Путин оказва натиск върху генералите за голяма победа преди 9 май?

Западен печат: Руската инвазия в Украйна навлиза в решаваща фаза
7 апр 2022 11:00, Елка Василева
318
Путин оказва натиск върху генералите за голяма победа преди 9 май?
Снимка: архив, БГНЕС

Американското издание "Вашингтон пост" коментира новите санкции, които Белият дом наложи вчера срещу две от най-големите руски банки и пълнолетните деца на руския президент Владимир Путин.

Санкциите срещу "Сбербанк" и "Алфа банк" са придружени от забрана от страна на САЩ за всякакви входящи инвестиции в Русия от страна на който и да е американец, както и от санкции срещу няколко държавни руски предприятия, включително самолетостроителна и корабостроителна корпорация, припомня изданието. Санкции ще бъдат наложени и на членове на семействата на руския външен министър Сергей Лавров и други висши руски служители.

Още по темата
Но, докато администрацията налага допълнителни санкции, се засилват въпросите за ефективността на водената понякога без особена координация икономическа кампания на Запада срещу Москва, отбелязва изданието. То пише, че първоначално руската валута се е сринала, след като правителството на САЩ и неговите съюзници за първи път наложиха санкции срещу Кремъл преди няколко седмици. Но напоследък рублата се е възстановила и Европа продължава да купува руски нефт и газ на стойност милиарди долари, посочва вестникът.

Според него това е помогнало на Москва да компенсира разходите за войната. Въпреки че администрацията на Байдън е забранила вноса на руски енергийни продукти в Америка, САЩ не са наложили санкции върху международните руски енергийни сделки поради опасенията за въздействието на по-високите световни цени на енергията върху вътрешната инфлация.

"Вашингтон пост" цитира служители от Белия дом, които са категорични, че санкциите работят въпреки тези критики. Те изтъкват прогнози, че руската икономика може да се свие с до 15% през тази година - което би било най-големият спад в руската икономика от началото на разпадането на Съветския съюз през 1989 г.

Изданието коментира, че допълнителните санкции срещу Русия биха могли да увеличат напрежението в световната икономика, която все още се опитва да се възстанови от пандемията от коронавируса. Русия е не само един от най-големите доставчици на енергия в света, но и играе ключова роля във веригите за доставка на автомобилни части, храни и други стоки.

Вестникът цитира изказване пред законодатели от Конгреса на министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън вчера, в което тя предупреди за повишаване на цените на енергията и храните в световен мащаб, както и за опустошителни последици за по-бедните страни, които са по-малко подготвени да поемат удара и са по-зависими от износа на руска и украинска пшеница.

Британският вестник "Гардиън" също коментира новите санкции и цитира изказване на украинския президент Володимир Зеленски, че те не отиват достатъчно далеч и ще бъдат възприети от нахлуващите руски сили като "разрешение за атака". Зеленски смята, че пакетът санкции изглежда грандиозно, но въпреки това не е достатъчен. Изданието пише, че той е призовал Запада да отхвърли руския петрол и напълно да блокира банките на страната от международната финансова система.

"Гардиън" припомня и че Общото събрание на ООН днес ще гласува дали да отстрани Русия от Съвета на ООН по правата на човека след разкритията за убийства на цивилни в украинския град Буча.

Руската инвазия в Украйна навлиза в решаваща фаза, тъй като Владимир Путин оказва натиск върху генералите си да постигнат значителна победа преди 9 май, за да компенсират неуспеха си да превземат Киев, пише британският в. "Телеграф", позовавайки се на информация от западни официални лица.

Развиващата се в източната част на страната офанзива изглежда има за цел да обкръжи и унищожи съсредоточените там големи украински сили и да "освободи" Донецката и Луганската народна република, коментира изданието. То припомня, че 9 май е денят, в който Русия традиционно отбелязва края на Втората световна война с военен парад на Червения площад.

Но "Телеграф" посочва, че западните разузнавателни агенции смятат, че понесените от Русия загуби в продължилата месец битка за Киев означават, че руските командири може би ще се затруднят да съберат достатъчно сили, необходими за изпълнение на исканията на Кремъл.

Вестник "Ню Йорк таймс" също пише за възможна руска офанзива в Източна Украйна и съобщава, че много цивилни в този регион бягат, подтикнати от съобщенията за руски зверства край украинската столица и разтревожени от признаците, че руските сили са на път да засилят атаките си в Източна Украйна.

Изданието цитира данни на ООН, според които повече от 11 милиона украинци - приблизително един от всеки четирима - са напуснали домовете си от началото на инвазията на 24 февруари и повече от четири милиона са напуснали страната. То отбелязва, че това е най-голямата бежанска криза в Европа след края на Втората световна война.

"Ню Йорк таймс" посочва, че западни военни анализатори твърдят, че руснаците са подценили значително предизвикателствата на кампанията в Украйна и че първоначалните им сили, наброяващи над 150 000 души, са били отслабени от загуби, изтощение и нисък морал. Въпреки това по преценка на анализаторите това не означава, че руските военни не могат да предприемат нова мощна атака в Източна Украйна.

Вестникът коментира, че оценки на Пентагона за разположението на руските сили изглежда потвърждават твърденията на украински служители, че руските войски се струпват в Донецка, Луганска и Харковска област. Служители от Пентагона са съобщили, че Русия е изтеглила всички свои войски, разположени в района на Киев и друг град в северната част на страната - Чернигов, и ги е изпратила обратно в Русия или в Беларус, за да се превъоръжат, снабдят и евентуално да се прехвърлят в Източна Украйна. По техни оценки понастоящем Русия разполага с около 30 батальонни тактически групи - до 30 000 военнослужещи - в източната част на страната.

"Ню Йорк таймс" отбелязва и че по-рано тази седмица Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на американския президент Джо Байдън, заяви, че Русия най-вероятно ще изпрати "десетки хиляди войници на фронтовата линия в източната част на Украйна" през следващите седмици. Вероятно до голяма степен в очакване на тази следваща голяма фаза на войната Пентагонът обяви късно във вторник, че изпраща в Украйна противотанкови ракети "Джавелин" на стойност 100 милиона долара - приблизително няколкостотин ракети - където оръжието се използва с голям успех за унищожаване на руски танкове и други бронирани машини, пише "Ню Йорк таймс".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
1
 
16
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Боби 156 - сега разбра ли защо хората те смятат за т/рол? Попитах за легендарния финландски снайперист Симо Хаюха, а ти взе да бълваш някакви блудкави локуми за някакми чеченски имагинерни снайперисти. Ето това е типичното т/ролене - никога конкретно, разводняване, мъгла и така нататък прибутване на опорката.
154
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мндаааа... Това за 60-те отказали се десантчици от Псков е информация на самата Псковска губерния. Разбирай - абсолютно и на 100% официална. Случаите с подобни "отказники" - войници на договорна служба, отказващи да се бият в Украйна, стават много. А на заглавието може и да му се махне въпросителната - на Путин със сигурност му трябва нещо, което да обяви за победа за 9 май и си мисля, че ще пробват да завземат Мариупол дотогава.
153
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин отново ще е разочатован. Да си направи парада в бункера.
152
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Финландеца, Украйна е най-голямата държава по площ в Европа, с най-многобройна армия! Тези ли са малките, на които Русия се отваря!?
151
5
 
18
 
! Отговори
Зоро преди 2 години
Драги сънародници, това е момента в който ясно се видя защо България боксува намясто вече 33 години. Ами тук е пълно с ретроградни елементи - путинисти, русофили и сталинисти, всичките най-обикновенни маргинали. Ето затова не сме и в Шенген, затова и нормалните хора в развитите демокрации ще гледат на нас като хора втора ръка. И това е само след 45 год. псевдосоциализъм, представете си какво е в Русия след 75 год варварски ленино-сталински режим.
150
2
 
7
 
! Отговори
Рашков преди 2 години
Журналистите /ките от Днес.бг сънуват Путин. Той и Бойко Борисов го сънува, но не си признава. След лидера на Герб, ще арестуват и неговите лакей, симпатизанти и подръжници. После идва ред на тези от ДПС-то и почетния им председател !
149
3
 
12
 
! Отговори
Войната преди 2 години
...на Путин е за ресурсите на Украйна, понеже те друго не умеят освен да ползват природните ресурси! Империите се крепят върху източниците на енергия! Затова путин иска той да е Господар на Енергийните източници!
148
3
 
18
 
! Отговори
Антикомунист преди 2 години
60 руски парашутисти са отказали да влизат в Украйна и да се бият. Не всички са ненормални като путин
147
1
 
13
 
! Отговори
Съобщение преди 2 години
Победата на Мародерската федерация над Украйна тази година ще бъде отпразнувана на 9 май с много перални машини и килими. В края на празника ще бъде организиран голям Битпазар на Победата. Подпис: В.Путин.
146
2
 
18
 
! Отговори
Патриот преди 2 години
"Могъщата" 70 км военна колона така ще уплаши украинците че ще се предадат без бой със свалени гaщи. Ето това е бил първоначалния план на Путин и генралите му. Какво стана няма нужда да пояснявам.
145
2
 
16
 
! Отговори
Ще им е трудно преди 2 години
За сега с тези морално и технологично остарели руски тенекии - танкове и самолети нямат шанс срещу вече доста модерно оборудваната украинска армия поне на ниво пехота със съвременни протитанкови и противосамолетни преносни ракети и дронове !
144
5
 
24
 
! Отговори
Финландеца преди 2 години
До БобиБоби, ти май не си чел историята приятелю, всеки може като Жуков да воюва и да е голям победител, с по 20-30000 убити на ден собствени войници, за да изпълни желаната си цел. Финландия има общо 300 000 армия барабар с опълчението, рашките атакуват с 1 000 000. Русия голям го вади ама мек, все на по-малки от нея се отваря. Ти изобщо не си вникнал в това което, написах, а то е - ще повторя, за да го проумееш - Русия винаги си остава един голям бабит, агресор, който тормози мирни държави!
143
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да превземат там някое малко селце и да го обявят за голяма победа- друго не им остава.
142
0
 
5
 
! Отговори
До полковник преди 2 години
ИМАШ 3 ГРАМАТИЧНИ ГРЕШКИ В 1 ИЗРЕЧЕНИЕ! НЕ ЗНАМ КАКЪВ ПОЛКОВНИК СИ? УЖАС!!!
141
3
 
13
 
! Отговори
Б@си преди 2 години
До Георги 148 - не им трябва! Путин им поднесе на табла руските ресурси за без пари - само и само да си мери оная работа със Запада. Вкопчил се е в тях като удавник в прословутата сламка. Е, дракона е мъдър. Първо ще го зароби икономически и финансово. А после, в източните части на Русия ще се появят същите онези вежливи зелени човечета - но този път с дръпнати очи. И тогава, Русия ще опита собственото си лекарство.
140
14
 
4
 
! Отговори
Статия пропаганда преди 2 години
До авторката и плюещите Русия. Вие лично чухте ли Путин да е казал такова нещо ? Ако не сте...значи е клевета ! Поредната от Козяк.
139
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия е една миньорска колония - нищо повече. Сега сменят господаря. А Китай меко и лека по лека ги дърпа към себе си.
138
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма как да има победа слабата руска армия. Колкото и натиск да осъществява Путин ако ще да се наассере от натиск върху неграмотните си генерали победи няма да има.
137
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали щеше да има заря на победата в Киев, тази война може да се проточи с години.
136
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Путин генералите падат като гнили круши