Полша предлага: Конфискация на имуществото на Русия и олигарсите й

С него да се плащат репарации за Украйна
306
Полша предлага: Конфискация на имуществото на Русия и олигарсите й
Снимка: GettyImages

Полският премиер Матеуш Моравецки изпрати до Европейската комисия нов пакет от предложения за санкции срещу Русия, съобщи правителственият говорител Пьотр Мюлер.

Според говорителят един от постулатите е „реализиране на обещанието за затваряне на финансовите потоци с Русия“. Вторият постулат е „прекратяване на доставките на руски петрол, газ и въглища за ЕС или поне ясно описание на перспективите кога това може да се случи“. „Друг важен момент е конфискацията на имуществото на Русия и олигарсите в ЕС. Това, което виждаме сега, е замразяване на активи. Тази собственост не може да се използва за подпомагане на Украйна, тези стотици милиарди долари, замразени в САЩ и Европа, не може да се използва за финансова помощ на Украйна или бежанци. Затова новият призив е да се приемат норми на ниво ЕС за всяка отделна страна, за да може тази собственост да бъде конфискувана за репарации за Украйна. Това би било най-болезненият удар за Русия", посочи говорителят.

„Санкциите, които наложихме срещу Русия досега, не работят“, констатира по-рано самият полски премиер Матеуш Моравецки, цитиран от медиите. "Доказателството е обменният курс на рублата, който се връща на нивото преди руската агресия в Украйна. Това означава, че нашите действия не са донесли желания ефект от европейските лидери", посочи премиерът.

Според него "някои европейски лидери казват, че е необходимо да се върнем към нормалното състояние на нещата, защото са под натиска от европейския бизнес". „Няма да има връщане към нормалността, ако Украйна не защити своя суверенитет, своята свобода, защото тогава Европа ще покаже своята слабост, ще бъде унижена, Европа ще бъде беззъба, няма да може да действа в защита на своите основни, универсални ценности, като свободата, като правото на живот“, каза той.

Моравецки отбеляза, че Европа трябва да въведе "по-реални санкции", но в същото време отбеляза, че тя също "има нужда от реални пари - не прехвърляни от бюджет в бюджет, а нови европейски средства, които да помагат на хората тук, да им създават перспективи за реален живот " "Трябва да останем единни в решителните си действия срещу Русия, трябва да конфискуваме имуществото им. И това е източник на нови пари. От няколко седмици го посочвам", каза премиерът, като посочи, че това не е просто замразяване, а конфискация на "стотици милиарди долари", които "чакат олигарсите в европейските банки, Централната банка".

Отделно Моравецки окачестви руското искане за плащане на руски газ в рубли като изнудване, заявявайки, че Варшава няма да се подаде на него. Отговаряйки на въпроса дали Полша ще плаща за газ в рубли, Моравецки каза, че това няма да се случи. „Ако подобен сценарий бъде използван срещу Полша, ние няма да се подадем на това изнудване“, каза той. „В същото време призовавам германския канцлер, австрийския канцлер и други да не се поддават на това изнудване“, добави ръководителят на полското правителство. Според него, превръщайки плащанията за газ в рубли, руската страна иска да заобиколи европейските санкции. "Санкциите трябва да се спазват, те трябва да бъдат силни. Системата трябва да бъде твърда. Не можем да доведем до нейното отслабване. Всичко това е от изключително значение", каза Моравецки./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още по темата: РусияПолшасанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
239
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Накрая Полша ще остане сама!
238
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уляха се.Основата на капитализма,неприкосвеността на частната собственост,вече я няма.И не само тук-Канада запорира сметките на шофьорите на камиони,които протестираха.Добре дошли в комунизма.Европа стигна не дъното,ами под дъното.Това,че някакви хора са окрали Русия и после са вложили тези пари в европейската икономика,не означава,че са нарушили закони в Европа.Че утре някой ще си измисли обвинение и ще запорира сметки ей така.И всички на каишка.Нещастници.
237
6
 
10
 
! Отговори
Читател преди 2 години
Мършоветски,подбирай си желанията,не ставай уязвим за някои действия от страна на Русия.Стара вражда те е налегнала,а вече сме в 21-ви век.Така че,по внимателно с приказките.
236
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук кога ???
235
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Полша маже да стане, но в България няма да стане ЛУОИЛ ДА СЕ НАЦИОНАЛИЗИРА!РУСНАЦИТЕ ЩЕ НИ КОМАНДВАТ И ОГРАБВАТ ДОКАТО ИМА КОПЕЙКИНЦИ И *** ?А ПРЕЗИДЕНТА Е ПОСОЧЕН ОТ РЕШЕТНИКОВ! БЪЛГАРИЯ Е ЖЕРТВА НА РУСИЯ И ОГРАБВАНЕТО ПРОДЪЛЖАВА
234
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Полша участва във втората световна война с войскво срещу Русия.Ние не участвахме никъде и сме винаги губещи.Кога ще имама правителсво с мнение.
233
3
 
13
 
! Отговори
.... преди 2 години
Живях в Полша от 1999 г до 2014 и бях свидетел как държавата им се развива икономически и сега през 2022 година ясно се вижда една модерна и икономически стабилна страна. А какво да се каже за България ? Изоставени и унищожени села и големи заводи, населението се топи със всяка година и едни нещастни и бедни хора.
232
4
 
3
 
! Отговори
Джуджето преди 2 години
Половината Царство, за 10см.!
231
7
 
8
 
! Отговори
Кико преди 2 години
И Джуджето в клетка!
230
8
 
5
 
! Отговори
Хайл Путин преди 2 години
А Полша е поделеба в края на 18 век между Русия, Германия и Австрия. Затова омразата на поляците към Русия е основателна и исторически обусловена. За разлика от България, където освобождението от турско робство мъти главите на много русофили, които са слепи за антибългарската политика на Русия от Александър 3 до днес
229
6
 
4
 
! Отговори
Хайл Путин преди 2 години
Шопендар, първо прочети малко история и тогава пиши глупости. Вярно е, че след на 2 Св. война германските области Силезия, Померания и Бранденбург са присъединени към Полша. Но за сметка на полските територии около Лвов, които са дадени на СССР, т.е. на Украйна и Беларус. Така че любимият ти Сталин е направил услуга на себе си, а не на Полша
228
5
 
10
 
! Отговори
шопендар преди 2 години
много злобни нападки на поляците срещу русия в последните години.те са наясно че нищо не зависи от тях в европа,но се опитват да се доказват като надежден партньор,и искат да намажат от въстановяването на украйна след войната.в исторически план,половината от сегашната си територия дължат на русия след всв,територии принадлежали 700 години на немците.
227
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВСИЧКИ ВРАЖЕСКИ СТРАНИ ДА ВЪРНАТ ОБРАТНО В РУСИЯ РУСНАЦИТЕ, НЕКА ТАМ ЧИЧКО ПУТИН ГИ ЗАЩИТАВА, САМО МАТУШКА РУСИЯ МОЖЕ ДА ГИ ЗАЩИТИ КАТО СВОИ РОЖБИ- ДАЖЕ ХИТЛЕР ПРИБРА ГЕРМАНЦИТЕ ПРЕДИ ВОЙНАТА.
226
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
fake news. nema dokument.
225
9
 
8
 
! Отговори
Брокер преди 2 години
Купувам руски апартаменти край морето за 10 000$, докато не сме ви ги конфискували! За какво ви са, ако няма да може да идвате - в близкото десетилетие самолетните полети няма да тръгнат.
224
3
 
0
 
! Отговори
новият политик преди 2 години
До Изписаха им очитебаси и убеденият индивид, ще рече човек че наистина имаме разбирач, а то обикновен смърдящ ***. ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!!!
223
2
 
1
 
! Отговори
новият политик преди 2 години
Ха Ха, да забрявих да ви спомена тролчета, че няма смисъл да се оплаквате на шефчетата си в TELUS, вече прихващаме подобна комуникация! Бъдете елити, упражнете стоицизъм, а не полу-*** ***, каквито звучите!
222
4
 
10
 
! Отговори
Изписаха им очите преди 2 години
Руските олигарси и дребни милионери всъщност връщат обратно в Европа парите, които европейците плащат за руските ресурси. Като им конфискиват парите и имотитите, то никой никакви пари повече няма да изнася на запад, всичко ще си остава в Русия.Предишните санкции пак бяха полезни за Русия - стимулира икономиката й да замести всичко, което може с вътрешно производство. Защо да внасят пилешко, свинско, млечни продукти, като са огромен производител на зърно и могат да си произвеждат сами храната!
221
11
 
7
 
! Отговори
либерал националист преди 2 години
Идиотчета, руски тролчета, внимавайте на кой господар служите, защото след като джуджето пусне духа от бутилката, а то вече донякъде го пусна, батальонът Азов ще ви се стори като момчетата от детската градина!!! Ще търсите тогава добрите стари "либерстки" времена, вие *** сте абсолютно безполезни и трябва с всичка сила да се опитвате да запазите статуквото, а ние... ние можем всичко и по всяко време и вие пак ще сте ни слуги!!! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!!!
220
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е кражба и потъпкване на всичко свързано със свобода и демокрация.