Путин разочарован от своите шефове на разузнаването и военни лидери

Западен печат: Как Русия сбърка толкова много в Украйна?
Обновена: 12 апр 2022 11:20 | 12 апр 2022 11:19, Елка Василева
263
Путин разочарован от своите шефове на разузнаването и военни лидери
Снимка: архив, БГНЕС

Как ще приключи войната в Украйна, пита се британският в. "Гардиън". В момента това далеч не е очевидно, ето защо и двете страни се подготвят да изпитат силите си в Донбас, след като Русия беше принудена да се откаже от опита си да превземе Киев, смята изданието.

Вестникът посочва, че настоящата военна активност на Русия изглежда навежда на мисълта, че Москва е била принудена да ограничи своите военни цели и да се съсредоточи само върху намиращите се в източната част на Украйна Донецка и Луганска област.

Още по темата
Изданието цитира професор Трейси Герман от катедрата по отбранителни изследвания в Кралския колеж в Лондон, която смята, че Русия може би вече е увеличила броя на батальоните си в Източна Украйна "от 30 на 40 през последните дни" и единният фронт "може да осигури на Путин нещо, което може да бъде представено като победа".

По западни оценки Русия би могла да удвои или може би дори да утрои силите си в Донбас, което би представлявало решителна промяна съотношението на силите в полза на Москва. "Гардиън" отбелязва, че Русия вече е засилила предварителните операции, бомбардирайки най-бързите линии за снабдяване на украинските сили, които са се окопали в района. Но проблемът на Москва е дали нейните вече понесли загуби сили могат да изпълнят задачата. Вестникът цитира оценки на западното разузнаване от понеделник, според които 37-38 от руските батальони, участващи в инвазията вече не са боеспособни, след като са понесли загуби около Киев, Чернигов и Суми.

За Украйна проблемът в настоящата фаза е остър, ако не и екзистенциален, коментира "Гардиън". Киев е показал, че може да организира ефективни контраатаки срещу руските механизирани сили със западни противотанкови оръжия, но силите му също така са изтощени и не са успели да изтласкат руснаците далеч назад. Украйна ще се опита да спре руското настъпление, за да избегне обкръжаването на силите си в Донбас и вместо това да доведе Русия до нещо като патова ситуация, тъй като и двете страни са все по-изтощени след повече от два месеца сражения. Това обаче би оставило Украйна до голяма степен откъсната от морето, а Русия би се сдобила със сухопътен мост от Донецк до Крим. Украйна може и да не бъде демилитаризирана, както поиска Путин, но въпреки това икономиката ѝ е опустошена, като по оценка на Световната банка се е свила с около 45% тази година, заключва британското издание.

Повече от шест седмици след началото на войната си срещу Украйна руският президент Владимир Путин усеща тежестта на провала, пише американският в. "Вашингтон пост". Хиляди убити руски военни на бойното поле. Три отстъпления от страна на руската армия. Милиони украинци, които никога няма да простят на Москва. Повече изолация от всякога и опасно малко постигнати цели, изброява вестникът. Как е възможно Русия - страна с толкова дълбоки семейни, културни и исторически връзки със западната си съседка - да сбърка толкова много в Украйна, пита американското издание, цитирано от БТА.

То цитира американски и европейски служители от разузнаването, които описват високомерен и изолиран лидер, обзет от предразсъдъци и изкривена информация, който настоява за катастрофално решение, без да се консултира с цялата си група съветници. Путин се е втурнал стремглаво в Украйна, уверен в способността си да постигне бърза победа и да устои на евентуален отпор в рамките на авторитарната система, която е изградил у дома си. В основата на предположенията му стоят погрешни схващания за Украйна, които се коренят в колониалното минало на Москва, смятат служителите.

Руският лидер е известен с това, че не използва смартфон и рядко влиза в интернет, припомня "Вашингтон пост". Той прекара години в потискане на руските независими медии и издигане на авторитарна система на управление, лишена от конструктивна обратна връзка или несъгласие. В началото на тази година той е работел в ехо камера, заобиколен от съветници, които са били научени, че не се носят лоши новини. Изолацията на Путин допълнително се е задълбочила поради коронавируса и ограничените му контакти с други хора.

Британският вестник "Телеграф" също коментира близкото обкръжение на руския президент. То цитира разсекретени доклади на американското разузнаване от миналия месец, които сочат, че Путин е все по-разочарован от своите шефове на разузнаването и военни лидери, тъй като руската армия не е успяла да постигне целите си. Според докладите Путин е хвърлил в затвора висш ръководител на шпионска служба заради опасения от очевидното изтичане на информация към САЩ относно плановете на Русия в Украйна. В тях се посочва, че генерал-полковник Сергей Беседа, ръководител на звеното за външно разузнаване на Федералната служба за сигурност, е бил изпратен в московския затвор с висока степен на сигурност "Лефортово", в който обикновено се настаняват лица, заподозрени в държавна измяна.

През седмиците, предшестващи инвазията, американските медии многократно цитираха източници от разузнаването, които изглежда имаха пълна представа за подготовката на Кремъл за войната, припомня британското издание. То отбелязва и че през последните седмици руски медии са съобщили за още няколко уволнения на високопоставени лица. Заедно с генерал-полковник Беседа и неговия заместник, за когото също се съобщава, че е бил задържан миналия месец, заместник-началник на руската национална гвардия е бил уволнен от работа в очакване на неуточнено разследване. "Вашингтон пост" коментира, че според западни служители от разузнаването слабото представяне на Русия в началните етапи на войната е довело до влошаване на отношенията между руските военни и разузнавателни служби и до сериозно търсене на изкупителни жертви.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
3
 
19
 
! Отговори
Ястребител преди 2 години
Според гениалните ни местни русофили, войната в Украйна на пияното мужик върви точно по гениалния план на гениалния гений лилиПутин. Така както вървеше точно по план и в Афганистан. След като им чета брътвежите, започвам да се питам - русофилите по естествен път ли се раждат такива колосално охлювофреннични тъпатси, или се възползват от някаква свръхсекретна извънземна технология за изкуствено зазтъпяване?!
147
1
 
17
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Путин така се наигра с тази война. Няма такъв ***. Ако го е направил от алчност и злоба е просто ***. Ако американците са го подлъгали за да си напомпат оръжейната индустрия и да му откраднат европейския енергиен пазар, значи е още по-голям ***. Всеки месец този балък връща Русия с 10 години назад. Влезе в историята като адския некадърник, който не успя да си реформира държавата и да я модернизира и от яд направи мизерия на целия свят, но най-вече на себе си.
146
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не трогайте Россию, господа ***/nikitabsg/23
145
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Спокоxa-xa-xa-xa-xaaaaaaaaaaaamnogo si prost
144
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смяната на генерали по време на война е индиректен сигнал за провал. Хитлер 45-та година в бункера е сменял генерали - Хитлер започва да сменя генералите си още през 1941 година, Сталин също. Само американците не сменят генерали, защото идват в Европа на 6 юни 1944 г, когато Германия вече е разгромена на Източния фронт и за по-малко от година смазват победената германска армия с бомбардировки. Франция също сменя генерали - например Де Гол, ако изобщо знаеш нещо за него.
143
0
 
3
 
! Отговори
Б@си преди 2 години
До Анонимен 149 - не мрази народа си, и не го обиждай!
142
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин за пореден път се провали. Абсолютен лузър, съжалявам ги руснаците просто ми е жал за тях.
141
3
 
7
 
! Отговори
Споко преди 2 години
Споко, Алжир подписва договор за увеличаване на доставките на газ със 240% и спиреме да купуваме руска газ.
140
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българския народ може да е 99% *** но те разпознават лъжливите статии!!!!
139
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Споко Бе, като гледам как са те впрегнали, не ти е много "Споко". :))))
138
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин е политически труп - факт. Самкциите действат, десетки милиони недоволни руснаци излизат в Москва и в цяла Русия да протестират срещу Путин. Със сигурност може да се твърди, че времето на диктатора Путин изтече. Руснаците искат да живеят свободно както в ЕС и Америка, руснаците мразят Путин и Русия и всеки руснак мечтае да живее като американец или западно-европеец.
137
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руските батальони, които превзеха половината Украйна вече не са боеспособни, а украинските батальони, които загубиха половината Украйна и претърпяха катастрофални загуби, все още са боеспособни - толкова за английските учени!
136
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Пян_Гъ Какво стана с Шойгу, или отиде на "почивка" в Сибир?
135
7
 
3
 
! Отговори
Споко преди 2 години
Споко, Русия губи по всички фронтове, икономиката и рухва, до няколко дни, даже до часове украинската армия ще влезе в Москва с байрактарите и джавелините и Путин ще бъде изправен пред съда в Хага.
134
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Стига глупости! "Да пускат бмбардировачите да тъкат бомбени килими" Да пускат, но нещо откакто в Украйна се появиха Стингъри и нещо "безаналоговите" руски самальоти вече само отдалече пускат по някоя друга ракетка, а те взеха и да свършват. .... Да пускат да пускат, колко да "пускат"?
133
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За съжаление никой не знае каква е истината, какви са намеренията и т.н. Всичко като винаги е в сверата на предположенията и какво са чули от бабите пред блока. До тук всички предположения са вятър и прах. И двете страни дрънкат, маниполират и се ocирaт. Заради властолюбието, егото и кинтите на шепа хора. Страдат обикновенните хора докато се дърлят кой ще ги окраде по качествено
132
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опитите да се преструваме, че всичко със Зеленски е наред и той е велик пълководец, койгото никой и нищо на света не може да разочарова, продължават. Отчаяни опити да бъде заблудено гла вато европейско население, за да не се оплаква от цените и дефицита, които вече бродят из Европа. А също да търпят капризите на "бежанците", дащото те много страдат, нали така?
131
7
 
9
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 2 години
Сега сериозно - КОЙ ви каза, че Путин е "разочарован", и откъде знаете какви са истинските му планове, та да заключите, че не вървят? Ако може източника, за да не си чешем езиците!
130
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путpкин сменя генерали. Смяната на генерали по време на война е индиректен сигнал за провал. Хитлер 45-та година в бункера е сменял генерали
129
8
 
6
 
! Отговори
Цирк преди 2 години
Поредната измислица.