"Сталинистка" чистка във ФСБ заради провала на инвазията в Украйна

Бившият шеф на службата е изпратен в Лефортово
12 апр 2022 13:20, Нели Христова
189
"Сталинистка" чистка във ФСБ заради провала на инвазията в Украйна

"Сталинска" масова чистка е в ход в руското тайно разузнаване, след като повече от 100 агенти са отстранени от работните си места, а началникът на отдела, отговарящ за Украйна, е изпратен в затвора.

В резултат от яростта на президента Путин заради неуспехите на инвазията, около 150 служители на Федералното бюро за сигурност (ФСБ) бяха уволнени, а някои - арестувани, съобщава The Times.

Всички отстранени служители са част от Пета служба - подразделение, създадено през 1998 г., когато Путин е директор на ФСБ. То  координира операции в страните от бившия Съветски съюз и има за цел да ги задържи в орбитата на Русия.

Бившият шеф на службата Сергей Беседа е изпратен в московския затвор Лефортово, след като беше поставен под домашен арест миналия месец. Затворът е използван от НКВД, предшественикът на КГБ, за разпити и изтезания по време на Великата чистка на Сталин през 30-те години на миналия век.

За чистката във ФСБ съобщи Христо Грозев, изпълнителен директор на Bellingcat - разследващата организация, която разкри двамата отровители в Солсбъри през 2018 г. Той не разкрива източника на информацията си.

Офицерът е бил уволнен за "докладване на фалшива информация на Кремъл за реалната ситуация в Украйна преди инвазията", заяви той.

Още по темата

"Мога да кажа, че въпреки че значителна част от тях не са арестувани, те вече няма да работят за ФСБ", казва Грозев пред Popular Politics, канал в YouTube за руските текущи дела.

Миналия месец служители на ФСБ извършиха обиски на повече от 20 адреса в Москва на свои колеги, заподозрени в контакт с журналисти.

Беседа, който продължава да бъде разследван, е задържан по официално обвинение за присвояване. В действителност обаче основата за ареста му е неуспешната инвазия, за която се обвинява лошото разузнаване относно политическата ситуация в Украйна.

Смята се, че той е заменен от Григорий Гришаев.

Андрей Солдатов, експерт по руските служби за сигурност, каза, че изпращайки Беседа в Лефортово, Путин е изпратил "много силно послание" до други елити в Русия.

"Бях изненадан от това", казва той пред The ​​Times. "Путин можеше много лесно просто да го уволни или да го изпрати на някаква регионална работа в Сибир. Лефортово не е приятно място и изпращането му там е сигнал колко сериозно Путин приема нещата."

Лефортово, затвор, управляван от ФСБ, има подземно стрелбище с дупки от куршуми, останали от чистките на Сталин, когато стаята е била използвана за масови екзекуции.

В статия за The Moscow Times Солдатов предположи, че е възможно Беседа да е заподозрян, че е предал информация на ЦРУ.

Преди да поеме Пета служба, Беседа работи в контраразузнаването, роля, която включва тясна връзка със станцията на ЦРУ в Москва. Ако той се окаже двоен агент, това би обяснило подозренията на Кремъл как американското разузнаване е било толкова точно в подготовката на инвазията.

Солдатов казва, че не вярва, че Беседа е двоен агент.

"Хубаво е да можеш да обвиняваш за нещата предател. Това е много руско нещо", обяснява той.

В годините преди инвазията Пета служба беше активна в опитите си да дестабилизира Украйна чрез култивиране на проруски политически фигури и опити за разпалване на вълнения сред крайнодесните групи в Западна Украйна.

Грозев казва, че вярва, че руските служби за сигурност са пропиляли "милиарди долари" за неуспешни опити да осигурят подкрепа от "сенчестата политическа класа" в Украйна преди войната.

"От 2014 г. до наши дни между 140 и 150 служители на ФСБ са имали неограничен бюджет за набиране на украинци от всякакво ниво", каза той в дискусия с двама журналисти от "Новая газета" миналия месец.

Грозев добави, че голяма част от парите са похарчени за ухажване на украински новобранци със скъпи пътувания до Тайланд, Кипър и Малдивите. "Това бяха пари, които те никога не са спечелили", добави той, визирайки пълния провал на опитите на ФСБ да предизвика вълнения в Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
1
 
6
 
! Отговори
Хахахх. преди 2 години
Рашисткото нахлуване в Украйна, не беше ли успешно, според бг русофилите? Хахаа.А, сега излиза, че провала е трагикомичен. За 50 дена целия свят видя позора на деморализираната рашистка армия и остарялата техника, както и полуидиотщината на една диктаторска клика. Към това се прибавя и първия от 100 г. насам "дефолт". Хаха. За 50 дни великата фейк империя и многоходовия стратег *** удариха дъното, а ги чака още много възмездие!
141
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега разбрахте ли защо България 30 години не помръдва едните политици мафиоти крадат от ЕС евро фондове а другите взима големи дарения от Русия за руски интереси и влияниеПродажниците на България
140
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грозев каза по бтв че до дни ще публикуват имена на журналисти и медии който работят за Кремъл в България колко ли милиарди са дадени и у нас накъде и да се обърнеш само русофилски опорки дори си имаме и проруски парти Така действа Кремъл промива мозъците не само в Русия
139
3
 
10
 
! Отговори
FenIX преди 2 години
Провала в Украйна не е заради предателство в редиците а заради Некадърността на руската армия на всички нива.
138
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябваше да направи Сталинска чистка във върховното командване на армията преди войната. Върховното командване е събрало предатели на Путината и саботират гениалните планове на ***. Гениалният план беше да се денацифицира и демилитаризира Украйна, а върховното командване и разузнаване му докараха война със Запада. Всички от разузнаването и върховното командване са за разстрел катопредатели. Путин най-вярно ще води войската си.
137
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доста фуражки ще хвръкнат в близките дни и месеци. Е, някои ще си отидат с кратуните, ама то и без това от тях полза няма. Руския народ е свикнал да се снишава и подмазва, ама това което го чака следващите години е да си плати страха и сервилността, а те се оказва че струват много скъпо. Техен проблем
136
2
 
15
 
! Отговори
Електра преди 2 години
Колко ли милиарда долара са налели тук ушанките, за да купят лидерите на цели партии, като Крадеф, Краднелия, Копейкин, Сачмата от Атака, Радиото начело с Волгин, Бошков ТВтата, явно само на Дикоф не са кихнали колкото трябва, иначе досега щеше да е обърнал палачинката, и той...
135
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко ли милиарда долара са налели тук рашистите, за да купят лидерите на цели партии, като Крадеф, Краднелия, Копейкин, Сачмата от Атака, Радиото начело с Волгин, Бошков ТВтата, явно само на Дикоф не са кихнали колкото трябва, иначе досега щеше да е обърнал палачинката, и той...
134
3
 
17
 
! Отговори
Електра преди 2 години
Не знам това дето го пишете дали е вярно но виждам, че 48 дни прехвалената много милионна велика мурзилска армия, подпомагана от десетки хиляди чеченски, сирийски и всякаква арабска пасмина ислямски главорези, които са въоръжени до зъби със самолети и ракети, се гърчат под ударите на няколко хиляди украински донски казака, въоръжени само с кураж и бутилки ***. Затова Импексовата БСП.дирастия водена от Крадеф и Краднелия, не искат да им помогнем военно, за да не обърнем хода на войната...
133
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината е, че и в службите не са вярвали, че Путин е толкова изперкал, че да започне война. И там е господствала корупцията, както на всички нива в руската държава. Там всеки краде според ранга си. Тъжна картина е ,че толкова много хора бяха убити и от двете страни. Разрухата каквато и да е ще се преодолее, но хората са важни. Войната, където и да е по света е тотално морално падение за човечеството в 21 век.
132
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До антифашист. Прав си че те русофобите имат проблем. Предатели са. И то национални предатели.
131
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо трябва да ходи до Украйна като може да се бие и тука има достатъчно нацисти фашисти и русофоби.
130
9
 
13
 
! Отговори
никой не те спира преди 2 години
Който иска да напише нещо хубаво за русия да отиде доброволец в Украйна и ако се върне да пише.
129
17
 
32
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Това е само началото на смъртта на Русия. Без нея Светът ще е по-добро място.
128
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми нормално, чак накрая на войната ще стане колко са жертвите, но със сигурност и от двете страни са десетки хиляди. И всичко това, защото някой не си е свършил работата. Харесва ни или не, всяка държава си има служби за сигурност, чиято заплата се плаща от джоба на данъкоплатците. Когато същите тези данъкоплатци ги избиват, е редно някой да понесе отговорност.
127
14
 
7
 
! Отговори
до Нели Христова преди 2 години
Както е казал Чърчил,разбрах че журналистите сте ***..Сега кажи *** каква ти е цената,да ти платя да напишеш нещо хубаво за Русия
126
19
 
13
 
! Отговори
Антифашист преди 2 години
опс..учудвам се колко дебилни коментари има тук...Да си на страната на украинците и да ги наричаш герои,тези които изгориха живи българи в Донбас,скъсаха българското знаме,а ти да си слагаш украинското знаме и да казваш слава украйна.Вие русофобите сте с психичен проблем честно
125
29
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма инвазия , русия.няма намерение да окупира Украйна,ако беше така Путин щеше да влезе с 600000-700000 армия и всичко приключваше за 3 седмици . Именно затова му казват операция ,прочистване на нацистки и фашистски елементи и създадените бази на НАТО в не натовска държава.
124
31
 
15
 
! Отговори
Само минавам преди 2 години
Предполагам че русофобските коментари са от един човек.Не е възможно нормален човек да не разбере,че всичките ни проблеми идват от ЕС.Ако не броим освобождението,Погледнете времето когато бяхме с Русия-Армията на БГ,Заводите построени от Русия,И сега пълната разруха,благодарение на Ес.Внасяме *** на ЕС,Неща който изнасяхме сега ги внасяме.Сега имаме единствено Антируска пропаганда.На която се вързват естествено промити мозъци без собствено мнение
123
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шойгу си отиде първи, после от дни стана месец, после мина месец, жужето който си живее в могучий мир (свят), виде зора и взе да чисти :))) Дано поне да ги е убил, че да влезнеш в гулаг е по лошо от смърта :)