Путин се влошава. Вече се е върнал в 20 век. Скоро - обратно в утробата. Не е смешно.
108
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До SS Не бой се. Дотогава това правителство ще е в небитието. Само Радев и Йончева ще са пречката.
107
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доларите ще влизат в руските банки, а рублите ще влизат в западните банки. Путин има добри съветници.
106
7
 
8
 
! Отговори
Кера преди 2 години
Ау ястига вече бе, я стига сте ни плашели с тоя газ от Русия.Ако не е Русия загиваме.Хайде бе,Европа ще оцелее без Русия ,ама Русия няма да оцелее .Кремълската пропаганда ви е изпила мозъците.От както съм съзнателен човек само това чувам- Великия СССР ,толкова ,,велик" ,че се разпадна като гнила круша,сега ,,могъщата "Русия.Нито са велики,нито са могъщи.То се вижда с просто око.Манипулатори,те комплексирани винаги така говорят за себе си.- велики,могъщи