Украйна за Мариупол: В колапс е, има отвлечени 70 жени и медици

Това е станало след удар по сградата на Червения кръст
30 мар 2022 15:55, Петя Славова
259
Украйна за Мариупол: В колапс е, има отвлечени 70 жени и медици
Снимка: БГНЕС

Руските сили са нанесли удар по сграда на Червения кръст в обсадения украински пристанищен град Мариупол, съобщи Киев днес, като официални лица предупредиха за разрастваща се хуманитарна катастрофа.

В Мариупол окупаторите са се прицелили в сградата на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), заяви украинският омбудсман Людмила Денисова в изявление в социалните мрежи, като добави, че сградата е била подложена на обстрел от самолети и артилерия, съобщава БГНЕС, позовавайки се на "Дейли Мейл".

Нападението бе извършено ден след като МКЧК призова Украйна и Русия да се споразумеят за доставянето на помощи и безопасната евакуация на цивилните от града, където жизнените сили бързо свършват.

По-рано апокалиптични кадри от дрон показаха нивото на разрушенията в града, където днес кметството заяви, че войските на Владимир Путин са отвлекли 70 жени и медици от родилен дом и са ги отвели в Русия.

Мариупол е почти изравнен със земята от силите на Москва, като шокиращо видео от въздуха показва мащаба на разрушенията на този живописен пристанищен град, в който преди нахлуването на Путин на 24 февруари живееха 400 000 души. Сега повече от 20 000 жители на града са отведени "против волята им" в Русия, където са им конфискувани документите за самоличност, а преди това са преместени "в далечни руски градове", съобщи кметството в канала си в Telegram.

Още по темата

Информацията не може да бъде проверена независимо, тъй като Мариупол е под месечна обсада и интензивни бомбардировки, а комуникациите до голяма степен са прекъснати.

Друга родилна болница в Мариупол беше ударена от руски бомбардировки на 9 март, което предизвика международно осъждане. При нападението загинаха най-малко трима души, включително едно дете. Руските официални лица отхвърлиха нападението като инсценировка на Украйна и го оправдаха, като заявиха, че болницата е била използвана от екстремистки украински сили и че целият медицински персонал и пациентите отдавна са изчезнали.

На публикуваните днес кадри от безпилотен апарат се виждат разрушени сгради, простиращи се докъдето поглед стига. Само една сграда привидно остава невредима сред развалините - зашеметяващата руска православна катедрала в града. Коментатори твърдят, че това е още едно доказателство, че атаките на силите на Кремъл срещу околните цивилни сгради са били преднамерени, тъй като изглежда, че те са успели да избегнат поразяването на историческата сграда.

На кадрите се виждат и руините на градския театър, който беше разрушен при въздушен удар на 16 март. По това време той е използван като убежище за цивилни и е бил атакуван, въпреки че отвън с големи букви е била изписана думата "деца". Оценките за броя на хората в театъра се различават, като по първоначални данни в него са се укривали до 1300 души. Поради руския обстрел официалните лица не са успели да се доближат до театъра, за да оценят пълния мащаб на разрушенията, но се смята, че са загинали 300 души.

Във вторник украинският президент Володимир Зеленски нарече руската обсада на Мариупол "престъпление срещу човечеството". Президентът заяви, че се смята, че досега в конфликта са загинали около 20 000 души, въпреки че броят на жертвите не може да бъде независимо проверен.

Преговорите между Русия и Украйна не отбелязаха особен напредък за около 160 000 души, които все още са в капан в Мариупол и нямат достатъчно храна, вода и лекарства. Руските сили са обкръжили града, а постоянните им бомбардировки са отнели живота на най-малко 5000 души, но вероятно те са около 20 000, според високопоставен украински служител.

Франция, Гърция и Турция се опитват да организират масова евакуация на цивилни от града, но разговорите между френския президент Еманюел Макрон и Путин приключиха във вторник без споразумение. Предложението засега е отхвърлено от Кремъл.

Групи за помощ редовно призовават за достъп до Мариупол, като се оплакват от адските условия, а украински официални лица обвиняват руските войски, че насилствено депортират жителите в Русия.

Цивилните, които са успели да избягат от Мариупол, описват мястото като "смърт навсякъде".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още по темата: украйнарусияМариупол
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
1
 
5
 
! Отговори
Пука му преди 2 години
На Путин за руските олигарси..Или са на каишка и радостно помахват с опашка или престават да бъдат олигарси...
151
0
 
1
 
! Отговори
Заводите преди 2 години
Са си заводи..Прозвеждат продукция..Без значение каква...
150
12
 
8
 
! Отговори
Рушки поодлоги преди 2 години
На който русофил, не му харесва в България - чемодан, вокзал, Москва и да ходи в Русия, раят на своите мечти...
149
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Боби "Мирно население пострадаше ли НЕ" Има СТОТИЦИ доказателствени материали и то става дума за ВИДЕОМАТЕРИАЛИ на руски войски буквално изравняващи цели градчета "в полето". Убити цивилни, от бомбардировки, включително и по т.нар. хуманитарни коридори, обстрелвани от руските зверове с минометен и автоматичен огън. Вчера гледах едно такова видео. Т-образно кръстовище: приближава цивилна кола. Руски танк - в момента в който я забеляза първо я простреля с картечницата, после просто я взриви.
148
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Боби Питах те нещо, нещо не виждам да отговаряш на въпроса Защо от хората, които уж са отишли по собствено желание в "безопасност" в Русия няма нито вест нито кост? Тези хора, които уж били отишли там доброволно и които уж били в безопасност са имали телефони, става дума за ДВАЙСЕТ ХИЛЯДИ човека. От тях няма НИКАКВИ доказателства къде и как живеят, и то доставени лично, а не чрез руските терористи. ЗАЩО?
147
3
 
7
 
! Отговори
... преди 2 години
Рашизмът е по-отвратителен от нацизма...
146
3
 
7
 
! Отговори
Русия-смех... преди 2 години
В Русия времето е спряло някъде в края на миналия век...Телеграфната агенция на Съветския Съюз ( ТАСС) продължава да работи въпреки ,че вече не съществуват нито телеграфи, нито съветският съюз...
145
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Путин, нещата при Путин са много зле..." - Путин е просто лицето на Русия. Мислиш ли си, че Русия няма военен комплекс подобен на американския? Персонализирането на една нация е стар приом на краварите. Те не бомбардирали Ирак, а Садам. Не бомбардирали Югославия, а Милошевич. Не изпадай в толкова елементарни емоционални драми. Промивки за първокласници. След Путин няма да дойде Навални, а ще дойде някой диктатор от военните поделения. Не си мисли, че 150 милиона руснака чакат Байдън на бял кон.
144
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Де се чете че няма да спрат до разстрела на последния останал от нацистите в този град. Отмъщението за руските жертви в донбас сигурно ще е много жестоко...
143
4
 
7
 
! Отговори
ЛилиПутин преди 2 години
Този лилиПутин, който има не само лилипутски ръст, но и акъл със същия размер, е вече пътник... Необратимо е! Колкото по-бързо, толкова по-добре за целия свят, а и за Русия. По-младите руснаци вече отлично разбират това...
142
4
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Руски нацизъм в действие. Щом не могат да се справят с украинските войски си го изкарват на беззащитни цивилни. Така са правели и пролетта на 1945 в завладяната от тях източна част на Германия. Това е началото на военното,икономическото и преди всичко цивилизационното загиване на Русия.
141
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дам и аз гледам Ланкастърката, тук ги наричат отвлечени, а там хората псуват хамериканците и Укрите, че не им савали да излязат от града, че не им казали, че има хуманитарни коридори и се състезават кой да се качи пръв на автобуса. Чак последната седмица разбрах, че в Мариупол също имало референдуми и че 80% от населението искало да се отдели от Украйна.
140
4
 
5
 
! Отговори
Путин е пътник... преди 2 години
Щом и Орбан заклейми Путин, нещата при Путин са много зле...
139
6
 
7
 
! Отговори
Николай Колев, Варна преди 2 години
".....Информацията не може да бъде проверена независимо, тъй като Мариупол е под месечна обсада и интензивни бомбардировки, а комуникациите до голяма степен са прекъснати......"А, де!.... 🤔 След като не може да бъде проверена тази информация, защо я публикувате?! Иначе на PR-ите им е пределно ясно, че ЗАГЛАВИЕ-то формира общественото мнение и нагласите в обществото..... То ясно, че Вие се имате за умни, но не разбирам само защо си мислите, че останалите са ПРОСТИ?! 🙄
138
4
 
4
 
! Отговори
Руки верх преди 2 години
Девети май наближава.Няма време.
137
2
 
7
 
! Отговори
чвор преди 2 години
Пак казвам, търсете в тубата Patrick Lancaster! Човекът е на терен! Днес има качен клип, в центъра на Мариупол интервюира хора, криещи се в мазите! Изгледайте му клиповете и чуйте какво говорят украинците за своите...
136
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путине, вземи си Аляска, която дъртата *** немска Екатерина, подари на Америка.
135
2
 
9
 
! Отговори
Факт е преди 2 години
До АнонименСтава въпрос за НАТО и най-вече за САЩ. Безсилието ражда насилие. Мародерите и националисти в Украйна са произведение на натовските инструктори-провокатори. Сега по стар сценарии чакаме химически оръжия. Жалко за народа върху, който САЩ еспериментират!
134
1
 
9
 
! Отговори
Николай Колев, Варна преди 2 години
Гръмко заглавие....И някъде между редовете свенливо се споменава, че информацията не би могла провери от независим източник..... А как, междувпрочем, се наричаха новини и публикации изнесени в пресата, за които няма категорични данни и неоспорими факти за достоверност на информацията!Та затова става въпрос, когато журналистите ги определят като слугинаж на този или онзи.... И не се чудете, че не Ви вярват и не Ви уважават Вас, журналистите!
133
1
 
7
 
! Отговори
Вътрешен проблем е преди 2 години
Да се разберат с АЗОВ да не ги отвличат. Националистки истерии..