Руски майки окуражават синовете си да убиват цивилни в Украйна?

Войниците често използват незащитени връзки за контакт със семействата си
23 апр 2022 17:10, Нели Христова
512
Руски майки окуражават синовете си да убиват цивилни в Украйна?
Снимка: БГНЕС

Прихванато обаждане между разочарован руски войник и ядосаната му майка разкрива как войниците са насърчавани от семействата им да убиват цивилни и дори деца, според украинските власти.

Телефонното обаждане, проследено от Службата за сигурност на Украйна (СБУ) и публикувано в нейния телеграм канал, дава представа за натиска, на който са подложени млади руски мъже, за да продължат да водят войната срещу "фашистите", се казва в съобщението.

"Синко, не падай", казва майката на войника. "Ако бяхте видели какво правят, щяхте да знаете, че вършите страхотна работа там. Не го забравяй и го кажи на всички останали."

Войникът изглежда объркан от характеристиката на майка му за войната. "Какво правим? Убиваме цивилни и деца?" пита той.

"Не, вие не убивате цивилни и деца. Ти убиваш шибани фашисти", отговаря майка му.

Организациите, представляващи майките на руските войници, бяха влиятелни гласове в руското общество, които се застъпваха за мир по време на предишни кампании, като войната в Чечения. Президентът Путин обаче успешно потисна независимото гражданско общество в Русия, което означава, че бабушките у дома са хранени с диета от 24-часова пропаганда по държавната телевизия и са сред най-ярко провоенните съставители на руското общество, пише The Times.

Трудно е да се постигне независима анкета в Русия, но група социолози и IT специалисти успяха да проведат проучване сред около 1640 души, фокусирайки се върху отношението към войната през първите няколко дни. Анкетата, публикувана в Extreme Scan, установи, че само 34% от мъжете в бойна възраст - тези между 18 и 30 - подкрепят войната. Това се сравнява с 60% от жените от 41 до 55 години и 74% при тези над 66 години.

Мъжете на възраст между 56 и 65 години са най-подкрепящи, като 81% подкрепят "специалната военна операция", както я описва Кремъл.

Максимилиан Хес, специалист по Русия и Централна Азия в Изследователския институт за външна политика, казва, че по-възрастните руснаци са израснали с истории за героичната борба на Съветския съюз срещу нацистите и поради това са по-податливи на пропаганда за украинските фашисти.

"По-възрастните хора са много по-склонни да получават новините си от телевизията, която се контролира от държавата. Много по-вероятно е те не само да са израснали в Съветския съюз, но да са служили и в групи като Младите пионери", обяснява той, имайки предвид съветската младежка организация. "По-възрастните руснаци са основната подкрепата на Путин - тези, които е най-малко вероятно да го предизвикат, тези, които най-много се интересуват от пропагандните разкази."

Ниският морал, засягащ руските войски в Украйна, беше разкрит от отделно обаждане, прихванато от СБУ.  В него се чува как двама войници обсъждат убийството на своя командир, след като той ги изоставя в гората за три дни.

"Нашите командири избягаха, те ни изоставиха", казва единият войник.

"По дяволите, застрелваме ги и приключваме", отговаря другият.

Руските войници са използвали несигурни линии, за да говорят с роднините си у дома през цялата война, позволявайки на украинските разузнавателни служби да прихващат обажданията и да публикуват шокиращи подробности в социалните медии.

В един случай на 27-годишен руски войник е било дадено разрешение от усмихнатата му съпруга да изнасилва украински жени.

"Докато си там, можеш да изнасилваш украинки, само не ми казвай нищо", казва тя.

"Мога ли наистина?", пита той.

"Да, позволявам ти, просто използвай защита", отговаря жена му, смеейки се.

Разследване на Радио Свободна Европа идентифицира хората в разговора като Роман Биковски и съпругата му Олга, родом от град Орел, на около 220 мили от Москва. Те се местят в Крим малко след анексирането му през 2014 г.

Пред The Times те отричат да са въпросната двойка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


512
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПОЛКОВНИК, фейк нюз.
215
5
 
10
 
! Отговори
ПОЛКОВНИК преди 2 години
В Украйна действат на 1000 Украински Проруски диверсионни групи (партизани) които се борят срещу Киевската власт. Само за последните 2 седмици броя им се е уеличил почти тройно .Съвсе скоро най-големия проблем за Украйна няма да са Руските военни а самия им народ !
214
5
 
6
 
! Отговори
ЧАПАЕВ преди 2 години
В РАША НИКОЙ НЕ ПИЕ.
213
11
 
9
 
! Отговори
БУД ЗДАРОВ! преди 2 години
РУСКИТЕ МАЙКИ - АЛКОХОЛИЧКИ МНОГО МРАЗЯТ ФАШИСТИТЕ И МНОГО ОБИЧАТ ВОДКАТА И ПУТИН. ТОЙ СИГУРНО ИМ Я ДАВА БЕЗ ПАРИ, НО СРЕЩУ ДОБРОВОЛЕЦ И ТЕ ГО БОГОТВОРЯТ? В ЗАМЯНА НАСЪРЧАВАТ СИНОВЕТЕ СИ ДА УБИВАТ.
212
7
 
13
 
! Отговори
Край преди 2 години
Абе пускайте си ги тя партенки на промитите американци бе Тук тия глупотевини не хващат дикиш. На баба от Буча и откраднали бельото руснаците Рускини пишели писма на войниците да изнасилват украинки и да им носят перални от там. В азовстал се скрили жени и деца да не ги изядат руснаците. Тъпни на куб.
211
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече прекалихте, защо не пишете, че Байдън, пак се ръкува с невидимите си дружки. Никъде не я споменавате, тази информация.
210
6
 
8
 
! Отговори
Да се знае преди 2 години
В Одеска област живеят 7% българско население, 65% украинци, 19% руснаци, 5% молдовани.
209
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
64-та гвардейска бригада (наградена със званието гвардейска от и3рода Путин) насилвала и убивала в Буча е унищожена частично под Изюм. Пленени са повечето от изнасилвачите от които се вземат ДНК проби и се сравняват с тези на изнасилените жени и момичета в Буча и Ирпен. Хванат е и този изнасилвач който получи разрешение от жена си да изнасилва украинки. Всички ще отговарят за деянията си. Да не чакат милост от украинците.
208
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очаквам да кажете, че сте забранили на беларуските и руските тенисисти да играят на Уимбълдън, защото вместо тенис ракети може да се появят на корта с ядрени. Параноята ви тресе от глава до пети.
207
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 248, нямам претенции бе клепоухх. За мене да бомбардират Одеса е все едно да бомбардират Охрид, който също не е официално български град, но е силно свързан с България. Спрете с руския фашизъм и ровичкане в историята, Одеса е Украинска, Путин няма да управлява там!
206
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мухахах, оляхте се.
205
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Одеска област живеят 7% българско население
204
7
 
8
 
! Отговори
Преди 1989 г. преди 2 години
Преди 1989 г. българските журналисти бяха най-големите слагачи и под логи на СССР.
203
10
 
9
 
! Отговори
Днес преди 2 години
Зачистени са още двама руски генерали
202
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руската армия в Украйна се състои от 10 000 кадировци, 15 000 сирийци, 20 000 буряти, 100 000 донбаски башибозук който не чини и 5 копейки
201
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До по долу. Ако за тебе Одеса е български град представи си какъв е за руснаците. Значи българи може да имат претенции за Одеса не знам на какво основание, но руснаците не могат да го имат за руски. Търсиш и искаш съчувствие за претенциите си. Много странна логика
200
8
 
15
 
! Отговори
Да ви се връща! преди 2 години
Не се посвенихте да намесите и майките! Нямате мярка в злобата си!Да ви се връща!
199
10
 
21
 
! Отговори
Край преди 2 години
С тия глупости ще ме накарате да си сложа един портрет на Путин на стената и всяка вечер ще накарам жената и децата да му се молят да ни отърве от робстеото на овластената глупост под което сами се поставихме. И това без да съм фен на Путин.
198
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След смъртоносния удар в Одеса България се включва активно във войната
197
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо са тези паравоенни формирования като Азов и десен сектор, защо са тези знамена и свастики ----///----- Мало умник, това не са паравоенни формирования и нямат никакви свастики по знамената.