Болшой театър отмени спектакли на режисьори, изказали се в подкрепа на Украйна

Прес последните седмици няколко танцьори напуснаха театъра
3 май 2022 17:45, Петя Славова
73
Болшой театър отмени спектакли на режисьори, изказали се в подкрепа на Украйна
Снимка: БГНЕС

Руският Болшой театър разочарова почитателите на операта и балета, като отмени внезапно тази седмица представления на режисьори, които са се обявили против войната в Украйна, съобщи "Гардиън".

Театърът не посочи причина за свалянето на постановката на операта "Дон Паскуале" на лежисьора Тимофей Кулябин и балета "Нуреев" на Кирил Серебренников, които ще бъдат заменени със "Севилският бръснар" на Росини и балета "Спартак" на Арам Хачатурян.

През март 52-годишният Серебренников получи разрешение да напусне Русия, където през 2020 г. беше признат за виновен за присвояване на средства на московския театър "Гогол център".

Поддръжниците му твърдят, че присъдата е отмъщение за критиките му срещу авторитаризма и хомофобията на президента Владимир Путин, предава БГНЕС.

Серебренников заяви, че не е изненадан от отмяната на спектакъла "Нуреев" на Болшой театър, който се основава на живота на руската балетна суперзвезда Рудолф Нуреев, избягал на Запад през 1961 г. Творбата включва нежна сцена с неговия гей любовник, която поставя на изпитание позицията на Кремъл по отношение на "хомосексуалната пропаганда" и предизвика възмущение сред руските консервативни кръгове.

"Този балет е за стремежа на човека към свобода. Свободата да твориш и свободата да живееш", заяви Серебренников пред АФП.

"В наши дни Нуреев е неподходящ и невъзможен на сцената на Болшой театър. Те се страхуват от ненужни асоциации и неудобни артисти", добави Серебренников.

Той нарече отмяната на концерта „връщане към съветската епоха”. "Нуреев беше отменен на сцената на Болшой театър. Казвате отмяна на руската култура в Европа? В Русия самите те отменят културата."

Кулябин, който също е напуснал Русия, използва акаунта си в Инстаграм, за да изрази солидарност с Украйна и да осмее описанието на действията на Русия там.

В един от постовете си той показа подправена версия на корицата на "Война и мир" на Лев Толстой, като замени първата дума от заглавието със "Специална операция" - терминът, който Кремъл използва, за да опише инвазията.

"Съвсем очевидно е, че Русия е започнала войната", каза Серебренников в интервю за France 24 миналия месец и заяви, че това му къса сърцето.

"Това е война, това е убийство на хора, това е най-лошото нещо, което някога може да се случи с цивилизацията, с човечеството ... Това е хуманитарна катастрофа, това са реки от кръв", каза той.

В началото на април Болшой театър представи спектакъла "Спартак", като заяви, че приходите ще бъдат използвани за подпомагане на семействата на руските войници, загинали в Украйна.

Отмяната на двете представления предизвика стотици предимно критични коментари в интернет от страна на притежателите на билети. Много от тях напразно се опитаха да узнаят причината.

"Какво неуважение към зрителите и артистите!" - написа Валерия в канала на Болшой в Телеграм.

През последните седмици няколко танцьори напуснаха Болшой театър, включително примабалерината Олга Смирнова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
4
 
4
 
! Отговори
Запаад направи преди 1 година
същото !!! Защо запада да може да дискриминира Руснаци а Руснаците да нямат прадо да дискриминират запада !? Двойни западни стандарти - България ги изпитва на собствен гръб
50
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Балшой театър - Балшой цирк!
49
5
 
5
 
! Отговори
До R.A.T.M. преди 1 година
Само дето Менделеев е починал доста преди да дойдат любимите ти путлеро-фашисто-кагебисти на власт ! А и дали той щеше да подкрепя тази война като теб, как мислиш.. ??!
48
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моме мисирке, даже в заглавието имаш правописна грешка! Няма ли, най-после, да почнете да мислите! Впрочем, казахте ли в сайтчето, за отменените концерти на руски изпълнители, включително Нетребко, защото не осъждат родината си? Ами забранените Чайковски, Гогол... Защо? Защото са руснаци ли?
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дай Боже повече спектакли като "Спартак".
46
1
 
4
 
! Отговори
Всичко там е преди 1 година
Большой Московский Театр !
45
2
 
4
 
! Отговори
Уххх.. преди 1 година
Ама той севилският бръснар е испанец, а Спартак е от нашите земи, как могат да допускат персонажи от "вражески страни" ?!!! Путин да ги накаже сурово !!!
44
3
 
3
 
! Отговори
случаен минувач преди 1 година
Прехвален театър с надути цени, които не отговарят на представленията.
43
2
 
2
 
! Отговори
бг преди 1 година
въобще е трябвало да го изгорят - такава ще е вечната му нежна съдба в ада ...че той трябва да е благодарен жив го оставили и не са го опандизили
42
4
 
8
 
! Отговори
R.A.T.M преди 1 година
А на запад сега се чудят как да наричат менделеевата таблица, геометрията на лобачевски и моделите на марков
41
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крадецът на едро на държавни средства, отпуснати за руски културни мероприятия Кирил Серебренников казва, че в Русия самите те отменят културата. Властите не отменят културата, крадльо Киро. В Русия отмениха гейкултурата.
40
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТИПИЧНО ЗА КРЕМЪЛСКИЯ ДИИВАК!
39
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В ГУЛАГ ЛИ ГИ ИЗПРАЩАТ?
38
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като в цяла Европа свалиха представления на руснаци, които просто искаха да запазят мълчание и да не заемат страна, не виждам проблем да свалят такива, които подкрепят Украйна в Русия. Реципрочност, не ли?
37
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Болшой театър е отменил и всички спектакли с актьори с ръст по-голям от ръста на Джуджанко и се е прекръстил на Маленкий театър
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Героите на Уганда За съжаление сарказма ви няма да може да бъде разбран от тъпоъгълници като Adolf.
35
9
 
16
 
! Отговори
Morski преди 1 година
Путин =Хитлер(даже и паркинсона и проблема с, ръката и краката съвпадат) ! Мариупол =Сталинград! РФ =Третия Райх! Лавров =Рибентроп! ЧА"Вагнер = SS! Песков=Гьобелс! ФСБ =ГЕСТАПО! ВСИЧКИ ПРИЛИКИ НЕ СА СЛУЧАЙНИ!
34
4
 
5
 
! Отговори
Кико преди 1 година
Все пак има и трезвеници в таз държава!
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Прес последните седмици" - браво, Пенке, така те искам!
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Големият малък другар не цени човешкия живот, вие искате изкуство или каквото и да е друго да цени!!!