Полша предлага: Конфискация на имуществото на Русия и олигарсите й

С него да се плащат репарации за Украйна
306
Полша предлага: Конфискация на имуществото на Русия и олигарсите й
Снимка: GettyImages

Полският премиер Матеуш Моравецки изпрати до Европейската комисия нов пакет от предложения за санкции срещу Русия, съобщи правителственият говорител Пьотр Мюлер.

Според говорителят един от постулатите е „реализиране на обещанието за затваряне на финансовите потоци с Русия“. Вторият постулат е „прекратяване на доставките на руски петрол, газ и въглища за ЕС или поне ясно описание на перспективите кога това може да се случи“. „Друг важен момент е конфискацията на имуществото на Русия и олигарсите в ЕС. Това, което виждаме сега, е замразяване на активи. Тази собственост не може да се използва за подпомагане на Украйна, тези стотици милиарди долари, замразени в САЩ и Европа, не може да се използва за финансова помощ на Украйна или бежанци. Затова новият призив е да се приемат норми на ниво ЕС за всяка отделна страна, за да може тази собственост да бъде конфискувана за репарации за Украйна. Това би било най-болезненият удар за Русия", посочи говорителят.

„Санкциите, които наложихме срещу Русия досега, не работят“, констатира по-рано самият полски премиер Матеуш Моравецки, цитиран от медиите. "Доказателството е обменният курс на рублата, който се връща на нивото преди руската агресия в Украйна. Това означава, че нашите действия не са донесли желания ефект от европейските лидери", посочи премиерът.

Според него "някои европейски лидери казват, че е необходимо да се върнем към нормалното състояние на нещата, защото са под натиска от европейския бизнес". „Няма да има връщане към нормалността, ако Украйна не защити своя суверенитет, своята свобода, защото тогава Европа ще покаже своята слабост, ще бъде унижена, Европа ще бъде беззъба, няма да може да действа в защита на своите основни, универсални ценности, като свободата, като правото на живот“, каза той.

Моравецки отбеляза, че Европа трябва да въведе "по-реални санкции", но в същото време отбеляза, че тя също "има нужда от реални пари - не прехвърляни от бюджет в бюджет, а нови европейски средства, които да помагат на хората тук, да им създават перспективи за реален живот " "Трябва да останем единни в решителните си действия срещу Русия, трябва да конфискуваме имуществото им. И това е източник на нови пари. От няколко седмици го посочвам", каза премиерът, като посочи, че това не е просто замразяване, а конфискация на "стотици милиарди долари", които "чакат олигарсите в европейските банки, Централната банка".

Отделно Моравецки окачестви руското искане за плащане на руски газ в рубли като изнудване, заявявайки, че Варшава няма да се подаде на него. Отговаряйки на въпроса дали Полша ще плаща за газ в рубли, Моравецки каза, че това няма да се случи. „Ако подобен сценарий бъде използван срещу Полша, ние няма да се подадем на това изнудване“, каза той. „В същото време призовавам германския канцлер, австрийския канцлер и други да не се поддават на това изнудване“, добави ръководителят на полското правителство. Според него, превръщайки плащанията за газ в рубли, руската страна иска да заобиколи европейските санкции. "Санкциите трябва да се спазват, те трябва да бъдат силни. Системата трябва да бъде твърда. Не можем да доведем до нейното отслабване. Всичко това е от изключително значение", каза Моравецки./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още по темата: РусияПолшасанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
20
 
10
 
! Отговори
Нина преди 2 години
Браво на поляците.Ето начин всички бандити да предадат Богу Дух.Няма да го преживеят
198
16
 
10
 
! Отговори
ББ преди 2 години
русиянците загиват като хитлер...лъган от гьобелс...вярващи си на лъжите,Полша е членка на Нато...русиянците...Нато не са мирни...и по нашите земи няма да имате време да дойдете...вашите домеве ще горят...ще умират вашите деца...внимавайте какво си пожелавате...Света ни ви видя в Украйна...ракети над жилищни,срещу Нато имате най много два дни,импотентни имащи ядрени...и Нато не се страхува...опитва се да намали невинните жертви...да спаси животите на децата на русия
197
17
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поляците много да не се д.ъ.рвят да не осъмнат с руската войска под Варшава!!!Нещо много бързо забравиха изводите от ВСВ!!!
196
24
 
16
 
! Отговори
ДжоБаеца преди 2 години
Браво на поляците ще видите че те ще дръпнат много напред изведнъж а ние тука с про-руската диаспора ще лaпамe мухите и все някой ще ни бъде виновен заслужаваме си съдбата като има толкова масова руска агентура тук.
195
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ясна холера
194
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе той и зеления пикае срещу ветъра, ама поляците ***ѝ се опитват да го надпикаят. Ще има калиброване ***ѝ.
193
19
 
27
 
! Отговори
Мичмана преди 2 години
Поляците да се замислят,при тях няма да пазят цивилното население,нещата могат да приключат многократно по-бързо
192
23
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Войска полска ще ги сполети съдбата на Украйна ако много знаят.Но там войната ще свърши много бързо.Няма да имат възможност да отреагират.
191
18
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Конфискация,запори и отнемане на цялото имущество
190
14
 
24
 
! Отговори
Таня преди 2 години
С конфускуваните руски пари можем 20 години напред да носим газ и от Марс.
189
18
 
24
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
До Анонимен 208: Това тук не е нищо. Пусни си коя да е руска ТВ, а най-добре ги превърти всичките и ще видиш какво значи вейкове, тролене, и пропаганда за пари. После виж имената на водештите и провери в нета колко получават от Путин и какво притежават. Ще ти падне шапататката. И всичко е на запад, имоти, жени, деца, любовници, държанки, незаконни деца и т.н. А плюят запада и искат да го унищожат. Ти да видиш!!!
188
12
 
29
 
! Отговори
А конфискация на преди 2 години
имуществото на Баце , Пеевски и другите мутро-мафиоти от ГЕРБ и ДПС, кога ?
187
31
 
37
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Браво на полякът!Ясна и твърда позиция!Само ние не сме наясно в кой свят живеем.
186
30
 
33
 
! Отговори
СКОРО преди 2 години
Путин ще гледа уплашен от металната клетка в Хага като съсел в трици.
185
20
 
31
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Както Германия плати репарации след ВСВ,така и фашистка Русия трябва да плати за възстановяването на Украйна.
184
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Белата Златка с какво се прехранва?
183
28
 
33
 
! Отговори
отСиднейАестралия преди 2 години
Влизаш в супермаркет в Полша и на касата ти казват сметката в злоти. Обявяваш на силен глас че това е изнудване, и че няма да се подадеш. От къде на къде ще искат да плащаш в националната им валута? Настояваш да платиш с африкански рандове. Ако откаже, обявяваш санкции на касиерката. Правиш конфискация на продуктите и излизаш от супермаркета
182
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде чао, тука има хора на надница... Да пишеш едно и също до втръсване означава платено тролене... Да са живи и здрави тролчетата на здравите западни сили... хахахаххах
181
19
 
23
 
! Отговори
западняк преди 2 години
русия е жалка работа-за толкова години, само една корупция и мизерия в тая огромна държава!нито технологии, нито нормален стандарт за всички. с една дума- мизерия!
180
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
целия развити прогресивен свят е против тия руски ф.а. шисти!--------------------------------------------------------------------------------------Я гледай, лозунгите на БКП се появиха ... да не повярва човек. Е изменили американски с руски и до там ... Ама *** пролетариата бил с хамерика