Путин се отказва от преговорите с Украйна, ще се опита да завладее повече територия

Заради високите цени на петрола, Кремъл ще може да финансира войната още 2 години
26 апр 2022 13:57, Нели Христова
516
Путин се отказва от преговорите с Украйна, ще се опита да завладее повече територия
Снимка: БГНЕС

Президентът Путин се отказва от мирните преговори с Украйна и иска да завземе възможно най-много територии, според вътрешни източници от Кремъл, тъй като нов анализ показва, че руската икономика може да издържи войната още две години.

Потъването на "Москва" накърни гордостта на Русия и убеди Путин да продължи с нашествието си, докато се опитва да осигури военни цели, които ще му дадат надмощие в мирните преговори, твърдят източници.

Последният кръг от преговори се състоя в Истанбул в края на март, когато беше договорен проект на комюнике между двете страни, но разкриването на предполагаеми военни престъпления в Буча, град на около 15 мили от Киев, спря напредъка.

Украинските преговарящи казаха, че преговорите са станали "по-предизвикателни" поради нарастващите доказателства за масови изнасилвания и убийства в градове, освободени от нахлуващите войски.

Рустем Умиров, старши член на украинската делегация, каза пред The ​​Times, че все още има "постоянна комуникация" между двете страни, но тя е фокусирана върху създаването на хуманитарни коридори от обсадените райони като стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол.

"Продължаваме преговорния процес. На първо място – за да спасим повече животи", каза той. "Ще използваме всички политически и дипломатически усилия, за да спрем това кръвопролитие. Но има червени линии, които никога няма да преминем. Украйна никога няма да се откаже от своя народ и своите територии."

Путин удвои инвазията след неуспешния си опит да превземе Киев и да установи марионетно правителство в Украйна. Три вътрешни лица, цитирани от Financial Times, казаха, че Путин е искал да завземе повече територия, защото смята, че преговорите са стигнали до "задънена улица".

"Имаше надежда за сделка. Путин вървеше напред-назад. Той трябва да намери начин да излезе победител", казва единият. "Путин искрено вярва в глупостите, които чува по руската телевизия, и иска да спечели", твърди друг. Трети казва, че Путин няма да подпише никакво споразумение след потъването на "Москва", защото ще изглежда "унизително".

Западното разузнаване предполага, че Путин е събрал армия в Донбас, която превъзхожда украинските сили три към едно. Икономически анализ на The Bell, руски разследващ уебсайт, установи, че Путин ще може да финансира войната за още две години в резултат на високите цени на петрола.

Висш руски командир разкри степента на амбициите на Кремъл миналата седмица, когато предположи, че войските могат да стигнат чак до Молдова според плановете на Путин да постави всички рускоговорящи народи по Черно море под контрола на Кремъл.

Генерал-майор Рустам Минекаев каза, че рускоговорящите в Приднестровието, сепаратистки анклав в Молдова, са били подложени на "потисничество" – същото оправдание, използвано за войната в източните украински провинции Донецк и Луганск.

Фарида Рустамова, независима руска разследваща журналистка, която е говорила с висши контакти на Кремъл, каза, че Путин смята, че все още му липсва значителна победа, която би могъл да представи на руската общественост като "голяма победа".

"Ситуацията не се е променила толкова много в очите на широката общественост по отношение на контрола на украинска територия", твърди тя. "Той се нуждае от нещо, което може да донесе на руската публика, което може да се счита за победа."

Тя казва, че договореният мир ще дойде само от преговори лице в лице между Путин и президента Зеленски, но че Кремъл няма да се съгласи на преговори, докато руските сили все още се борят да постигнат значителни териториални придобивки.

"Путин трябва да е на върха на света, за да може да се срещне със Зеленски. Той се нуждае от голяма победа, за да оправдае по някакъв начин срещата", обяснява тя.

Матийо Булег, старши изследовател по руските въпроси в Chatham House, казва, че двете армии се смилат една друга до патова ситуация, но се съгласи, че Путин няма да се задоволи със статуквото.

"Той иска да стигне до масата за преговори при свои собствени условия и във възможно най-добрата позиция. Досега най-добрата възможна позиция не е много добра. Така че той трябва да настоява военно, за да се опита да диктува условията", казва той пред The Times. "Това не е войната на руските военни, не е войната на руския народ, това е войната на Путин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


516
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
276
8
 
11
 
! Отговори
Едно е сигурно преди 2 години
Европа ще плаща....ЯКООО....
275
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Диктатора всеки ден става все по луд. Никой не е учил историята май. С времето ще се стигне до още по големи катастрофи. На път е да пламне Молдова . За жалост мн време ги оставиха руснаците тези дъртаци и се самозабравиха. Мислят ,че ще останат герои ... а реално ще са до Хитлер.
274
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 295Украинците винаги са мизерствали в БГ, понеже всеобщото ни мнение е, че те са втора ръка хора, но Путин направи така, че ни обърна мнението за тех а намразихме руснаците, смех голем :))) Държавата ни нищо не дава на украинците, всичко което се прави за тех, идва на доброволни начала от българските граждани, тъй че и тази опорка замина русофилче :)))
273
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Потъването на "Москва" накърни гордостта на Русия и убеди Путин да продължи с нашествието си" А същевременно се казва за резултатите от икономически анализ, че Путин има финансови възможности да продължи тази война още две години. Което е време напълно достатъчно да бъдат потопени и другите два руски кораба в Черно Море. И какво му остава на Путин? Шест подводници? По три на година, и те няма да изплуват.Дано му остане капка гордост да се гръмне накрая!
272
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БZП от Ямб.църв. "И аз съм тук,но никога няма да се бия за чужда кауза." Ти вече го правиш, макар и виртуално. За щастие, напълно неефективно.
271
3
 
10
 
! Отговори
КулЕБА преди 2 години
Аз пък нема да си тръгна, докато не ми дадете Лена.
270
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали руските мегафони знаят, че след като веднъж са ги изобличили като такива, вече хората мислят 100% обратното на това, което говорят?
269
7
 
6
 
! Отговори
Щастливец от БГ преди 2 години
Хора, никога не го забравяйте! Вече не се налага да ходим до Одеса с ферибота, за да боднем красавица. Те са по морето и взимат по-малко от нашите буфчи. Е, не плащат данъци, НО им е простено. Все пак от война бягат!!!
268
9
 
6
 
! Отговори
БZП от Ямб.църв. преди 2 години
Като си солидарен,отивай да помагаш на украинците...Пушечно месо им трябва.Защо дремеш тук пред виртуалният свят?И аз съм тук,но никога няма да се бия за чужда кауза. А ти направо си БЕЗРОДНИК!
267
10
 
16
 
! Отговори
Бесен преди 2 години
Рашистите са пред пълен разгром! Преговорите така или иначе са безпредметни. Пyтлep ще трябва да се задоволи с разбитата си армия, нулеви териториални завоевания и огромен брой човешки жертви. И най-важното - в очите на целия цивилизован свят е смятан за военопрестъпник. Достоен край на гнусния му живот!
266
4
 
8
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Путин нали беше болен...
265
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като гледам, какви сценарии американците са въртели в Уркия, се връщам през годините в България, тук абсолютно същото се случи. НПО-та, купени медии, Славуца, как през годините ни повеждаше на протести. Егати, противните американски ***.
264
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
problema na ukraina znaete li kakuv e?kakto i na makedonia.doidoha ot selskite grupi napravo v A grupa.tova sa mladi otbori bez istoria a igraiat s durjava s takiva tradicii kakvito imat oshte 5,6.vse edno ludogorez sreshto bayern.moje da povedat no po veroiatno e bayern da specheli kupata
263
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това което прави Путин е безсмислено, дори си мисля, че и той го осъзна това, само дето го направи и за мое съжаление ще го изтърпи обикновенния руски народ, не приближените му и самия той :))
262
0
 
4
 
! Отговори
До 290 преди 2 години
А космоса се разширявал, знаеш ли?
261
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво вова бой по жендърите да се научат на обноски
260
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 277 "Кремълският пcиxoпат е тежко болен и затова няма разум в малката си кратунка, който да го вразуми... Жалката xлeбapка провали бъдещето на поколения занапред, а може би и ще изпрати и Русия в небитието." Ще бъде елиминиран от собствените му съратници, когато стане отчаян, а това време е близко. Когато кампанията в Донбас се провали края му е предизвестен.
259
8
 
10
 
! Отговори
Ром'с преди 2 години
Путин се отказва от мирни преговори с Украйна, защото знае, че не са фактор в преговорите, но пък тези които са фактор и с тях готов да води мирни преговори, те пък не са съгласни... Защото искат да изтощат Русия и ще воюват с Русия до последният украинец.
258
6
 
7
 
! Отговори
БZП преди 2 години
До До бzп от Ямб.църв. - направо трошиш тЪ/помера! Ника ми изразява отношението ми към БСП и тяхната "позиция" към руското клане в Украйна. А това, че си от Възраждане не е необходимо да го казваш - личи по ниския ти КИ, и промития мозък. И да ти кажа, въобще не си ми някаква идея. Имах предвид "високо интелигентни", че идолите ти вече два месеца се въргалят в украинската кал.
257
6
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 275 преди 2 години
Човек, като оправиш украинка на морето ще ти се оправи настроението. Обещавам ти го, ще те черпя аз, ако трябва!