НАТО дава на Украйна оборудване за химическа, биологична и ядрена атака

Москва обвини Запада, че иска конфликтът да продължи
25 мар 2022 07:00, Анисия Иванова
156
НАТО дава на Украйна оборудване за химическа, биологична и ядрена атака
Снимка: БГНЕС

НАТО ще предостави на Украйна защитно оборудване срещу химически, биологични и ядрени заплахи, наред със средства за киберзащита, и ще защити от тези заплахи силите си, разположени на източния фланг. Това съобщи генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Съюзниците са "обезпокоени" от възможността за използване на такива оръжия в Украйна след руската инвазия и "се споразумяха да предоставят оборудване, което да помогне на Украйна да се защити от химически, биологични, радиологични и ядрени заплахи", каза  Столтенберг в края на извънредна среща на върха на лидерите на НАТО. 

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че руският президент Владимир Путин не е успял да раздели Запада с войната си срещу Украйна.

"НАТО никога, ама никога не е била по-обединена, отколкото е днес. Путин получава точно обратното на това, което очакваше да постигне като последица от навлизането си в Украйна", казва той след срещата на върха на НАТО в Брюксел.

Американският президент заяви, че НАТО ще "отговори", ако Русия използва химически оръжия в Украйна, като предупреди, че "естеството на отговора ще зависи от естеството на използването".

Украинският президент Володимир Зеленски призова членовете на НАТО да предоставят на Киев нападателни оръжия, включително танкове и изтребители, един месец след нахлуването на Русия.

В обръщение по видеовръзка към срещата на върха на НАТО той заявява, че алиансът може да предотврати смъртта на украинците, "като ни предостави всички необходими оръжия".

В момента членовете на НАТО снабдяват Киев само с отбранително оборудване.

Групата на седемте най-индустриализирани държави заявява, че ще направи всичко възможно, за да потърси лична отговорност от Путин и неговите поддръжници за инвазията в Украйна.

На срещата си в Брюксел ръководителите на седемте най-мощни икономики в света подчертаха, че не наказват руския народ. Лидерите заявиха, че ще предприемат действия, за да попречат на руските физически и юридически лица, засегнати от санкциите, да избегнат наказанията, и предупреждават, че могат да наложат по-строго ембарго.

Зеленски заяви, че съществува "реална" заплаха Москва да използва химически оръжия в Украйна, като обвини Русия, че вече е използвала фосфорни бомби срещу цивилни в страната.

Губернаторът на източната Луганска област заяви, че фосфорни бомби са били използвани в едно от селата, поразени по време на нощните удари, при които са загинали най-малко четирима души, включително две деца.

Британската телевизия ITV излъчи кадри на фосфорни бомби, паднали през нощта върху огнището на напрежение град Ирпин близо до Киев.

Г-7 и Европейският съюз се ангажират да блокират транзакциите със златните резерви на руската централна банка, за да попречат на всеки опит на Москва да заобиколи западните санкции.

Вашингтон също така въвежда нови санкции срещу руски законодатели и изпълнители на отбранителни дейности, а Великобритания налага санкции на още 59 руски физически и юридически лица, включително на наемническата групировка "Вагнер".

Байдън заяви, че подкрепя изключването на Русия от Групата на 20-те най-големи икономики заради войната в Украйна.

В необвързваща резолюция Общото събрание на ООН настоява за "незабавно" прекратяване на войната на Русия в Украйна. При гласуването в централата на ООН в Ню Йорк 140 държави гласуваха в подкрепа на мярката, 38 се въздържаха, а пет гласуват против.

Френският президент Еманюел Макрон призова за спешен международен план за продоволствена сигурност, за да се предотврати "гладът" в уязвимите страни, причинен от руската война в Украйна.

Руски удари по източния град Харков убиха най-малко шестима цивилни и раниха повече от десет други в близост до пощенска станция.

Русия и Украйна проведоха първата официална размяна на пленници от началото на войната, съобщават официални лица.

Един руски кораб е унищожен, а други два са повредени в окупираното украинско пристанище Бердянск, съобщи Украйна.Междувременно Русия обвини Запада, че иска конфликтът да продължи.

Междувременно Русия обвини Запада, че иска конфликтът да продължи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
....с което да изсценират химическа атака, уж от руснаците....АМА довършвайте ги тия заглавия значи!!!
127
0
 
6
 
! Отговори
ха-ха-хи преди 2 години
Явно биолабораториите на САЩ в Уркия действително представляват заплаха за мирното население..!!!! ГУЗЕН НЕГОНЕН БЯГА !!!!
126
1
 
6
 
! Отговори
Да се чете преди 2 години
НАТО, с логистичната подкрепа на ЦРУ, предоставят на остатъка от бандер-фашагите биологично и химическо оръжие за по-нататъшни издихания срещу Русия.
125
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 130 --- Що не кажеш къде живеят синовете и щерките на ***, кои университети завършват и КЪДЕ - в любимата руско-*** школа или във вредните САЩски уйниверситети.
124
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джуджетата ще ядат бой най-накрая.
123
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Семейството на Урсула фон...и децата й живеят в САЩ. При нас дойдоха от Канада, САЩ. Паси живее също в САЩ. Иначе...всички са родолюбци и крещят за война с Русия.
122
2
 
10
 
! Отговори
До 118 преди 2 години
Политическия елит на Европа е изключително слаб - страхливци и престъпници! Но...защо се чудим. Какво ни е правителството, какъв е Кирчо лъжеца. Назначиха кумове, кумци, любовници и КРАДАТ ли КРАДАТ!!!
121
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моляяяя, запада дава оръжия, а се моли за разрешаване на конфликта,е няма такива лицемери.
120
2
 
12
 
! Отговори
Цар Бомба преди 2 години
Срещу мен защита и оборудване няма. Аз превръщам всичко между Бостън и Вашингтон в пепел..... 50 милиона ги пиши бегали за няколко минутки..... Ама ти си слагай противогаза, няма лошо :))))
119
1
 
25
 
! Отговори
Джордже Балашевич преди 2 години
Украйна ще направи това което и нареди големият американски "брат"! Ако на шмъркача Зеленски му кажат да използва биологично, химическо или какъвто и да е друг род оръжие, той ще го използва. Не виждам причина, поради която Путин да използва химическо оръжие, при наличието на военният арсенал с който разполага Русия. По вероятно е да се извърши диверсия и последиците от нея да се направи опит да се пришият на Путин. До сега Америка оставя без отговор много въпроси свързани с био лабораториите!
118
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност се създава нов вид икономика ,зад която стоят реални ресурси и различна от доларовата валутна зона.Западът е изградил икономически модел,в който получава пари срещу системата от патенти и с тези пари купува съвсем реални петрол,газ,метали,зърно и т.н.За да се съхрани западният икономически модел ,печелещите от него ще направят всичко по силите си за да го запазят.Какво ще се реши в ЕС предстои да видим,но когато няма храна и горива всички лицензи са безполезни.
117
1
 
29
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Браво беее, големи миротворци са. Вместо да заставят зеления наркоман да прекрати войната, те го въоръжават. После що сме били русофили. По-добре русофил, отколкото войнофил и укрофил.
116
11
 
3
 
! Отговори
да си знаеш преди 2 години
До Реалист Не знам колко им е акъла на тия,дето са ти сложили плюсове,но ти определено нямаш такъв!
115
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вместо всячески да посредничат и да дадат от себе си всичко, за да се възстанови мира, те ги въоръжават за биологични, химични и всякакви атаки. Браво, какви забележителни миротворци и най-добри приятели на онеправданите народи.
114
1
 
31
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
сащ трябва да се изолират на световната сцена след биолабораториите и вируситеидват хим оръжия подготвят света за следващото варварство което ще извършат250 години мирни не могат да седят трябва да се стреля да се продава оръжие ида се печели с това са закърмени при тях няма морални категории
113
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми те САЩ дадоха сирийските БОВ на ислямистите, защо сега да не дадат химическо оръжие и на урките? Въпрос на ценности е.
112
38
 
4
 
! Отговори
Жоро Сороса преди 2 години
Бай Пyтлеpa се надpиcква само при мисълта, че трябва де се изправи среду могъщ алианц като НАТО.
111
5
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво бе, демек открито искате да влезем във втора световна война. *** на Байдън. Ама бомбите ще падат в Европа, а американците ще продължават да си живуркат спокойно. Политическия елит на Европа е под всякаква критика.
110
0
 
23
 
! Отговори
П.К. преди 2 години
Дали заглавието е с "провокативна" цел, или отговаря точно на намеренията при връчване на "подаръците", дали и ГосподБог знае???
109
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАТО като са активни нека се намесят...всеки е смел във зоопарка да стой пред Мечката отвъд оградата , но няма смелост до влезе вътре при нея ...НАТО са като Кучета лайки след Кервана !