Киев отрече: НАТО и Украйна не са планирали да нападнат Русия и Крим

Причина за войната били болезнените имперски амбиции на Русия
9 май 2022 20:00, Елка Василева
225
Киев отрече: НАТО и Украйна не са планирали да нападнат Русия и Крим
Снимка: архив, БГНЕС

„Страните от НАТО не са възнамерявали да нападат Русия. Украйна не е планирала да атакува Крим. Руските военни не загиват, защитавайки страната си, а се опитват да окупират друга държава“, написа в „Туитър“ съветникът на украинския президент Михайло Подоляк, цитиран от руската служба на Би Би Си.

Още по темата
Така той отговори на руския президент Владимир Путин, който каза на днешния парад за Деня на победата, че е нападнал Украйна, защото се е опасявал, че тя или НАТО ще атакуват първи, отбелязва британската медия.

Като единствена причина за войната Подоляк определи „болезнените имперски амбиции на Русия“.  

Генералният щаб на украинската армия днес предупреди, че има голяма вероятност за ракетни удари по време на празника.  Същевременно британското министерство на отбраната каза, че руските сили могат да подложат украински градове на все по-„интензивни и безразборни бомбардировки с малко или с никакво внимание към цивилните жертви“, тъй като се изправят пред недостиг на високоточни боеприпаси.

Войната вече продължава 11-та седмица, битките се водят на много фронтове, но Русия вероятно е най-близо до победа в Мариупол, където украинските бойци дават последен отпор в завода „Азовстал“. Пълното завземане на Мариупол ще лиши Украйна от жизненоважно пристанище, което би позволило на Русия да завърши сухопътния си коридор до Кримския полуостров. Освен това Москва ще може да освободи войски за сражения в други части на Донбас, който е основен фокус на Путин, след като не успя да завземе столицата Киев в първите дни на конфликта, отбелязва Ройтерс.

През уикенда руските сили нанесоха удари по завода „Азовстал“, където се смята, че има до 2000 украински бойци, които продължават да оказват съпротива. „Ние сме под постоянен обстрел“, каза Святослав Паламар, заместник-командир на батальона „Азов“, който държи контрола върху завода.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
простаците пишат само простащина
167
0
 
2
 
! Отговори
Йдъгу преди 1 година
Само глупусти пишете. Остава и да си признаят 😅
166
1
 
6
 
! Отговори
аз преди 1 година
Ееее... нестига че нацисти ама и лъжци излязоха тези украйинци. Нали има интервю с швейцарски НАТО експерт където казва че още през 2020 украйна се е опитала да атакува Крим. Големи актьори ама за тези който не са чели достатъчно
165
2
 
0
 
! Отговори
Неразбрал преди 1 година
И с какви оръжия НАТО щеше да нападне Русия. Със старо руско въоръжение и преносими ракети ли?
164
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То НАТО и САЩ,са най-миролюбивите и демократични организаций които някога са съществували,за последните 30 години са водили само около 20тина войни и само 30тина държави са унищожили и само около 10мил души са убили и имат само около 700 бази по света и въобще,ама въобще не са заобградили Русия с военни бази ,че и био-лабораторий...ама иначе са много миролюбиви...
163
2
 
7
 
! Отговори
тя преди 1 година
Какво прадят тия украински "бежанци" в Европа ? Спокойно са могли да се изтеглят в невоюващата украинска територия !
162
1
 
5
 
! Отговори
тя преди 1 година
Те така ще кажат , както им изнася !
161
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Към 188Да... Само Афганистан, Ирак, части от Сирия, Гренада, Либия... Сигурно списъкът е непълен.😉
160
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да... Само Афганистан, Ирак, части от Сирия, Гренада, Либия... Сигурно списъкът е непълен.😉
159
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За цялото си съществуване НАТО не е окупирало нито един метър територия. Нито метър. А за същото време русия - Абхазия, Осетия, Карабах, Донбас, Крим, Приднестровие, ... плюс цяла Източна Европа за половин век. Сигурно списъкът е непълен.
158
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудя се защо въобще обръщат внимание на путиновите глупости. Те са за оправдание за перед прости хора в самата русия. Е, стават и за нашите русо-роби.
157
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За Крим не знам, но със сигурност се е гласяла офанзива в ДНР и ЛНР. Има т.н. военни карти в интернет в които може да се види хронологично 1-2 дни преди военните действия какви масови обстрели е имало от страна на Украйна по ДНР и ЛНР. Това са факти които всеки може да провери за да разбере колко колосално лъже Украйна и нашите медии като придатък на тяхната пропаганда!!!
156
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не бяха взели за заложници цивилни Азов, досега да са ги превзели 100 пъти
155
5
 
10
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 година
Забравиха да кажат, че САЩ не са планирали да нападат Югославия, Сирия, Либия, Ирак и много други.
154
5
 
10
 
! Отговори
серго преди 1 година
ЕСТЕСТВЕНО НЕ СМЕ ОЧАКВАЛИ ДА СИ ПРИЗНАЯТ
153
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То на глупостите на Владко могат само руснаци да се вържат. Е, и петолонниците с капаци у нас, ама те са ясна плява.
152
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе заедно с Украйна трябва да размажат и всички нещ.а.с т.ни.ци в България ,които се водят по запада.
151
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, как си представяте да си признаят такова нещо? Но всички събития и факти на които сме свидетели сочат противното. И ако видя още веднъж да ми веят под носа украинския грОзен флаг, ще го скъсам, пък каквото ще да става.
150
8
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
До Малко за политика Къде са тези документи?Защо не са публикувани,за да ги видим?Още една изфабрикувана опорка на руската пропаганда.Същите измишльотини ги слушахме от Хитлер,когато нападна Полша и Чехословакия.
149
11
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Никой,който поне малко си ползва главата за мислене,не вярва че НАТО и Украйна са имали намерение да нападат Русия.Това са бездарни фашистки оправдания на Путин.Русия води класическа завоевателна война.