Провежда ли Украйна кампания на саботаж във вътрешността на Русия?

Поредица от пожари са смятани от някои за нелегална офанзива
10 май 2022 21:00, Елка Василева
179
Провежда ли Украйна кампания на саботаж във вътрешността на Русия?
Снимка: архив, БГНЕС

Смъртоносен пожар във военен изследователски институт в Твер, северозападно от Москва. Пламъци избухват и в завод за боеприпаси в Перм, на близо 1100 км източно оттам. Огън обхваща междувременно два склада за горива в Брянск, близо до Беларус и Украйна.

Съвпадение – или знак, че украинците (или техни поддръжници) водят кампания за саботаж на територията на Русия, за да накажат Москва заради нахлуването й в страната им на 24 февруари?

Още по темата
След пожара във военния институт в Твер, започнал на 21 април и отнел живота на най-малко 17 души, каквото и да пламне в Русия, особено определени обекти предвид техните функции, потребителите на социалните мрежи съзират в това знак за нелегална офанзива във федерацията, пише Франс прес.

Никой не е поел отговорност за произшествията, но според аналитици поне някои от пожарите сочат, че Киев се стреми да води война в земите на нашественика.

Михайло Подоляк, съветник на украинския президент, нарече в Телеграм тези инциденти "божествена намеса".

"Големите складове за горива изгарят редовно (. . .) по различни причини – написа той. - Кармата е жестоко нещо".

"Не отричаме"

В една тъй огромна страна като Русия някакъв пожар в отдалечен завод по принцип не буди голям интерес. Но в контекста на страховете от съгласувана кампания на украинците над десетина огнища привлякоха обширно внимание в социалните мрежи.

Подозрения събудиха дори пламъците, погълнали миналия месец въздушна база северно от Владивосток и една централа на остров Сахалин в Далечния изток.

А в сряда избухна експлозия в завод, разположен в Дзержинск, източно от Москва.

"Руските саботьори, действащи срещу Путин, продължават героичната си дейност“, заяви Игор Сушко, украински състезателен пилот, който редовно качва в Туитър снимки и видеозаписи, представяни като саботаж, без да представя доказателства, че става дума за съзнателни действия.

Друг съветник на президента Володимир Зеленски – Олексий Арестович, също се държа странно по време на интервю за „Ню Йорк таймс“, като изтъкна, че Израел не признава никога своите тайни нападения и убийства.

"Не потвърждаваме и не отричаме", каза той.

Част от общата стратегия?

Според някои специалисти пожарите в Брянск, засегнали оборудване за изпращане на петрол в Европа, са съзнателни палежи, свързани с войната.

Ще споменем освен тях известен брой инциденти със стрелба от хеликоптери или дронове, също и очевидни случаи на саботаж срещу инфраструктури в Курска и Белгородска област, близо до границата с Украйна.

"Няма никакво потвърждение за украински саботаж, освен че повечето огнища са засегнали военни или стратегически цели“, обясни Филипс О'Брайън, преподавател по стратегически анализ в университета „Сейнт Андрюз“, Шотландия.

Властите в Белгород и Курск отхвърлиха възможността пожарите и разрушенията да са дело на саботьори, дошли от Украйна.

Според Вячеслав Гладков, губернатор на Белгородския регион, атака от 1 април срещу горивен склад е представлявала „въздушен удар с два хеликоптера на украинските въоръжени сили, навлезли в руска територия на малка височина“.

Подобни нападения "безспорно, изглежда, са част от стратегията им", казва Филипс О'Брайън.

Според ръководството на Пентагона руските сили в Украйна изпитват трудности заради слабите места във веригите за снабдяване и атаките срещу техни инфраструктури изглежда също въздействат върху бойните им усилия.

Американските представители обаче не пожелаха да кажат дали дълбоко във вътрешността на Русия се води кампания на саботаж срещу цели, не толкова пряко свързани с инвазията в Украйна.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
1
 
4
 
! Отговори
До 95от пенсионер преди 2 години
Не съм ги нарекъл уРки а уКри.Просто съкратено от украинци.А иначе съм напълно съгласен с вас.
86
4
 
15
 
! Отговори
Коментар преди 2 години
За Украйна всички средства и способи са разрешени.Кой може да я обвини за тези саботажи!? Жалко за хилядите убити и ранени. Но показаха как трябва да се защитава родината.Можем да се учим от тях.Жалко и за народа на Русия обречен на мизерия с тези управляващи.
85
2
 
7
 
! Отговори
msm преди 2 години
До Пенсионер - не урки - Казаци! Същите тези, които пазят прохода Шипка с Българските опълченци! Орловски полк от Киев и Брянския полк от Полтава, Украйна! Слава на Защитниците!
84
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При положение, че руSSия провежда ГЕНОЦИД в Украйна, каквото повикало - такова се обадило!
83
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В крайна сметка, всеки си получава заслуженото.*** да не си въобразяват,че ще минат метър.Тепърва ще си сърбат надробеното.
82
5
 
14
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 години
Жужето съвсем скоро ще загази здраво.Нещо не му се получиха нещата да завладее Украйна за три дни.Укрите му разказаха играта. Няма ,как войната да не се принесе и на руска територия.
81
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Урките са ужас, спряха транзита на газ за Европа.
80
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Амии, една война е идеалното време за корумпирани служители да прикрият десетки години кражба и липси....пални клечката на депо с държавен резерв на каквото и да е (петрол, бензин, керосин....до пшеница....и манджа) и ходи доказвай колко е имало преди пожара. Те го точили 20 години корумпетата и после палпали клечката.....а извинението украйна саботира! Хахахаха...карма си е де, корупцията в крайна сметка ще гътне корупционния путинОфф режим!
79
6
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
на 18 ще има национален протест - нека покажем на кирчо и сие кон боб яде ли!
78
6
 
7
 
! Отговори
Споко преди 2 години
Споко, ако Русия спечели войната, в Украйна ще се разрастне партизанско движение, партизаните ще преминат в контранастъпление и до дни, даже до часове ще влезат в Москва и диктатора Путин ще бъде исправен пред трибунала в Хага.
77
7
 
7
 
! Отговори
Русия губи преди 2 години
Украйна печели. Украинската армия вече е в подстъпите на Москва и до дни, даже до часове ще влезе и диктаторът Путин ще бъде изправен пред трибунала в Хага.
76
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нее е така. У тоя свет има само слава осРайн/ци и тия каквото ти кажат по телевизора. Според малките деБИ,ЛИ ТОВА Е ДЕМОКРАЦИЯ
75
3
 
8
 
! Отговори
Патриот преди 2 години
Каквото повикало, това се обадило!
74
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми ще има партизанско движение. Няма как. Всеки ден по нещо гори. Доколкото знам е планиран и моста до Крим, когато се снабдят с по - тежки оръжия. И той ще падне
73
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да да пък руснаците им отговориха като организираха торнадото в САЩ миналата седмица ахахах. Не са го потвърдили ама не са го и отрекли
72
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако намерите дома си опожарен и семейството си избито, дали няма да ви дойде наум да палнете бункера на късото жоже-военнопрестъпник (цитирам Президент Байдън!)?
71
4
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
абе наш кирчо не се връща на родна земя, все бяга от народната любов
70
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Драскате ли си, а Киро ни продава в момента. Шисти, мисти, Македония, а газ йок. Урките долни, спряха транзита за Европа. Сега само, Ердоганя е номер 1.
69
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия да се справи с всички фашисти в Украйна. Да ги изтрепи до край. Дълбок поклон за това! Русия да спечели! Така да бъде!
68
10
 
14
 
! Отговори
Цървул преди 2 години
Украински зевзеци коментираха, че около Великден "благодатния огън" е пристигнал в Русия и решил да поостане задълго..