Таткото на руските олигарси Анатолий Чубайс избяга, скоро и други

Лица от икономическия елит на Русия вече показват своето недоволство
25 мар 2022 21:20, Анисия Иванова
157
Таткото на руските олигарси Анатолий Чубайс избяга, скоро и други
Снимка: Bloomberg

Това бе дезертьорство, което вече бе отхвърлено от Кремъл като „личен“ проблем. Разбира се. Истината е, че докато Москва затъва в украинската война, която се оказа много по-скъпа, отколкото можеше да се предполага, внезапното напускане на важна фигура от постсъветските години - човек, който помогна за идването на Владимир Путин на власт като му даде първата работа в Кремъл - ще има дълбок ефект, пише Клара Ферейра Маркес за Bloomberg.

Името на Анатолий Чубайс напомня хаоса и надеждата на това първо десетилетие от посткомунистическия живот. Той беше икономист, пазарен реформатор, червенокос пионер при Борис Елцин, който стартира хиляда продажби на активи. С главоломна скорост Чубайс разруши една порутена икономическа система и в този процес превърна шепа мъже в милиардери. Той често е обвиняван за неравномерното разпределение на богатството, което бе породено от приватизацията, но Чубайс оправдава избора си по това време като „между бандитски комунизъм или бандитски капитализъм“.

Сега Чубайс изостави една все по-изолирана Русия, очевидно за Турция, в най-силното дезертьорство откакто злощастната инвазия на Путин в Украйна започна преди месец. Но в Кремъл няма място за съмняващи се. Путин, засилвайки своята заплашителна реторика, говори за „прочистване“ на страната и предупреди за „пета колона“ от „национални предатели“.

При претеглянето какво означава това привличащо вниманието бягство за един режим под натиск, важно е да се помисли какво не е то.

Чубайс не е олигарх, така че това излизане не е знак за бунт сред милиардерите - които във всеки случай вече не са основа на политическата система, каквито бяха по времето на Елцин. Нито пък беше в тесния вътрешен кръг на Путин, който все повече се състои от лица от службите за сигурност или тези, обвързани с режима чрез въглеводородни ренти. Последната синекура на Чубайс беше ролята на пратеник на Путин за климата - а Путин е президент, който почти не се притеснява от световния въглероден бюджет.

Неговото дезертьорството е на най-високо ниво досега, но може би най-очакваното от тези на високо ниво, казва Бен Ноубъл, който изследва руската вътрешна политика в University College London.

И все пак Чубайс беше и един от няколкото мъже в системата, които години наред можеха да съществуват на границата й, в това, което Ноубъл описва като крайно пространство, дори когато Русия на Путин затъваше. Сега той беше принуден да избере страна.

Още по темата

Най-важното е, че Чубайс не е сам. Bloomberg съобщи в сряда, че широко уважаваният управител на централната банка, Елвира Набиулина, се е опитала да подаде оставка след инвазията, само за да бъде преназначена миналата седмица за нов мандат и оставена да управлява последствията от война, която остави Русия икономически изолирана, и заличи работата ѝ от последните години. Други в икономическия елит - ако не и политическият - са сигнализирали своето недоволство.

Разбира се, тези в най-далечната орбита около Кремъл говорят или си тръгват първи. Чубайс има по-малко да губи, отколкото други съратници от либералната администрация на Санкт Петербург като Алексей Кудрин, бивш финансов министър и в момента ръководител на Сметната палата на Русия, или Херман Греф, който ръководи най-големия кредитор в страната, "Сбербанк". Техните коментари и действия ще си струва да бъдат наблюдавани.

Нищо от това не трябва да отнема от значението на напускането на Чубайс. Високопоставени фигури извън Кремъл сега не само призовават за мир, както милиардерът Олег Дерипаска, но и гласуват с краката си с всички разходи, които това предполага. Няма връщане. В среда, в която малцина имат илюзията, че операцията в Украйна ще е бързият успех, който трябваше да бъде, всяко бягство окуражава повече.

Клара Ферейра Маркес е колумнист на Bloomberg Opinion и член на редакционния съвет, експерт по суровини и ESG. Преди това тя е била асоцииран редактор на Reuters Breakingviews и редактор и кореспондент на "Ройтерс" в Сингапур, Индия, Великобритания, Италия и Русия, съобщава
Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
2
 
2
 
! Отговори
Клонинг Ив. Костов преди 2 години
Гореспоменатия е нещо като идола на нашата СДС и поточно на Ив. КостоФ който също отдавна би трябвало да е застанал до стената.
108
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що не бяга в Сев. Корея?
107
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оказва се че има акъл човека и овреме е офейкал, Браво! Това е решението , скоро и обикновените хорица ща се юрнат , ама четох че вече има забрана за напускане на страната на банкери например и IT специалисти, ще има и други разбира се кошницата раша се разпада май, и все някой друг им е виновен
106
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А като е толкова зле, защо в Русия оценяват толкова положително бягството на Чубайс?
105
3
 
6
 
! Отговори
Петров преди 2 години
В чекмеджето на Чубайс са открити кюлчета злато и пачки с евро. Така са олигарсите.
104
17
 
4
 
! Отговори
Петров преди 2 години
Да не се наложи и списвачите на сайта днес.бг да бягат скоро с наближаването на руската армия към нашите земи.
103
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руският тролаж е толкова безпомощен, че чак ми е жал. Путин се чистел от предателите, хахаха. Ами, като иска да се изчисти, защо просто не отвори границите и който е предател, да се махне? :) И понеже се чисти, е забранил даже на собствените си депутати да напускат Русия без специално разрешение. За олигарсите дори не говорим. А Чубайс... Е, той винаги е бил умен. Колко ли му завиждат другите сега :)))
102
12
 
9
 
! Отговори
полковник Колев преди 2 години
Един подец и крадец по малко
101
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин си стяга багажа за Турция тав го обичат повече.
100
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Корабът *** се разпори по цялата дължина след ударът в айзберга Украйна и за всички е ясно че ще потъне до няколко месеца. Естествено че плъховете като Чубайс първи ще напуснат потъващият ***.
99
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толик си е печен.
98
11
 
10
 
! Отговори
АМИ.. преди 2 години
Крадлив масон..И той ще замине,както баба мадлен,при огън и смрад..Изпълни си задачата.
97
4
 
16
 
! Отговори
? преди 2 години
Защо бягат все в Турция? Казват че на *** от страх *** най добре действала турската любов.
96
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той избяга преди 2 седмици а тук сега го коментират.!
95
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЛИЛО и сбъркания Факт- не му берете кахърите, милиардерът може да направи, каквото си поиска!
94
3
 
30
 
! Отговори
САМО ДА ПИТАМ преди 2 години
ЗАЩО РУСКИТЕ ОЛИГАРСИ ЖИВЕЯТ В ТОЯ ЛОШ ЗАПАД- ТАМ СА ИМ ДВОРЦИТЕ, ЯХТИТЕ- СМАЯЛИ СА СВЕТА С МИЛИОНИ И МИЛИАРДИ А СА ТРЪГНАЛИ ОТ БЕДНИ СЕЛА ПОЛУСИРАЦИ- АБЕ ДА СЕ ЧУДИ ЧОВЕК ...
93
20
 
8
 
! Отговори
факт преди 2 години
Това значи че Русия се чисти от предателите....
92
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чубайс е учен човек и бързо ще си намери работа в чужбина - като Огнян Дойнов навремето и още 3-4 специалисти по микроелектроника и промишлена електроника. След тях - мор, само един кадърен - Калфин, и то икономист, другите са годни за тор на нивите. Борисов ли,Цветанов, разните му там професори политолози-социолози - Минчев, Дайнов или магистратите - Каскета,четирите му заместнички, онзи от ДБ или онези от МРРБ? Или двамата от Харвард,които не могат да разделят пет наръча сено на две магарета!
91
4
 
4
 
! Отговори
Полоний? преди 2 години
Той и Литвиненко си мислеше,че е избягал.
90
1
 
5
 
! Отговори
До 113 преди 2 години
Къде е Шойгу?