Западен печат: ЕС пред потенциална криза, ако Русия спре газа

Брюксел не знае европейска компания, готвеща се да се съобрази с Москва
3 май 2022 15:39, Елка Василева
185
 Западен печат: ЕС пред потенциална криза, ако Русия спре газа
Снимка: архив, БГНЕС

Европа е изправена пред потенциална криза в средата на този месец, когато държавите от Европейския съюз ще трябва да отхвърлят исканията на Москва плащанията за гориво да се извършват в рубли, въпреки че нямат алтернативни доставки на газ, предупреди Брюксел, пише британският в. „Гардиън“.

Вестникът цитира еврокомисарката по енергетиката Кадри Симсон, която каза вчера, че трябва да бъдат отхвърлени исканията на Кремъл въпреки рисковете от прекъсване на доставките в момент, в който недостигът не може да бъде компенсиран.

Още по темата
Миналата седмица "Газпром" преустанови доставките на газ към Полша и България и заплаши, че същото ще се случи и на други страни, ако поемат по пътя на Варшава и София и не плащат за горивото в руска валута.

След среща на министрите на енергетиката на ЕС Симсон каза, че всички те (министрите на енергетиката на страните от ЕС) са приели, че плащането в рубли чрез механизма, определен от Русия, ще наруши санкциите, наложени от блока след нахлуването на Русия в Украйна.

Тя добави, че не е чувала за европейска енергийна компания, която се готви да се съобрази с Москва въпреки противоположните твърдения на „Газпром“ и компании като унгарската МОЛ.

„Много европейски енергийни компании трябва да направят следващото плащане към „Газпром“ в средата на май и се опитват да намерят най-доброто решение за това какво трябва да направят“, поради което трябва да им бъде разяснено обстойно, че плащането в рубли чрез механизъм за конвертиране, управляван от руските власти и втора специална сметка в "Газпромбанк" „са нарушение на санкциите и не могат да бъдат приети“, заяви Симсон.

„Гардиън“ припомня, че през миналата година ЕС е внесъл 155 милиарда кубически метра природен газ от Русия, което представлява около 45 процента от вноса на газ в ЕС и близо 40 на сто от общото потребление на газ.

През последната година тази зависимост беше намалена, но зависимостта от руското гориво остава толкова голяма, че няма алтернатива, която да компенсира напълно загубата му.

Следващата дата за плащания за газ от европейските енергийни компании е 20 май.

В момента ЕС обмисля поетапна забрана на руския петрол - ход, за който министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек каза вчера, че ще доведе до голям икономически удар и по-високи цени за потребителите.

Хабек каза, че Германия не е против такава забрана, но предупреди, че европейците поради готовността да понесат икономически стрес от солидарност към украинците трябва да бъдат подготвени за последствията и че някои страни ще бъдат засегнати по-сериозно от други.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
8
 
3
 
! Отговори
БZП преди 2 години
До Бончо - на теб Бончо отдавна руския ти е влязъл - и отзад и в мозъка! Така че, смажи си твоите точки по навик. И се готви с благодарност да поемеш в ауспуха миризливия руски сапог. Това си е твоя мечта, не я споделяй с другите, моля!
15
10
 
5
 
! Отговори
Таня преди 2 години
И без това е време благата да са достъпни само за определени прослойки. Не може всеки Г***ньо да ми кара таралясник да ползва частни детски градини и да посещава изискани ресторанти. Всеки трябва да си знае мястото.
14
2
 
8
 
! Отговори
Ей смешко преди 2 години
До Dev ти халкице тясна, колко пари взимаш от жена си на месец? Щото е ясно. Че тя ти дава хляба, щом имаш време да седиш тук
13
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ви имам и сайта, сутринта статия как Русия щяла да се моли ЕЦ да и купува газа, сега статия как ЕЦ е пред криза заради същия. Айде аман от клюкарски медии.
12
34
 
4
 
! Отговори
Dev преди 2 години
Постоянно някакви уплашени хора ме предупреждават, че щяло да стане много лошо и страшно. А аз не разбирам кое му е страшното. Че ще се вдигнат цените? Да му мислят тези, които не са учили и бичат за по 2000-3000лв месечно. То за тях винаги е страшно.
11
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да викнат Киро да им обясни как ще стане работата без газ. Включваш се към гръцкия тръбопровод откъдето черпиш каква газ? Руска.
10
4
 
16
 
! Отговори
Геврека преди 2 години
Стягайте последните 3 танка и 5 войника и да празнуваме 9 май. Че иначе ще е тегава зимата после....
9
2
 
16
 
! Отговори
хан Крум преди 2 години
И тя ще го спре! Няма проблем. Никакъв износ за ЕС докато не свали санкциите и не се спре войната, т.е спре доставката за оръжие на Украйна.
8
2
 
10
 
! Отговори
реформи преди 2 години
Затваряйте всичко на газ.
7
1
 
10
 
! Отговори
Укри ще местят в преди 2 години
зимните курорти, за данъкоплатеца остава шpeк "Ьсорти"!
6
29
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС кризата щя я преживее, както много други пъти, но Блллатото този път няма да успее.
5
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нищо подобно. Турция си купува евтин газ и нефт от Русия и праща байрактар
4
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не съм солидарен с ес
3
0
 
32
 
! Отговори
Едно влиза-друго пък преди 2 години
излиза...не е истина в какъФ кошмар ни вкараха!
2
0
 
41
 
! Отговори
Бончо преди 2 години
Намажете си точките, драги европейци, че ще влезе целия!
1
0
 
26
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
а сега кой ми ........в гащите нов 9-ти и екстерминатус на всякакво транс-атлантическо ксено !