Провежда ли Украйна кампания на саботаж във вътрешността на Русия?

Поредица от пожари са смятани от някои за нелегална офанзива
10 май 2022 21:00, Елка Василева
179
Провежда ли Украйна кампания на саботаж във вътрешността на Русия?
Снимка: архив, БГНЕС

Смъртоносен пожар във военен изследователски институт в Твер, северозападно от Москва. Пламъци избухват и в завод за боеприпаси в Перм, на близо 1100 км източно оттам. Огън обхваща междувременно два склада за горива в Брянск, близо до Беларус и Украйна.

Съвпадение – или знак, че украинците (или техни поддръжници) водят кампания за саботаж на територията на Русия, за да накажат Москва заради нахлуването й в страната им на 24 февруари?

Още по темата
След пожара във военния институт в Твер, започнал на 21 април и отнел живота на най-малко 17 души, каквото и да пламне в Русия, особено определени обекти предвид техните функции, потребителите на социалните мрежи съзират в това знак за нелегална офанзива във федерацията, пише Франс прес.

Никой не е поел отговорност за произшествията, но според аналитици поне някои от пожарите сочат, че Киев се стреми да води война в земите на нашественика.

Михайло Подоляк, съветник на украинския президент, нарече в Телеграм тези инциденти "божествена намеса".

"Големите складове за горива изгарят редовно (. . .) по различни причини – написа той. - Кармата е жестоко нещо".

"Не отричаме"

В една тъй огромна страна като Русия някакъв пожар в отдалечен завод по принцип не буди голям интерес. Но в контекста на страховете от съгласувана кампания на украинците над десетина огнища привлякоха обширно внимание в социалните мрежи.

Подозрения събудиха дори пламъците, погълнали миналия месец въздушна база северно от Владивосток и една централа на остров Сахалин в Далечния изток.

А в сряда избухна експлозия в завод, разположен в Дзержинск, източно от Москва.

"Руските саботьори, действащи срещу Путин, продължават героичната си дейност“, заяви Игор Сушко, украински състезателен пилот, който редовно качва в Туитър снимки и видеозаписи, представяни като саботаж, без да представя доказателства, че става дума за съзнателни действия.

Друг съветник на президента Володимир Зеленски – Олексий Арестович, също се държа странно по време на интервю за „Ню Йорк таймс“, като изтъкна, че Израел не признава никога своите тайни нападения и убийства.

"Не потвърждаваме и не отричаме", каза той.

Част от общата стратегия?

Според някои специалисти пожарите в Брянск, засегнали оборудване за изпращане на петрол в Европа, са съзнателни палежи, свързани с войната.

Ще споменем освен тях известен брой инциденти със стрелба от хеликоптери или дронове, също и очевидни случаи на саботаж срещу инфраструктури в Курска и Белгородска област, близо до границата с Украйна.

"Няма никакво потвърждение за украински саботаж, освен че повечето огнища са засегнали военни или стратегически цели“, обясни Филипс О'Брайън, преподавател по стратегически анализ в университета „Сейнт Андрюз“, Шотландия.

Властите в Белгород и Курск отхвърлиха възможността пожарите и разрушенията да са дело на саботьори, дошли от Украйна.

Според Вячеслав Гладков, губернатор на Белгородския регион, атака от 1 април срещу горивен склад е представлявала „въздушен удар с два хеликоптера на украинските въоръжени сили, навлезли в руска територия на малка височина“.

Подобни нападения "безспорно, изглежда, са част от стратегията им", казва Филипс О'Брайън.

Според ръководството на Пентагона руските сили в Украйна изпитват трудности заради слабите места във веригите за снабдяване и атаките срещу техни инфраструктури изглежда също въздействат върху бойните им усилия.

Американските представители обаче не пожелаха да кажат дали дълбоко във вътрешността на Русия се води кампания на саботаж срещу цели, не толкова пряко свързани с инвазията в Украйна.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
4
 
15
 
! Отговори
Илиянчо преди 2 години
До Сат Н ... и 90% от тая територия са чукари и блата и ледени пустини. Накрая ще се окаже че България е по-голяма държава от Русия по % на земя където може да се живее добре. Така си е.
46
5
 
18
 
! Отговори
5643 преди 2 години
Не,бе няма никакви саботажи.Просто *** много пушат.Нали така им се запали и най големия кораб Москва. И за едното чудо потъна заради цигара.Не,че някой го е взривил.Тя руската техника е безаналогова.
45
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мууу, яко фенове на кравите, да се настанили тука.
44
6
 
18
 
! Отговори
До 33 преди 2 години
И случайно или не, руснаците които не подкрепят Путин са все руснаци, които обичам и подкрепям. Тези които се занимават с изкуство и журналистика, вече са в Грузия или Турция и продължавам да ги подкрепям! Да живее Навални, да живее свободна Русия и свободна Украйна!
43
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Благодатният огън ще обхване цяла Русия. Пожарът на бунта ще загори!
42
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам, ама днес руснаците са разкостили урките, на Змийски остров. Катери, самолети бум бум.
41
5
 
6
 
! Отговори
Сат Н преди 2 години
Русия заема 1/6 от земната суша. -----///------ Просия не заема 1/6, СССР заемаше 1/6. Просия сега заема 1/7, което е 15%.
40
5
 
13
 
! Отговори
до 26 преди 2 години
Какви загуби търпят украинците бе, колхозник българомразещ? Вече колко месеца насам "великата" червена армия е нежната госпожица на украиниците на фронта? И не за първи път. Така на времето и финландците (държава с 1 на 100 от съвестка военна мощ) върнаха болшевиците окупатори обратно в картофени чували в мАсква.
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименМного знаеш ти за царските семейства! Там е много по-международна и даже окултна работата - последният цар на Русия и семейството му, както и Разпутин, са били на много високо нравствено ниво. Кой и защо ги е убил можеш да прочетеш, има много задълбочени изследвания, разкази от близки до тях хора и др.
38
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На крепостници, пияндурници и колхозници все някой друг им е виновен!
37
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"също се държа странно" - Арестович не се е "държал странно" - на това му се казва дипломация, но бг мucupкuте как да знаят какво значи тази дума..драскат ли драскат глупости.
36
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Арестович, женен с дете, ама го има в клип, как се отдава на мъжки ласки.
35
5
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Естествено, че провежда. Те им взривяват мостове и жп линии. Благодарение на това логистиката на руснаците куца и офанзивата им буксува.
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 30 Що бе? Всички ли танцуват на токчета?
33
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има и руснаци който също са против войната и Путин.
32
4
 
11
 
! Отговори
Военна операция. преди 2 години
Ако Русия не беше ядрена държава, сега щяхме да четем за тежки боеве в подмосковието.
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украина уведомила "Газпром" о прекращении приема газа для транзита через свою ГИС "Сохрановка" с 07:00 мск 11 мая.
30
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Започва ли лека по лека ботокса в Кремъл да усеща огъня под колхозническия си, м*ъсен г**? Въпрос на време някой от службите да го приключи. Всичките им "лидери" там така ги изпращат накрая, в чували с куршум в тиквата. Така от времената на царските им семейства насам.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 32:По моята логика хетеро не танцуват на токчета даже и за пари.
28
2
 
7
 
! Отговори
До 29 преди 2 години
АХАХАХАХАХАХАХАХА браво бе Мунчьоо направи ме разсмя от сърце, от къде си ги мислите тия истории, направо почвай да правиш жълт весник, ще ти стана абонат, обещавам!