Загубите за Украйна от войната са поне за 600 млрд. долара

Щети по инфраструктурата в размер на поне 68 милиарда долара
10 апр 2022 18:55, Петя Славова
362
Загубите за Украйна от войната са поне за 600 млрд. долара
Снимка: БГНЕС

Общо икономически загуби за Украйна вследствие на нахлуването на Русия: между 560 и 600 милиарда долара.

Статистиката е направена от "Украинская правда" по данни на Министерството на икономиката, и е към 1 април.

Общите загуби на украинската икономика поради войната, като се вземат предвид както преките загуби, така и косвените - спад на БВП, спиране на инвестициите, изтичане на работна сила, допълнителни разходи за отбрана, и социални разходи, варират от 564 до 600 милиарда долара.

Още по темата
Щетите по цивилната инфраструктура са се увеличили с повече от 5 милиарда долара през последната седмица. Към 1 април общият размер на преките документирани щети по гражданската инфраструктура достига над 68,2 милиарда долара. Това е записано в анализ, направен в рамките на проекта „Русия ще плати“ от Института KSE (аналитично звено на Киевското училище по икономика) и доброволци от партньорски организации, включително Центъра за икономическа стратегия, Щабът за борба с корупцията, Института по икономика. Анализ и застъпничество, Transparency International Ukraine и ДП "Prozorro.Sales".

От началото на войната най-малко 533 образователни институции, 300 детски градини, 196 лечебни заведения, 129 фабрики и предприятия са били повредени или унищожени в Украйна. Министерството на териториалното развитие изчислява, че 6800 жилищни сгради са били повредени или разрушени; а общото количество негодни за обитаване сгради е в размер на 26 милиона квадратни метра.

Освен това най-малко 54 административни сгради, 266 моста и прелези, 10 военни летища, 8 граждански летища и 2 пристанища са повредени от бомрабдировките. По време на пълномащабната инвазия руснаците са унищожили или повредили сериозно 64 религиозни сгради и 51 културни обекта.

За изминалата седмица няма точни данни за общата дължина на негодната за ползване жп линия, както и за увреденото имущество по гарите и жп вагоните, предава БГНЕС.

По данни на украинското разузнаване Русия се фокусира върху унищожаването на физическата инфраструктура на Украйна - разрушаване на жилищни сгради, комунални услуги, пътища, железопътни линии, образователни и медицински заведения и др.

Статистиката не оценява общите икономически загуби, както и загубите в резултат на закриването на множество предприятия; загуба на стотици хиляди домове и работни места, и др., съобщава още изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


362
Още по темата: УкрайнаРусиязагуби
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
7
 
3
 
! Отговори
Голодоморски орки преди 2 години
Тези деца са бъдещето на Европа, бъдещите мигранти. На няколко километра от Киев грозяща разруха, там няма военни действия. Където според пропагандата на киевския режим всяко дете има невиждани в Русия дом, ноутбук, асфалтирани улици, кафеварки и нутела за закуска, и улично осветление. Децата живеят в мизеря но знаят вече да мразят "рашистите" и да рецитират бандеровски лозунги. Голодоморски opkи, а доброволкта вместо отрови с палмово масло да им беше донесла обувки и дрехи ***/vityzeva/53747
134
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички цивилизовани страни в света обвиниха Русия за зверствата в Буча, а руснаците имат наглостта да искат доказателства! Какви доказателства - и Урсула фон дер Лайен, и Джо Байдън, и всички лидери на цивилизованите страни, и всички демократични медии обявиха Русия за извършител а те искат доказателства.
133
5
 
4
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Русия ще плати с лихвите ...Украйна ще бъде въдзстановена, а Русия ще се разпадне.Вече е срамно и обидно да се наречеш руснак еле пък русофил.
132
5
 
4
 
! Отговори
Гошо тъпото преди 2 години
Тия кога са имали 600 милярда за да ги загубят!! Лошото е че следващите 10 години цяла Европа ще плаща за възстановяване на прогнилата укройна!!! Схема за няколко билиона!!!
131
1
 
2
 
! Отговори
youtu.be/EwxcaRFHydk преди 2 години
Вчера генералният секретар на либералното политбюро товарищ Йосиф Байданенко произнесе реч: "Америка е нация, която може да се определи с една дума аз бях в пон.. пол.. извинете в подножието на Хималаите със Си Дзипин, пътувах него тогава когато пропътувах 17 хил мили когато бях вицепрезидент аз не знам това за факт"
130
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам референдим: Кой иска да се бие с Русия и кой - с останалите, дето убиваха сръбски деца!
129
5
 
7
 
! Отговори
труповете от Буча преди 2 години
Какво стана с труповете от Буча? Идентифицираха ли ги? От какво е настъпила смъртта - стрелба, снаряд, ракета, на място ли е настъпила, кога е настъпила? Защо всички имаха бяла лента на ръцета? Русия искаше заседание на съвета за сигурност на ООН за случая и международн комисия която да разследва, но западняците потулиха всичко, показаха труповете, обвиниха Русия и закриха случая, всичко е потулено.
128
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е само началото. Тепърва нещата ще се влошават.
127
4
 
3
 
! Отговори
Хехе преди 2 години
Голям 3.14здец ги чака руснаците в бъдеще.Всичко това ще трябва да го заработят и наплатят! Ще я помнят тази военна операция с векове.
126
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се предадат да не мъчат хората никой няма да ги изяде грозни сега е перла
125
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 210: Ти идея си нямаш! Цялото ми правителство, барабар с нашите Олигарси са се записали и утре зминават да се бият за Украйна! И Пеевски, и Доган, и ... всичките такива!. Даже и оня от ДееееебЪЪЪЪ, как се казваше, че го забраих, да го... таковат... мишоците... Малийййй...
124
7
 
9
 
! Отговори
Антикомунист преди 2 години
Уважението към русия се увеличи много в целия свят през последните 45 дни...
123
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И рашистите имат наглостта да твърдят, че не убиват цивилни и не разрушават гражданската инфраструктура, отгоре на всичкото обвиняват украинците за това. Каква нагла лъжа!
122
3
 
10
 
! Отговори
Антикомунист преди 2 години
Единствения начин русия да си плати е да прехвърли цялото подмосковие в територията на Украйна като спрат войната...
121
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който иска да подкрепя Украйна, да ходи и да се записва доброволец ! Моите пари не давам да отиват за подкрепата на неонацизма !.. Ти вече даваш от твоите пари заради лудостта на Путифин. Заради него скочиха цените на всичко. И още ще скачат заради бъдещите провалени реколти.
120
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В едно от предаванията на Соловев наскоро режисьорът Карен Шахназаров каза, че този Зеленски който се показва не е "истински" Зеленски, ами играе професионално и използва професионални похвати от актьорското изкуство които един режисьор веднага разпознава, а хората които го гледат си мислят че е естествен.
119
8
 
6
 
! Отговори
Зеленски преди 2 години
След като подпише безусловна капитулация с територията която ще и остане и след плащане на репарации към ДНР и ЛНР, Бандеристан може да мисли за възстановяване
118
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин сложи началото на края на *Империята на злото * с тази война. Само отявлен русоФоб може да се прави на разсеян при смъртта на 20 хиляди руснаци в тази война...
117
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така са правели царете и кралете през средните векове - единствената им цел в живота е била коя съседна страна да нападнат и да ограбят Путин е застинал някъде в тях времена
116
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленият клоун си мисли,че както го засипваха с оръжие сега така ще почнат и да го заливат с пари за възстановяване,няма такъв филм бре шут дрогиран,цената на марионетното управление и противопоставяне на Русия ще я плащат бедните Украинци и дано се събудят и им дойде акъла в главата и те провесят на някой стълб!