Путин: Обстрелът на Мариупол ще приключи, когато украинските войски се предадат

Руският президент обмисля евакуацията на цивилни граждани
30 мар 2022 15:00, Нели Христова
318
Путин: Обстрелът на Мариупол ще приключи, когато украинските войски се предадат
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви, че обстрелът на обсадения украински град Мариупол ще приключи, едва когато украинските войски се предадат.

Путин е направил коментара по време на едночасов телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон във вторник вечерта, се казва в изявление на Кремъл.

Френските власти обаче заявиха, че руският лидер се е съгласил да обмисли планове за евакуация на цивилни от града.

Тази информация идва на фона на нови сателитни снимки, които показват разрушенията, причинени от обстрела.

Изображенията, публикувани от компанията за наблюдение на Земята Maxar, показват, че жилищните райони са превърнати в развалини и подчертават руските артилерийски оръдия на огневи позиции в покрайнините на града.

Служители от френския Елисейски дворец нарекоха ситуацията в града "катастрофална" и добавиха, че "цивилното население трябва да бъде защитено и трябва да напусне града, ако желае. Те трябва да имат достъп до хранителна помощ, вода и лекарства, от които се нуждаят".

"Тази много влошена хуманитарна ситуация е свързана с обсадата на града от руските въоръжени сили", се казва в изявлението.

Франция, заедно с Турция, Гърция и няколко хуманитарни групи, представиха на Путин план за евакуация на града.

Длъжностните лица казаха, че Путин е казал на Макрон, че ще "обмисли" предложението.

Но в своята версия на призива Кремъл изглежда предполага, че Путин не е предоставил такива уверения.

Руските служители казват, че Путин е заявил на френския лидер, че "за да се разреши трудната хуманитарна ситуация в този град, украинските националистически бойци трябва да спрат да се съпротивляват и да сложат оръжие".

В изявлението се добавя, че Путин е дал на Макрон "подробна информация за мерките, предприети от руските военни за предоставяне на спешна хуманитарна помощ и гарантиране на безопасната евакуация" на цивилни от обсадения югоизточен град.

Украйна обвини Русия в насилствено евакуиране на хиляди хора от Мариупол на държана от Русия територия.

Обаждането последва твърденията на кмета на Мариупол, че хиляди хора са загинали по време на руската бомбардировка на пристанищния град.

Вадим Бойченко, който беше евакуиран от града, каза пред агенция Ройтерс, че почти 5000 души, включително около 210 деца, са били убити от началото на руския обстрел.

Матилда Богнер, ръководител на мисията на ООН за правата на човека в Украйна, каза пред Ройтерс, че вярва, че "може да има хиляди смъртни случаи, цивилни жертви в Мариупол".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
15
 
9
 
! Отговори
Михо преди 2 години
Новината е прекрасна!
202
8
 
18
 
! Отговори
Ммммм преди 2 години
Чудя се що всички раша "лидери" такива дребни? От Чайната ли си ги внасят???
201
25
 
18
 
! Отговори
Дедо Либен преди 2 години
Путин: Обстрелът на Мариупол ще приключи, когато украинските войски се предадат, Одеса стане наша и укрите загубят излаза си на Азовско и Черно море. Да са им честити Азовците, Бандеровците и цялата останала фашизирана ***, барабар с натовците и американците!!!!
200
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май няма да има мир.Руските лидери пак станаха войнствени явно с преговорите протакат и хвърлят прах в очите.Чува се че руските войски се прегрупират за нови атаки тоя път на юг.Отказват се от Киев.
199
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А в Русия всички са свободни, най-вече да говорят каквото искат. Свободни са и да отидат където пожелаят, най-много до съседното село. Могат и да работят кавкто пожелаят в местния колхоз. Ако някой иска да напусне - може много лесно. Записва се в армията, от която семейстовто му ще получи обезщетение ако го убият на някой фронт доказано. Т.е. трябда да има труп. С думи прости - няма човек, няма проблем. Й.Сталин
198
7
 
12
 
! Отговори
Ииии преди 2 години
Кво да ми пука дали раша ще се възстанови! Първо, че това е техния избор да започнат ВОЙНА и второ там не *** кво толкова да се възстановява, там отдавна им трябва развитие....и то умствено!!!
197
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 192: "международната общност " първо да си признае че те я подпалва тая война, пък после да предлага каквото и да било.
196
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А аз искам да попита защо се чудите как да мигрирате на запад, след като България е член на ЕС и НАТО? Дали не е защото "съюзниците" ни държат държавата ни в бедност и подчинение? Имам лоша новина, и там ще си останете слуги.
195
11
 
23
 
! Отговори
Какъв смелчага преди 2 години
Настоящий руский человек - скрил се е в бункера и бомбардира и убива украински жени и деца ! Джудист, шахматист и смел руский человек в едно !
194
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От утре започва масивна украинска контраатака по Донецк и Луганск с 400 000 армия въоръжена до зъби.
193
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
....А Русия ще се възстанови от санкциите когато ти започнеш да се радваш на цветята от към корените.....
192
12
 
22
 
! Отговори
Нека е ясно преди 2 години
Мариупол е Сталинград и Троя. Никога няма да е в Руски ръце.
191
5
 
11
 
! Отговори
До 202 преди 2 години
Ти от раша ли пишеш? Щот ако не ти си Родоотстъпник и предател...жалък русороб!!!!!
190
5
 
23
 
! Отговори
225 преди 2 години
Питай ги щом е толкова яко там, що те самите не отидат там. Не си пратят децата да учат там, вместо в Западна Европа. Що не си купят руски коли, вместо германски. Що не си купят руски дрехи, вместо италиански. Що не гледат руски филми, вместо американски. Що ги гледат на японски телевизори, вместо на руски. От русофил умен отговор няма да чуеш. Ще почнат да ти носят от 9 кладенеца вода, как нищо не разбираш
189
9
 
29
 
! Отговори
Свободомислещ преди 2 години
Искам да попитам всички Русофили. И подръжници на Путин , и СССР. След като е толкова яко в СССР. ЗАЩО ИМА МИЛИОНИ РУСНАЦИ , ЖИВЕЕЩИ В САЩ И ЗАПАДНА ЕВРОПА? А НЯМА ПРИМЕРНО - МИЛИОНИ ЗАПАДНОЕВРОПЕЙЦИ И АМЕРИКАНЦИ , ЖИВЕЕЩИ В БЕЛАРУС И РУСИЯ ?!?! ЗАЩО ПОТОКА НА ХОРА Е ОТ РУСИЯ НА ЗАПАД? А НЕ ОТ ЗАПАД - КЪМ СССР?!?! Питам ?!?! Нали е толкова ХУБАВО там?!?!
188
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А някой спомена, че Мариопул е 85% рускоезичен град.
187
8
 
15
 
! Отговори
Mersi преди 2 години
Мда, само от заглавите ми е ясно всичко за "специалната военна операция" и "добрите" миротворци. "Руският президент обмисля евакуацията на цивилни граждани" тук е важно да се подчертае, че и да не мисли - не му пука нито на него нито на тези, които сеят бомби. Каквото и да кажат от Русия = 100% лъжа.
186
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците ще ги довършат с артилерия. Бавно и сигурно.
185
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама този Мариопул не го ли превзеха още оня ден?
184
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Z=SS