Русия предупреди Запада да не въоръжава Украйна, ще има "непредвидими последствия"

ООН призова да се осигури достъп до украинците, блокирани във военните зони
Обновена: 16 апр 2022 08:30 | 16 апр 2022 08:12, Елка Василева
726
Русия предупреди Запада да не въоръжава Украйна, ще има "непредвидими последствия"
Снимка: архив, БГНЕС

Русия е изпратила тази седмица официална дипломатическа нота до САЩ, предупреждавайки американското правителство за "непредвидими последици" от значителното увеличаване на военна помощ, която Вашингтон оказва на Украйна, съобщават американски медии, цитирани от Франс прес.

В тази нота Москва предупреждава САЩ и НАТО да не изпращат "по-чувствителни" оръжия в Украйна, отбелязвайки, че доставянето на подобна военна техника "налива масло в огъня" и може да има "непредвидими последици", съобщи в. "Вашингтон пост".

Предупреждението бе отправено, след като американският президент Джо Байдън обеща нова военна помощ, на стойност 800 милиона долара, за Украйна, включително хеликоптери и бронетранспортьори.

"Онова, което руснаците ни казват негласно, е точно това, което ние казваме на света публично - че внушителната помощ, която предоставяме на нашите украински партньори, доказва своята забележителна ефективност", каза висш американски служител, цитиран от вестника.

Държавният департамент отказа всякакъв коментар, отбелязва АФП.

Според в. "Ню Йорк таймс" нотата е изпратена по обичайния дипломатически път и не е подписана от високопоставен руски представител.

Цитирайки запознат източник, телевизия Си Ен Ен отбеляза, че дипломатическата нота може да означава, че Москва се готви да възприеме по-агресивно поведение към САЩ и НАТО.

Още по темата
Информацията бе потвърдена от руска страна. Говорителят на външното министерство Мария Захарова посочи пред агенция Интерфакс, че Москва е поискала от Съединените щати и съюзниците им "да спрат безотговорната милитаризация на Украйна".

По-рано американският президент Джо Байдън одобри сериозно разширяване на обхвата на оръжията, предоставяни на Украйна. Новата помощ на стойност 800 милиона долара включва дронове за брегова охрана, бронирани бойни машини и противотанкови оръжия. Новите американски доставки ще включват част от "високо ефикасното въоръжение, което вече сме доставили" на Украйна, както и "нови способности", включително "артилерийски системи и бронетранспортьори", уточни американското правителство.

Германия ще отпусне повече от 1 милиард евро военна помощ за Украйна на фона на твърденията на Киев, че не получава достатъчна подкрепа от Берлин. Средствата ще бъдат включени в допълнение към бюджета за тази година и ще бъдат използвани основно за осигуряване на военна техника.

ООН призова да бъде осигурен достъп до украинците, блокирани във военните зони с цел осигуряване на храни за тях. От Световната програма по прехраната съобщиха, че от началото на войната е била доставена помощ за 1,4 милиона души в Украйна, но организацията се нуждае от безопасен коридор за изпращане на храни за 2,3 милиона души. Екипите на Световната програма по прехраната не могат да достигнат до обсадения Мариупол, както и до подложения на тежки бомбардировки Николаев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


726
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
453
5
 
27
 
! Отговори
бой преди 2 години
Бой по руските кратyни. Бой! Бой! Бой!
452
3
 
21
 
! Отговори
бай ганю преди 2 години
Ходи да плашиш гаргите в сибир.С подобни закани само засилваш подготовката на НАТО още повече да довърши режима ви и тормоза както над друг народ така и над собственния си
451
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ви поздравя с една песен Металика, москва 91ва, когато си бил зад завесата на запада и за пръв път виждаш любимата група. 1.6 милиона московчани, невероятна емоция. За съжаление бг предателите, ***, прокремълски и какви ли не любители на руската парична единица, искат да ни върнат в годините назад, когато можеше да отидеш в Белене за касетка със западна музика или неправилно дишане.https://youtube/watch?v=_W7wqQwa-TU&ab_channel=Met4life1995
450
2
 
19
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 2 години
Ей, много лоши тия украйнци. Хич не слушат брат си ***. На всичкото отгоре и го шляпкат.
449
2
 
13
 
! Отговори
Призьlв к путлериста преди 2 години
м:**Стойте дома. Иначе будет НАТО!!
448
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Четвъртата Световна Война е вече настъпила! Цената пак ще се плати от гражданите.
447
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тая е егати грозното страшилище. Трябва да я сложа в лозето да плаши гаргите
446
4
 
18
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
Мир ще има, когато путлеристите стоят дома. В друго случване, будете НАТО!
445
10
 
7
 
! Отговори
555 преди 2 години
Някои хора са изпаднали в дълбока заблуда. Борис Джонсън в едно тв. интервю каза: "Хората се заблуждават , че живеят в демократично общество" Откровение, което много рядко,( или почти никога ) може да се чуе от държавен ръководител. Има канони както в религията, които не се прескачат, независимо от държавното устройство. Демокрация,свобода на словото, свобода на избор, човешки права - кухи фрази зад които стои истинска демагогия и алчност, но младите имат време да го осъзнаят.
444
5
 
22
 
! Отговори
Укро Нацист преди 2 години
А какво стана със супер-дупер нано-овенните рашистки технологии. Загиват една след друга геройски: потопиха им караблята, подпалиха им танкове, БТРи, орудия, САУ, свалят им безпроблемно самальотите и Геликоптерите. Рашист-Путлеристите да се молят НАТО да не се намеси както трябва, че тогава ще ми стане само на боршове, джуджета, квас и червен хайвер.
443
8
 
16
 
! Отговори
ьиеши преди 2 години
Леле, тая МИМИ921 е *** и тъпия ***, язък за рублите, които и плащат. За нищо не става...."Който иска да ходи в цивилизация ние не щем". Защо затвориха лудниците след 90 г. толкова много луди плъзнаха навън и във форумите. Руснаците са си фашисти отвсякъде,диктатура,няма свобода на словото,затвор и убийства за инокомислещите, лъжа за ненападение и буквата Z за капак.Може още хиляди допълнения да има....младите и умните избягаха. Останаха медузи без мозък, но пък може да им изпратим от тук.
442
5
 
20
 
! Отговори
FenIX до татул преди 2 години
Напротив - именно през 45 години зависимост от СССР България изостана от света. Преди ВСВ сме били на нивото на Гърция че и по добре. Я виж сега къде са те и къде ние! Не знам гъркини да идват да работят *** работа както много българки ходят там. Просто не попаднаха в сферата на влияние на попадаща империя като СССР която се сгромоляса впоследствие. А последвалите 30 г сме управлявани явно или задкулисно от бившите *** пребоядисани като капиталист затова сме на тия хал.
441
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво казва Шойгу по въпроса...?
440
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мдаа..Русия не иска Украйна да и причини това,което тя продължава да извършва в Украйна.Що за народ е руският?Искат да разрушават да унищожават,а на тях това да не се случва.Да няма съпротива на зверствата им.Този народ без войни не може.
439
4
 
22
 
! Отговори
Доказано преди 2 години
Руската армия порази край Киев ремонтна база на ракетите Нептун. Флагмана Москва беше поразен от 2 ракети Нептун. Сега някой съмнява ли се , че флагмана не се е самовзривил, а е бил поразен от ракети на украинската армия и потопен.
438
13
 
27
 
! Отговори
Яница преди 2 години
Рашите да престанат да эаплашват човечеството с ядрения си арсенал!!! Видяхме я гемията от един "фас" се подпали!!! Тежката им артилерия също!!! Руската армия беше раэбита край Киев от украйнците!!! Станаха эа реэил пред целия Свят!!! Монголският лилипут иэвършва нечовешка жестокост, трябва само да бъде намерен там където се крие като ПЛЪХ!!!
437
19
 
10
 
! Отговори
Татул преди 2 години
До 477 напиши думата независимв гугъл и ще разбереш, какво означава това. Нашата незавизимост свършва там където започват НАТО и САЩ. 40 госини зависимост от руснаците -построихме днешна българия. 33 години американска демокрация. Крадем и живеем още от онова дето е било построено. Е някои понаправиха пари , Но 80 процента от хората живеят по зле отколкото са били преди, въпреки "многото" възможности и придобивки.
436
12
 
24
 
! Отговори
аха преди 2 години
Надявам се Захарова да има още много непредвидени последици като тази с флагманския крайцер Масква, надявам се целият ви рашистки флот до някой ден да е на дъното на морето, въпреки да ми е жал за рибите. Самальотите да се приземят твърдо и окончателно. Ракетите да гърмят при излитане. Надявам се светът, народите, запазили човещкото в себе си да направят необходимото и да спасят Украина и украинският народ от ужасната съдба подготвена им от ординците. Бог да помага на хората в битката със Злото
435
16
 
27
 
! Отговори
Бау преди 2 години
Украйна пази всички нас от **освобождението** на Русия!! Затова пълна подкрепа за УКРАЙНА!! И от Запад и от Изток!!!
434
6
 
15
 
! Отговори
Гаварит ВыЗражданье преди 2 години
Спорить с нами - все равно спорить с граммпластинкой. Это вредно и вашему и нашему здроровью! Минздрав предупреждает: не бросать окурки куда попало! Вредно кораблям могучей империи! Ние ще набием жените си и България, защото тя е против Копейкина.