Путин към Финландия: Отказът от военен неутралитет ще е грешка

Президентът на Русия разговаря със своя колега Саули Нинистьо
14 май 2022 17:27, Красимир Ангелов
390
Путин към Финландия: Отказът от военен неутралитет ще е грешка
Снимка: БГНЕС

Отказът на Финландия от традиционната ѝ политика на военен неутралитет би представлявал грешка, тъй като нищо не заплашва сигурността на страната. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин в разговор по телефона с финландския си колега Саули Нинистьо, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

"Състоя се открита размяна на мнения във връзка със заявеното от ръководството на Финландия намерение да подаде молба за членство в НАТО", се казва в съобщението от Москва.

Още по темата
"Владимир Путин изтъкна, че отказът от традиционната политика на военен неутралитет би бил погрешен, тъй като не съществуват никакви заплахи за сигурността на Финландия. Подобна промяна във външнополитическия курс на страната може да се отрази отрицателно върху руско-финландските отношения, изграждани дълги години в дух на добросъседство и партньорско сътрудничество", подчертава Кремъл.

Според съобщението двамата лидери са обсъдили и ситуацията в Украйна. Путин споделил с Нинистьо свои "оценки за състоянието на преговорния процес между руски и украински представители, фактически замразен от Киев, който не проявява заинтересованост от сериозен и конструктивен диалог".

Обявяването на кандидатурата на Хелзинки за членство в НАТО, гледана с твърде лошо око от Москва, се очаква утре, напомня във връзка с този разговор БТА.

Финландската страна също потвърди за разговора.

Президентът на Финландия Саули Нинистьо се обади на руския си колега Владимир Путин във връзка с предстоящото кандидатстване на северната страна за членство в НАТО, осъдено от Москва, съобщи Хелзинки, предаде Франс прес.

"Разговорът бе прям, без заобикалки и премина без раздразнение. Сметнато бе за важно да се избегнат напрежения", заяви финландският държавен глава в комюнике от своя офис.

Финландия „има желание коректно и професионално да се занимава с практическите проблеми, свързани с факта, че е страна, съседна на Русия“, увери Хелзинки.

Президентът Нинистьо и финландската премиерка Сана Марин заявиха в четвъртък, че се стремят към "незабавно" влизане на страната в НАТО. Очаква се кандидатурата да бъде официално обявена утре.

Москва заплаши да предприеме в отговор репресивни "военнотехнически" мерки.

В близките дни се очаква молба за членство в пакта да подаде и Швеция.

В сряда финландският президент заяви, че Москва носи отговорността за плановете на страната му, исторически необвързана, да се присъедини към алианса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
13
 
6
 
! Отговори
Бай Лазар преди 2 години
Нещата отиват към неизбежен атом. Скоро американците ще бъдат леко изненадани от атомните гъби, които ще ги стоплят. Ние няма да се радваме, защото ще сме първите :)Хубавото е, че няма да се мъчим и ще е бърза смърт.
42
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 34В Русия на глава от населението наркоманите и спинозните с безаналогови първенци на планетата.
41
5
 
17
 
! Отговори
35 преди 2 години
Как да нямат армия бе, ти пиян ли си?Финландия имат 700 хиляди армия. Освен това вече се побеждавали Русия във война.
40
6
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ДНЕВНИЯ БРОЙ ИЗБИТИ ПУТЕНОДЕБИЛИ Е ТВЪРДЕ МАЛЪК ,А ЕС И ФАЩ ДАРИХА СМЕШНО КОЛИЧЕСТВО ОРЪЖИЕ НА УКРАЙНА НАРОЧНО, ЗА ДА ПРОДЪЛЖИ ПОВЕЧЕ КОНФЛИКТА И ДА СЕ ОТКЛОНИ ВНИМАНИЕТО ОТ ПРОВАЛИТЕ НА УПРАВЛЕНИЯТА ИМ И ДА СЕ НАСОЧИ ВНИМАНИЕТО КЪМ КОМУНДЕЛИСТАН САМО!
39
11
 
7
 
! Отговори
НКВД преди 2 години
Руснаците много бързо ще се справят с Финландия.Има много хубави финландки и много добра финландска водка.А загорелия руски Ботуш вече ще има мотивация и стимул за бърза война.
38
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Финландия е независима държава!! И затова ще прави това което САЩ и нареди!!
37
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грехота ще е да изравнят и Финландия, Укропитекия си беш и преди това бананова държава.
36
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ години наред се опитваха да подпалят Русия през Кавказ и свредна Азия, но успяха и сега се опитват от запад.
35
11
 
8
 
! Отговори
Червонец преди 2 години
Най-голяма грешка на колективния запад е, че не слуша какво му казва Президентът Путин. Преди 15 години, през февруари 2007 г, на Мюнхенската конференция по безопасност, Президентът Путин изрече толкова истини и предупреждения, но високомерните просто игнорираха думите му и днес получихме това, за което той предупреждаваше.
34
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ще им направи на финландците, мейби вятър :)))) Май не помни как ги гърмяха като пушечно месо през 1939 година :)))
33
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Финландия нямат армия , но НАТО са 500 милиона армия и застрашават.Русия.
32
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
само че рашките останаха без армия за денацификация
31
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така и така Турция няма да ги пусне.
30
12
 
4
 
! Отговори
ВЪЗРАЖДАНЕ+БСП преди 2 години
ПУТЕЕН Е ВЕЛЬОК ПУТЕЕН Е ВЕЛЬОК ПУТЕЕН Е ВЕЛЬОК САМО ПАРТИЯТА МАЙКА И ЧЕРВЕНИЯ РЕЖИМ)!
29
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ра шистите не си научика урока да не се евават с Финландия.
28
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Финландците май ще ядат дървото заради САЩ...
27
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Краварите претупаха и ИРАк и Либия И сИрия и Югославия.Защо и руснаците да не се пробват.След Украйна конфликтите няма как да не продължат.
26
7
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ПРИКЛЮЧИ ЗАВИНАГИ!!! ОТ ТУК НА СЕТНЕ ЗА КОМУНДЕЛИСТАН СЛЕДВА САМО ИЗБИВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО МУ И КОЛКОТО ПОВЕЧЕ И ПО-СКОРО ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ ЗА ЦЕЛИЯ СВЯТ!
25
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Финландия подава молба под натиск на американските господари на НАТО, за да бъде в крак с новата мода всички срещу Русия. На всички им е ясно, но не на всички им харесва да кажат истината на глас.
24
7
 
14
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Не е грешка бъдещите предизвикателства ясно показват, че не може сама страна да се справи. Така, че финландеца е преценил много ясно. Особено след като руският народ показа на Украйна какво е приятелство даже и беатсво.