Руски майки окуражават синовете си да убиват цивилни в Украйна?

Войниците често използват незащитени връзки за контакт със семействата си
23 апр 2022 17:10, Нели Христова
512
Руски майки окуражават синовете си да убиват цивилни в Украйна?
Снимка: БГНЕС

Прихванато обаждане между разочарован руски войник и ядосаната му майка разкрива как войниците са насърчавани от семействата им да убиват цивилни и дори деца, според украинските власти.

Телефонното обаждане, проследено от Службата за сигурност на Украйна (СБУ) и публикувано в нейния телеграм канал, дава представа за натиска, на който са подложени млади руски мъже, за да продължат да водят войната срещу "фашистите", се казва в съобщението.

"Синко, не падай", казва майката на войника. "Ако бяхте видели какво правят, щяхте да знаете, че вършите страхотна работа там. Не го забравяй и го кажи на всички останали."

Войникът изглежда объркан от характеристиката на майка му за войната. "Какво правим? Убиваме цивилни и деца?" пита той.

"Не, вие не убивате цивилни и деца. Ти убиваш шибани фашисти", отговаря майка му.

Организациите, представляващи майките на руските войници, бяха влиятелни гласове в руското общество, които се застъпваха за мир по време на предишни кампании, като войната в Чечения. Президентът Путин обаче успешно потисна независимото гражданско общество в Русия, което означава, че бабушките у дома са хранени с диета от 24-часова пропаганда по държавната телевизия и са сред най-ярко провоенните съставители на руското общество, пише The Times.

Трудно е да се постигне независима анкета в Русия, но група социолози и IT специалисти успяха да проведат проучване сред около 1640 души, фокусирайки се върху отношението към войната през първите няколко дни. Анкетата, публикувана в Extreme Scan, установи, че само 34% от мъжете в бойна възраст - тези между 18 и 30 - подкрепят войната. Това се сравнява с 60% от жените от 41 до 55 години и 74% при тези над 66 години.

Мъжете на възраст между 56 и 65 години са най-подкрепящи, като 81% подкрепят "специалната военна операция", както я описва Кремъл.

Максимилиан Хес, специалист по Русия и Централна Азия в Изследователския институт за външна политика, казва, че по-възрастните руснаци са израснали с истории за героичната борба на Съветския съюз срещу нацистите и поради това са по-податливи на пропаганда за украинските фашисти.

"По-възрастните хора са много по-склонни да получават новините си от телевизията, която се контролира от държавата. Много по-вероятно е те не само да са израснали в Съветския съюз, но да са служили и в групи като Младите пионери", обяснява той, имайки предвид съветската младежка организация. "По-възрастните руснаци са основната подкрепата на Путин - тези, които е най-малко вероятно да го предизвикат, тези, които най-много се интересуват от пропагандните разкази."

Ниският морал, засягащ руските войски в Украйна, беше разкрит от отделно обаждане, прихванато от СБУ.  В него се чува как двама войници обсъждат убийството на своя командир, след като той ги изоставя в гората за три дни.

"Нашите командири избягаха, те ни изоставиха", казва единият войник.

"По дяволите, застрелваме ги и приключваме", отговаря другият.

Руските войници са използвали несигурни линии, за да говорят с роднините си у дома през цялата война, позволявайки на украинските разузнавателни служби да прихващат обажданията и да публикуват шокиращи подробности в социалните медии.

В един случай на 27-годишен руски войник е било дадено разрешение от усмихнатата му съпруга да изнасилва украински жени.

"Докато си там, можеш да изнасилваш украинки, само не ми казвай нищо", казва тя.

"Мога ли наистина?", пита той.

"Да, позволявам ти, просто използвай защита", отговаря жена му, смеейки се.

Разследване на Радио Свободна Европа идентифицира хората в разговора като Роман Биковски и съпругата му Олга, родом от град Орел, на около 220 мили от Москва. Те се местят в Крим малко след анексирането му през 2014 г.

Пред The Times те отричат да са въпросната двойка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


512
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези статии, ме връщат в едни времена преди 1989г.Промиване,промивне и пак промиване на мозъци.
235
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те руснаците помагат с каквото могат на обикновените хорица, ама пропагандата ги прави на сатрапи. Тя истината след време ще излезне наяве.
234
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много моля, но ние никого не обиждаме. Обаче троловете непрекъснато обиждат безнаказано само защото не приемат чуждото мнение. Комунисти.
233
8
 
3
 
! Отговори
от първо лице преди 2 години
По Fox News постоянно предават пряко от Украйна, от първо лице, украинци обяснявта на английски с индийски акцент истински истории, последната която слушах индиеца разказваше как руски войници пили водка и след това блокирали двата края на улицата, изкара ли едно семейство мъж и жена с децата, съблекли мъжа гол и го карали да тича напред назад по улицта като стреляли в земята и се смеели а децата и жената гледали, и накрая индиеца въздъхна, че е трудно да се разказват такива зверства.
232
3
 
13
 
! Отговори
Ади преди 2 години
До Из руски разговориТова е като една жена на гарата каза, че чула друта да говори. Дори не си струва да се коментира. Това не е ниво, а дълбаене в тинята. Хора, ако сте такива - за вас смирение пред Бога няма ли, къде са душите ви и, деца нямяте ли???
231
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента руснаците ядат дървото в Северодонецк
230
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига сте лъгали и настройвали хората. Някой чак сте се запенили. Не разбирате ли че това е пропаганда която цели да ни вкара във война. Мислете малко повече.
229
4
 
11
 
! Отговори
Всичко се връща преди 2 години
Това като чувалите за трупове и пълните хладилни камиони с детски трупове по ковид пандемията!Всички лъжежурналисти един ден да ви настигне кармата всички парички дето сте ги изкарали със пропаганда и отрова дори и на хубави празници като великден само по болници да ги давате!
228
9
 
9
 
! Отговори
Споко преди 2 години
Споко. Путин търпи поражение по всички фронтове, руската армия вече е 90% унищожена, руснаците се предават и дезертират и се записват в украинската армия като видят пълните магазини в Украйна. Украинската армия е в подстъпите на Москва и до дни, даже до часове ще влезе и диктатора Путин ще бъде изправен пред трибунала в Хага!
227
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Долния недей да казваш на хората какво да подкрепят защото получаваш обратен ефект освен че си троль.
226
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И да изнасилват, и да изнасилват ги окуражават. Да изнасилват и мъже и деца, не само жени. Ужас! Трябва незабавно да доставим оръжия на Украйна и Путин да бъде победен.
225
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руски фашистки изверги!Който не подкрепя Украйна подкрепя руските военнопрестъпления срещу мирни жители, жени и деца, изнасилвания, изтезания и убийства.
224
5
 
5
 
! Отговори
България ще воюва преди 2 години
Ракетен обстрел на Одеса: спасителите потушиха пожара, броят на жертвите се увеличиСВЕТЛАНА КИЗИЛОВА - СЪБОТА, 23 АПРИЛ 2022 г., 18:47 ч.32225Добавете към селекциятаПОСЛЕДСТВИЯ ОТ РАКЕТНИЯ ПОЖАР НА ОДЕСА, СНИМКА GSChSСлед като Одеса беше подложена на ракетни атаки на 23 април, висока сграда беше обхваната от пламъци, но спасителите успяха да се справят с огъня. Развалините се разчистват в момента.Източник: Държавна служба за спешни случаи
223
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Да се знае. Ти да не си ги броил. Те много хора в Македония също не смеят да кажат какви са. Тскава антибългарска тежка пропаганда. Тука също не смеят да кажат какви са и имат нарочноизмислен термин рускоговорящи украинци, което е доста странно най малкото.
222
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повече от 20 държави потвърдиха участието си в срещата за подкрепа на Украйна в авиобаза Рамщайн"ЕВРОПЕЙСКАЯ Правда" - СЪБОТА, 23 АПРИЛ 2022 г., 13:45 ч.67115Добавете към селекциятаПовече от 20 държави потвърдиха участието си в конференцията, на която ще обсъдят подкрепата за Украйна, която ще се проведе на 26 април във военновъздушната база Рамщайн в Германия.
221
5
 
7
 
! Отговори
до 224-225 преди 2 години
Просто си нямате на идея какви болни мозъци има има на този свят!Майки каращи децата си да простетуират да крадът да лъжат и да убиват даже!
220
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинските въоръжени сили изтласкаха руски войски от 3 населени места в Харковска област.Източник: началникът на Харковската областна военна администрация Олег Синегубов в TelegramПряката реч на Синегубов: Имаме добри новини от фронтовата линия. Нашите въоръжени сили проведоха успешно контраофанзива, вчера сутринта започнаха настъпателни действия срещу противника. Ожесточени боеве продължиха през целия ден. окопани се на позиции.
219
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Току що в Херсонска област са убити двама руски генерали. ВСУ съобщава, че на 22 април въоръжените сили на Украйна атакуваха предния команден пункт на 49-та генерална военна армия на руските окупационни сили, който, противно на бойните съоръжения и здравия разум, се намираше на малко разстояние от линията на бойни сблъсъци в Херсонска област. Буквално: Резултатът от поражението PPU 49A е унищожен, двама генерали на нашествениците са ликвидирани, един е тежко ранен и е евакуиран в критично с
218
2
 
9
 
! Отговори
Край преди 2 години
Руснаците пиели. Ми *** питай по морето алкохолните турове и балконинга кой го прави.Аз трезве англичанин и германец на морето не съм виждал 2 часа след кацането на чартъра
217
5
 
5
 
! Отговори
Из руски разговори преди 2 години
От изтекъл разговор на руснак с жена му се чува как тя клюкари за другите жени от селото им. Та другите жени казват следното. Първата пита, колко пари ще ми дадат ако ранят моя. Втората казвала, колко пари ще ми дадат ако моя загине. Третата пък казвала, що други загиват, а само моя все още е жив и здрав. И такива ми ти работи!