Експерти: Ако спре руския газ за България и Европа, идват тежки времена

Страната ни няма избор откъде да взима газ в момента
25 мар 2022 18:24, Петя Славова
148
Експерти: Ако спре руския газ за България и Европа, идват тежки времена
Снимка: БГНЕС

Цените на стоките и услугите видимо се покачват, а какво ще стане, ако спрем да внасяме газ от Русия, коментират специалисти. Според  бившия министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков и бившия зам.-министър на енергетиката Явор Куюмджиев, към момента страната ни няма голям избор откъде другаде да взима газ.

Още по темата

"Ако утре спре руския газ - за България, и за Европа, ще настанат много тежки времена. В краткосрочен план. По простата причина, че прехвърлянето към други производители теоретично е възможно, но е функция на два основни проблема – цена и технически възможности. Цената при всички случаи ще бъде по-висока, защото заместването на източниците няма как да стане утре – няма достатъчно терминали, няма достатъчно кораби, няма достатъчно свободно производство в целия свят", категоричен е пред Нова тв Куюмджиев.

"Това, че ще трябва да плащаме в рубли за газа – няма да се случи нищо особено. С нашите евра ще си купуваме рубли, след което ще си купуваме газ. И нефт, защото президентът Путин каза всички енергийни ресурси от неприятелските страни", допълни той.

По думите на Трайков въвеждането на рублата като терминология  в целия контекст на закупуването на руски газ е техническо. "Защото страните, които купуват газ и нефт и сега в долари, сега ще купуват рубли. Но доларите и еврото ще попадат и в двата случа в Русия. Но сега първо ще се плаща в рубли първо на доставчика, а не както беше преди – доставчика да се разплаща след това в Русия в рубли. Това безспорно обаче създава доста голяма техническа бъркотия. Защото голяма част от действащите договори на всички тези страни са в долари. Около 60 на сто от продажбите на Русия са в долари – останалото е в евро", категоричен е той.

"Това е едно допълнително усложнение в една и без това абсурдно сложна ситуация заради войната. Това е ново ниво на проблемите", коментира Трайков факта, че България до края на годината има действащ договор за доставки на газ с "Газпром".

"Ние нямаме много избор, защото на този етап нямаме голям избор откъде другаде да вземем газ", подчерта и Куюмджиев.

„Има проблем с това, че Централната банка на Русия е сред санкционираните, защото не може да се купуват от нея рубли”, допълни Трайков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
11
 
! Отговори
11 преди 2 години
До Анонимен 41 ----- През задния тръбопровод ли ша го изстрелва газа бай Бай Дън?
44
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Две - три фабрики за ароматизиране на руският газ с роза, и ще го продаваме на Европа и щатите само за български левове, като "Роуз газ Булгериен натюрлих баш".
43
29
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С всеки лев платен за газ Путин бомбандира училища и ибива деца в Украйна.
42
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европа се връща към централите на въглища. Ама и въглищата идват от Домбаска област. Така че ще трябва да горят стари автомобилни гуми, дрехи, памперси.. До тук беше зелената идея за намаляване на въглеродните емисии. Грета Тумберг е в шок!
41
16
 
5
 
! Отговори
спирай преди 2 години
Не искам газ от фа6исти.
40
1
 
12
 
! Отговори
11 преди 2 години
Бреееййй, тез откриха Хамерика!
39
10
 
0
 
! Отговори
Има ли буфер преди 2 години
Какво е състоянието на газохранилищата в страната? Могат ли да буферират, докато поръчаме, докато дойде и докато разтоварят танкера в Александропол? Газови връзки с Гърция има няколко до колкото знам. Също с Турция има, а Турците могат от Азербейджан да ни докарат газ по тъбите.
38
0
 
19
 
! Отговори
. преди 2 години
Този сладур не си дава сметка, че рубли не могат да се намерят току-така. Аз самия исках да си обменя в рубли, но НИКЪДЕ не се предлагат. И това не само у нас!
37
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цялата зелена програма на Европа отиде в кереча. Европа се връща към въглища, мазут, отпадаци в ТЕЦовете. Язък за квотите на въглеродните емисии..Сигорно много съжеляват, че повечето Европейски страни закриха ядрените си централи. Просто разчитаха на Руския природен газ. То не бе Северен поток, Южен Поток, Турски поток, Балкански поток, Северен Поток 2.. И сега кво?? Трябват рубли на Европа..много рубли.
36
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аааа що така няма избор от къде да вземаме . Баце на ли се биеше в гърдите ,газов хъб сме били
35
1
 
21
 
! Отговори
Европейско бъдеще преди 2 години
Еко активистите ще радостни хората ще живеят без отопление на тъмно на свещи и без автотранспорт назад в бъдещето връщане на каруци и каляски задвижвани и теглени от хора или от животни магарета, коне, крави. Всичко както е било в средновековието.
34
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Купмджиев д доказан антибългарин комунист и БЕЗРОДНИК . Депутат е от БСП има ли смисъл да коментираме повече
33
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дреме ми на курта , България не е зависима до такава степен от Мужишкия газ
32
1
 
15
 
! Отговори
Евролибераст преди 2 години
Европския союз ке бъде на вятър и слънце. В превозните средства ще се премахнат двигателите и ще се задвижват с въртене на велосипедни педалиии.
31
1
 
23
 
! Отговори
Добър ден преди 2 години
САЩ си постигнаха своето да няма руски тръби или да не действат, а да продават своя газ. Виж Ердоган как си каза, че не може така и си е зависим и за това си гледа изгодата и продължава на руския газ.
30
9
 
1
 
! Отговори
Въльо преди 2 години
Да му мислят тия с газовите. Аз карам дизел и изобщо не ми пука дали ще спрат газта.
29
6
 
29
 
! Отговори
За какво? преди 2 години
Това е пълна лудост да се жертваме заради Тъпите украинци руско говорещи.
28
4
 
12
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
а стига бе без майтап ,как тези експерти стигнаха до това гениално умозаключение ?????
27
3
 
30
 
! Отговори
ххх преди 2 години
С тези санкции ЕС се самоуби,печели Китай и Индия !! Икономиката на ЕС става неконкурентноспособна !!!Ковид,зелена сделка и война в Европа води до разпад на ЕС !!
26
23
 
2
 
! Отговори
toti преди 2 години
Голямо чудо стана еди ГАЗ/***/и колко домакинсва има у нас,колко фирми,заводи......никой няма да умре,както и преди сме я карали и сега ще си е същото,само де зимата печките ще димят на въглища и ЧАО ЕКО!!!