Болшой театър отмени спектакли на режисьори, изказали се в подкрепа на Украйна

Прес последните седмици няколко танцьори напуснаха театъра
3 май 2022 17:45, Петя Славова
73
Болшой театър отмени спектакли на режисьори, изказали се в подкрепа на Украйна
Снимка: БГНЕС

Руският Болшой театър разочарова почитателите на операта и балета, като отмени внезапно тази седмица представления на режисьори, които са се обявили против войната в Украйна, съобщи "Гардиън".

Театърът не посочи причина за свалянето на постановката на операта "Дон Паскуале" на лежисьора Тимофей Кулябин и балета "Нуреев" на Кирил Серебренников, които ще бъдат заменени със "Севилският бръснар" на Росини и балета "Спартак" на Арам Хачатурян.

През март 52-годишният Серебренников получи разрешение да напусне Русия, където през 2020 г. беше признат за виновен за присвояване на средства на московския театър "Гогол център".

Поддръжниците му твърдят, че присъдата е отмъщение за критиките му срещу авторитаризма и хомофобията на президента Владимир Путин, предава БГНЕС.

Серебренников заяви, че не е изненадан от отмяната на спектакъла "Нуреев" на Болшой театър, който се основава на живота на руската балетна суперзвезда Рудолф Нуреев, избягал на Запад през 1961 г. Творбата включва нежна сцена с неговия гей любовник, която поставя на изпитание позицията на Кремъл по отношение на "хомосексуалната пропаганда" и предизвика възмущение сред руските консервативни кръгове.

"Този балет е за стремежа на човека към свобода. Свободата да твориш и свободата да живееш", заяви Серебренников пред АФП.

"В наши дни Нуреев е неподходящ и невъзможен на сцената на Болшой театър. Те се страхуват от ненужни асоциации и неудобни артисти", добави Серебренников.

Той нарече отмяната на концерта „връщане към съветската епоха”. "Нуреев беше отменен на сцената на Болшой театър. Казвате отмяна на руската култура в Европа? В Русия самите те отменят културата."

Кулябин, който също е напуснал Русия, използва акаунта си в Инстаграм, за да изрази солидарност с Украйна и да осмее описанието на действията на Русия там.

В един от постовете си той показа подправена версия на корицата на "Война и мир" на Лев Толстой, като замени първата дума от заглавието със "Специална операция" - терминът, който Кремъл използва, за да опише инвазията.

"Съвсем очевидно е, че Русия е започнала войната", каза Серебренников в интервю за France 24 миналия месец и заяви, че това му къса сърцето.

"Това е война, това е убийство на хора, това е най-лошото нещо, което някога може да се случи с цивилизацията, с човечеството ... Това е хуманитарна катастрофа, това са реки от кръв", каза той.

В началото на април Болшой театър представи спектакъла "Спартак", като заяви, че приходите ще бъдат използвани за подпомагане на семействата на руските войници, загинали в Украйна.

Отмяната на двете представления предизвика стотици предимно критични коментари в интернет от страна на притежателите на билети. Много от тях напразно се опитаха да узнаят причината.

"Какво неуважение към зрителите и артистите!" - написа Валерия в канала на Болшой в Телеграм.

През последните седмици няколко танцьори напуснаха Болшой театър, включително примабалерината Олга Смирнова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
8
 
! Отговори
адолф преди 2 години
Мдаааа....типично по национал-социалистически.Следващата стъпка е горене на книги на отбрани автори по площадите, а по-нататък знаем какво следва...тоя мач вече е игран. Жалките комунисти не можаха да измислят нищо ново.Повтарят събития отпреди 85 години.Жалко за тази инъче така красива страна.
30
7
 
4
 
! Отговори
Героите на Уганда преди 2 години
Не ги е срам. Да се смесва политиката с искуството или спорта е отвратително. В демократична Европа, USA, МОК, FIFA, Wimbledon и т. н. това никога не може да се случи.
29
13
 
3
 
! Отговори
Джамбазки преди 2 години
Само така! Не искаме спектакли на нацисти!
28
13
 
7
 
! Отговори
vlady преди 2 години
Изказалите се в подкрепа на Украйна трябва да бъдат изпратени в периферните райони на Русия да развиват тамошните театри. Примерно при Сталин режисьор, представил най-добрия руски цар дядо Иван неправилно наречен Грозни като садист и тиранин и опричниците като садисти е изселен в Усурийск за да развива местния театър.
27
6
 
6
 
! Отговори
Пачо преди 2 години
Значи двамата напускат Русия и не подготвят спектаклите.Понеже спектаклите не са подготвени театърът ги отменя естествено но вие ревете че "отмени внезапно тази седмица представления на режисьори, които са се обявили против войната в Украйна"?И това го "съобщи "Гардиън".
26
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РУСИЯ ПОДАРИ СЕВЕРНА ДОБРУДЖА НА РУМЪНИЯ, БЕЛОМОРСКА ТРАКИЯ НА ГЪРЦИЯ ,ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ НА СЪРБИЯ ,А ОТ БЪЛГАРСКА МАКЕДОНИЯ СЪЗДАДЕ ФИРОМСКИЯ ФРАНКЕНЩАЙН!ВСЕКИ,КОЙТО ПОДКРЕПЯ РУСКИТЕ ВАРВАРИ Е ПРЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРСКИЯ РОД И ЗЕМИ!
25
8
 
7
 
! Отговори
БАНко преди 2 години
ЗАСЛУЖЕН ОТГОВОР !!! БРАВО !!!
24
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ги приемат в лондон хахахахахах където са забранени всякакви руски концерти
23
6
 
13
 
! Отговори
дас преди 2 години
Путиновият рай, Турция и Грузия яко печелят от огромната руска вълна бежанци. Добре дошли са и тука в България, да видят Бай Ганння как подкрепя Путтлер от който самите руснаци бягат...
22
14
 
8
 
! Отговори
ВДВ преди 2 години
ZАхмат сила!Пълна денацификация и в България скоро!Идват нови избори!
21
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не само, че нямат пари, в момента там на никого не му е до театър и изкуство. Театърът е по Первий канал.
20
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коста Копейкин е организирал група пенсионери да протестират в София.
19
10
 
12
 
! Отговори
Хохол преди 2 години
1/3 от света,т.е.,тези ,самонаричащи се ,,свободен свят". Дискриминираха всичко руско......артисти,спортисти....дори се забраниха и руски класици....
18
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предполагам, че не само са ги отменили, но никога повече няма да могат да поставят пиеси на руска сцена. Може би някъде в Якутск ще им излезе късметът.
17
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-скоро са отменили представленията поради липса на публика. Руснаците нямат пари за билети. Като в България през 90-тте.
16
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Коста докопа властта ни чака същата участ.
15
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко болен мозък требе да си да се изказваш в полза на украйна? Все едно мразиш собствените си сънародници, които 8 години страдат там. Или това са все евреи като Галкин и Киркоров?
14
9
 
14
 
! Отговори
тролчо путлеров преди 2 години
Щом се изказват против Путин значи са фашисти.
13
8
 
13
 
! Отговори
Костадин К. преди 2 години
И това ако не е фашизъм, здраве му кажи!
12
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия задминаха и Северна Корея,ибааааси сммотаните ватенки.