Загубите за Украйна от войната са поне за 600 млрд. долара

Щети по инфраструктурата в размер на поне 68 милиарда долара
10 апр 2022 18:55, Петя Славова
362
Загубите за Украйна от войната са поне за 600 млрд. долара
Снимка: БГНЕС

Общо икономически загуби за Украйна вследствие на нахлуването на Русия: между 560 и 600 милиарда долара.

Статистиката е направена от "Украинская правда" по данни на Министерството на икономиката, и е към 1 април.

Общите загуби на украинската икономика поради войната, като се вземат предвид както преките загуби, така и косвените - спад на БВП, спиране на инвестициите, изтичане на работна сила, допълнителни разходи за отбрана, и социални разходи, варират от 564 до 600 милиарда долара.

Още по темата
Щетите по цивилната инфраструктура са се увеличили с повече от 5 милиарда долара през последната седмица. Към 1 април общият размер на преките документирани щети по гражданската инфраструктура достига над 68,2 милиарда долара. Това е записано в анализ, направен в рамките на проекта „Русия ще плати“ от Института KSE (аналитично звено на Киевското училище по икономика) и доброволци от партньорски организации, включително Центъра за икономическа стратегия, Щабът за борба с корупцията, Института по икономика. Анализ и застъпничество, Transparency International Ukraine и ДП "Prozorro.Sales".

От началото на войната най-малко 533 образователни институции, 300 детски градини, 196 лечебни заведения, 129 фабрики и предприятия са били повредени или унищожени в Украйна. Министерството на териториалното развитие изчислява, че 6800 жилищни сгради са били повредени или разрушени; а общото количество негодни за обитаване сгради е в размер на 26 милиона квадратни метра.

Освен това най-малко 54 административни сгради, 266 моста и прелези, 10 военни летища, 8 граждански летища и 2 пристанища са повредени от бомрабдировките. По време на пълномащабната инвазия руснаците са унищожили или повредили сериозно 64 религиозни сгради и 51 културни обекта.

За изминалата седмица няма точни данни за общата дължина на негодната за ползване жп линия, както и за увреденото имущество по гарите и жп вагоните, предава БГНЕС.

По данни на украинското разузнаване Русия се фокусира върху унищожаването на физическата инфраструктура на Украйна - разрушаване на жилищни сгради, комунални услуги, пътища, железопътни линии, образователни и медицински заведения и др.

Статистиката не оценява общите икономически загуби, както и загубите в резултат на закриването на множество предприятия; загуба на стотици хиляди домове и работни места, и др., съобщава още изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


362
Още по темата: УкрайнаРусиязагуби
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
2
 
! Отговори
АСАН преди 2 години
Не ми обръщайте мноо внимание. Откак един ми наби една тупаница не съм мноо добре.
114
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мине не мине и седмица - и ново погребение и фалит за Русия, така вече 30 години.
113
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано това е последната война на фашистка Русия
112
1
 
3
 
! Отговори
Подкрепа преди 2 години
Боджо - Имам една добра и една лоша новина, с коя да започна. Зелцер - Давай добрата. Боджо - ще ви доставим много оръжия и ще ви дадем още много пари! Зелцер - А лошата? Боджо - на всички ще ви се наложи да умрете.
111
3
 
4
 
! Отговори
Таня преди 2 години
Мине не мине седмица-две и ново погребение на долара. Аз бях малко момиче откак го запогребвахте, а дядо ми разказваше как и те го погребвали. Всеки компот - юмрук в лицето на капитализам хахахахах
110
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин е примитивен фашист и ще свърши като Хитлер
109
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледай в ютюб филмите на Карен Шахназаров, има ги в HD формат и с английски надписи. Само един е за войната, някъде 90те години правен, но може би най-добрият и най-пророческият който в последните 5 минути казва всичко за сегашната ситуация в Европа.
108
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички европейски лидери отидоха при Зеленски да го подкрепят Никой не ходи при Путин в бункера ... Никой не подкрепя фашистка Русия
107
2
 
12
 
! Отговори
А защо преди 2 години
не кажат колко украинци са избити заради глупостта на зеленски и амбициите на американските и европейските военни корпорации!?
106
5
 
4
 
! Отговори
До 194 преди 2 години
"Край с долара" сезон 47, епизод 5591
105
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 145 страни в ООН само 4 гласуваха за Русия Целият нормален свят застана срещу червения фашизъм на путин
104
1
 
2
 
! Отговори
Павел преди 2 години
Тия укри що не паднаха сами, а взривяват освободителните руски танкове. Наглост.
103
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
***/dr_alex_sosnowski/15670 в Германия сирийските бежанци имат 48 часа да напуснат квартирите и да ги освободят за украински бежанци. Вече са 4.4 милиона украински бежанци в ЕС - цветът на криминалния и неонацистки контингент. Очертават се улични войни и боеве за територия между украинските и местните мюсюлмански бежанци.
102
3
 
1
 
! Отговори
Пуржо преди 2 години
Това са към 9000 тона рубли. Ще ги носят с 64 километрова колона камази
101
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я, престанете с тези фалшиви сълзи за Украйна. Има война и има защо да я има. Украинце съвсем не са невинни цветя за мирисане. Поканете си украинци у вадс и ще разберете за какво говоря. Забравяте, че Русия бе много брутално предизвикана след 8 години избиване на рускоезичното население в Донбас. Войната започна преди 8 години, а не сега. Кво се праите на умрели лисици и вие?
100
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
8 години Путин финансира сепаратистите в Донбас за да се ескалира напрежението там и да нахлуе в Украйна сега... Долен пoдлец и лицемер...
99
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижте новината долу вдясно - ''Руснаци подслоняват украинци е Германия -Разбирателството е отлично !.... Само дето не споменаваш какви руснаци ги подслоняват. Такива които мразят Путин и са против войната.
98
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой перко русофил ще си счупи пръстите да хвали путин тук Такива са всички русофили , неадекватни перковци Цял свят подкрепя Украйна , но те реват неистово тука - нацистиииии , нацистииии ... Жалки нешастници
97
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо загубите са в долари? Или янките начело със синчето ще намърдат фирмичките си за възстановяване?
96
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакай сега,нещо не се връзва,уж Украйна беше "победител" а е инкасирала загуби на стойност 700 милиарда долара,ами то след още една такава"победа"тя престава да съществува като държава,не че сега има нещо подобно!