Експерти: Ако спре руския газ за България и Европа, идват тежки времена

Страната ни няма избор откъде да взима газ в момента
25 мар 2022 18:24, Петя Славова
148
Експерти: Ако спре руския газ за България и Европа, идват тежки времена
Снимка: БГНЕС

Цените на стоките и услугите видимо се покачват, а какво ще стане, ако спрем да внасяме газ от Русия, коментират специалисти. Според  бившия министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков и бившия зам.-министър на енергетиката Явор Куюмджиев, към момента страната ни няма голям избор откъде другаде да взима газ.

Още по темата

"Ако утре спре руския газ - за България, и за Европа, ще настанат много тежки времена. В краткосрочен план. По простата причина, че прехвърлянето към други производители теоретично е възможно, но е функция на два основни проблема – цена и технически възможности. Цената при всички случаи ще бъде по-висока, защото заместването на източниците няма как да стане утре – няма достатъчно терминали, няма достатъчно кораби, няма достатъчно свободно производство в целия свят", категоричен е пред Нова тв Куюмджиев.

"Това, че ще трябва да плащаме в рубли за газа – няма да се случи нищо особено. С нашите евра ще си купуваме рубли, след което ще си купуваме газ. И нефт, защото президентът Путин каза всички енергийни ресурси от неприятелските страни", допълни той.

По думите на Трайков въвеждането на рублата като терминология  в целия контекст на закупуването на руски газ е техническо. "Защото страните, които купуват газ и нефт и сега в долари, сега ще купуват рубли. Но доларите и еврото ще попадат и в двата случа в Русия. Но сега първо ще се плаща в рубли първо на доставчика, а не както беше преди – доставчика да се разплаща след това в Русия в рубли. Това безспорно обаче създава доста голяма техническа бъркотия. Защото голяма част от действащите договори на всички тези страни са в долари. Около 60 на сто от продажбите на Русия са в долари – останалото е в евро", категоричен е той.

"Това е едно допълнително усложнение в една и без това абсурдно сложна ситуация заради войната. Това е ново ниво на проблемите", коментира Трайков факта, че България до края на годината има действащ договор за доставки на газ с "Газпром".

"Ние нямаме много избор, защото на този етап нямаме голям избор откъде другаде да вземем газ", подчерта и Куюмджиев.

„Има проблем с това, че Централната банка на Русия е сред санкционираните, защото не може да се купуват от нея рубли”, допълни Трайков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
12
 
5
 
! Отговори
ББ преди 2 години
манипулации и лъжи...без парите на Свободният свят путин е мъртвец,вменяват ви лъжи и манипулации...газ има...има алтернативи...България отоплението на "бедните"софиянци им го плащаме от десетилетия...заради кражбите на гроб-дпс там,индстрията ни не е зависима от газа,вменяват ни апокалипсиси за копейки които им плаща путин...реалността е,че той ще трява да се гръмне след санкцийте,ще го доведат до невъзможността да храни хората...путин убива русия...за съжаление и възраждане България!!!
104
11
 
5
 
! Отговори
Hoho_Boho преди 2 години
Докато се въртим около газът руски, финансираме войната на Путин и ставаме съучастници в убийставата му.
103
4
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Трайчо Трайков.Трайкай си Трайчо,че си вреден за България.
102
9
 
6
 
! Отговори
Зоя преди 2 години
"Трябва да надделее разумният, цивилизован подход" - казала Захарова. Да вземе да го каже на Путин. Ние, с изключение на шепа путинофили, сме достатъчно цивилизовани.
101
3
 
8
 
! Отговори
Боко преди 2 години
Искра Фидосова ще е голям газгенератор
100
2
 
4
 
! Отговори
Учен преди 2 години
До ПрофесорДепутатите да покажат на народа с личен пример от пленарната зала онлайн това
99
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До SSСоциалните бунтове със сигурност ще имат ефект и ще се стоплим
98
7
 
16
 
! Отговори
SS преди 2 години
Прогнозирам ,че ако сегашното положение се запази септември,октомври в Бг ще има социални бунтове ! Зимата ще бъде много тежка !
97
17
 
10
 
! Отговори
Глупости преди 2 години
България не ползва толково много газ , а З.Европа вече се строят терминалите за втечнен газ от САЩ и Арабския свят.Газ ще има --но цената ще е по-висока ...така че , хайде да не ревеме , като вдовица за коласката спица....
96
13
 
6
 
! Отговори
аз преди 2 години
и какво ще стане ако няма газ примерно за 5 месеца ,ще умрем ли
95
5
 
14
 
! Отговори
НЕ Е НУЖНО ДА СИ преди 2 години
Не е нужно да си експерт, за да го знаеш. Това, което прави правителството е държавна измяна и налагане на геноцид. Кирил Петкор трябва незабавно да бъден даден на прокурора. Той не е там, за да прокарва идеологии. Той е там, за да работи за българите. Чуйте какво казва Орбан - Аз няма да позволя унгарците да плащат цената на тази война. И Ердоган - Аз няма да позволя гражданите да умрат от студ. ПЕТКОВ Е ДЪРЖАВЕН ИЗМЕННИК.
94
9
 
2
 
! Отговори
Николай преди 2 години
И това благодарение на кой - на Боко и ортака му Гоце. Ами то на този принцип утре Русия може да каже въвеждайте задължителен руски в училищата иначе спираме газа или каквото там поискат и ние се явяваме жрица на любовта за руския император от КГБ.
93
14
 
7
 
! Отговори
По-спокойно ! преди 2 години
За Русия ще са по-тежки !
92
16
 
6
 
! Отговори
А дали е така ?! преди 2 години
Руските експерти не са никакви експерти, а хибридчици !
91
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-важно е Путин да падне. Другото са бели кахъри.
90
1
 
8
 
! Отговори
Дърпай преди 2 години
Крана.
89
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кирчо каза че от гърция ще купува газ или ни излъга тогава при путин на колене исе моли и се извини за посланика иначе пак ще получиш снежни топки в лятото
88
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакам някой умник да попита колко рубли са един лев!
87
3
 
12
 
! Отговори
ВБА преди 2 години
Лелеее...пак ли, ще има коне и файтони. Ромите ни, ще се окажат, най подготвени за кризата...и въздух чудо с аромат на л...а. За ток, вода и парно е безпредметно да се пише, защото ⅔ от абонатите няма да могат да си плащат сметките, а от това следва...е сещайте се....
86
3
 
8
 
! Отговори
gogo преди 2 години
До някой сиЩе слезеш от колата да покараш малко колело...