Ще предприеме ли Русия нашествие във Финландия? Помни ли историята?

Печат: Присъединяването на Финландия към НАТО е геополитическо цунами
Обновена: 13 май 2022 20:35 | 13 май 2022 18:30, Елка Василева
344
Ще предприеме ли Русия нашествие във Финландия? Помни ли историята?
Снимка: архив, БГНЕС

Досега беше общоизвестна тайна, но вече е официално: президентът и министър-председателката на Финландия искат тяхната страна да се присъедини "незабавно" към НАТО, пише френският в. "Либерасион". Присъединяването към НАТО би подобрило сигурността на страната и ще подсили Алианса, написаха те в съвместно изявление, оценявано като важна стъпка към подаването на кандидатура за членство.

Демонстрациите на подкрепа не закъсняха: генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, германският канцлер Олаф Шолц, френското президентство и комисията по външни работи на Сената на САЩ обещаха подкрепата си на Швеция и Финландия, ако решат да подадат официална кандидатура за присъединяване.

Очаква се и Швеция да последва примера на Финландия и да се кандидатира за членство в Алианса, отбелязва в. "Паризиен".

Дмитрий Медведев, руският експрезидент, който днес заема поста заместник-председател на Съвета по национална сигурност, веднага разкритикува вероятното разширяване на НАТО. "Страните от НАТО, които доставят оръжие на Украйна, обучават войските да използват западна техника, изпращат наемници, както и ученията на страните от Алианса в близост до нашите граници, увеличават вероятността от пряк и открит конфликт между НАТО и Русия", предупреди той в Телеграм. "Подобен конфликт винаги носи риска да прерасне в истинска ядрена война", добави експрезидентът.

Още по темата
Руското външно министерство пък заяви, че Русия "ще бъде принудена да предприеме ответни стъпки, както от военно-техническо, така и от друго естество, за да спре нарастващите заплахи за националната си сигурност". Руските дипломати обвиниха НАТО, че се опитва да създаде нов фланг, за да заплашва Русия и предупредиха Хелзинки, че трябва да има предвид "отговорността и последствията от подобно решение".

"Путин може да обвинява само себе си" за разширяването на НАТО, пише британският в. "Гардиън" в редакционна статия, като посочва, че нарастването на финландската обществена подкрепа за присъединяване към Алианса от по-малко от 30% до 76% се дължи на руското нахлуване в Украйна.

В продължение на години страхът да не провокират Москва връзваше ръцете на Швеция и Финландия. Мащабното нападение срещу Украйна, водено в момента, накара мнозина да смятат, че няма какво да губят, а руските провали в съседната страна показват, че тя може да не е толкова страшна, колкото се е смятало.

Русия вече е заявявала, че в случай на присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО ще разположи ядрени оръжия в Балтийския регион, но истинската реакция вероятно ще бъде под формата на дезинформация, кибератаки и други провокации, отбелязва британското издание, като предупреждава, че Москва не трябва да бъде единственият повод за загриженост. За да може да се справи със задачата си да противодейства на заплахата по източните си граници, Алиансът трябва да проявява бдителност и към вътрешните заплахи.

"Дали Русия ще започне нашествие във Финландия? Не и ако помни добре историята", гласи заглавие на британския в. "Телеграф". Страната, която се очаква скоро да се присъедини към НАТО, унижи СССР в Зимната война през 1939 г. и знае как да се защитава на своя територия.

Финландия може да е поддържала неутралитет в продължение на десетилетия, но тя дължи съществуването си като независима държава на майсторството си в асиметричните военни тактики и особено битките в арктически условия. Страната научи важен урок във войната през 1939 г., който оформи подхода ѝ към отбранителната политика: тя се превръща в толкова трудна цел за превземане, че обезсмисля всякакво нашествие.

Близо една трета от финландците са резервисти, което дава на страната близо един милион обучени военни, на които може да разчита. Гражданското общество също е готово за криза. Хелзинки си взе поука и от действията на Русия през 2014 г., създавайки специални "сили за готовност", подготвени да отговорят на нашествие и да спечелят време за пълна мобилизация.

Въпреки че Финландия се обръща към НАТО за допълнителна защита, тя носи на Алианса десетилетия на опит в противопоставянето на руската заплаха, подчертава британското издание.

Евентуално присъединяване на Швеция и Финландия няма да промени НАТО толкова много, но напрежението между Алианса и главния му геополитически опонент ще се засили, като основният въпрос ще бъде този за руско-финландската граница. С присъединяването на Финландия границата между Русия и Алианса ще нарасне близо тройно. Това не прави една евентуална война автоматично по-вероятна, но е от типа промени, които Москва се стремеше да предотврати, отбелязва американското издание.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


344
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
261
1
 
1
 
! Отговори
Ми555 преди 1 година
Руснаците искат да изтребят всичките си роднини - в Украйна, Финландия, Молдова и т.н. и т.н. Нямат спирачка! Явно мирът Не им понася нещо!
260
0
 
1
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Вестник "Телеграф" да си отвори интернета и чрез гугъл да прочете кой е молил за мир в началото на март 1940 и при какви условия е бил сключен и какво е искал СССР преди да нападне Финландия и да си направи аналогия с Украйна дали вече Русия ще стои на старите си искания или ще има и нови,ако въобще вече смята да сключва мир с Украйна.Също и да попита защо Англия обеща 100 хиляди на Финландия,а Франция 35 хиляди войници помощ и кой не ги пусна да идат.
259
0
 
1
 
! Отговори
Гъз преди 1 година
Въртят се като хиени покрай руските суровини. Балъци няма вече. Чудя се индия и китай как не са анексирали острова.
258
4
 
4
 
! Отговори
Некъф преди 1 година
Рашките още помнят Симо Хайха! Един човек е изтрепал маса и водкаджии. За 100 дни 542 руски фашаги е утрепал с ловна карабина!!!
257
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оф, ае стига вече
256
1
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Тия *** ще предизвикат разширяване на войната в глупавите си мераци..
255
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На руските фашисти още им държи влага "Зимната война" от 1939 година. Няма да посмеят гадовете да нападнат Финландия. Фините ги чакат, а и не им трябва българско оръжие!
254
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А първо Путин да превземе оня цех в мариопул.Па после ще крой планове.
253
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да след като пробива през Украйна не стана , хубаво е че имаме резервен вариант срещу РУСИЯ , хубавото на НАТО е че винаги има план Б.А на въпроса дали план Б ще е успешен за разлика от план А , не е толкова важен защото ще се подготвим план В.Така че решение винаги ще имаме.
252
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия са по малка държава от нас ,но да богати ,това не значи че Путин няма им прати 3...4 ракети )
251
10
 
2
 
! Отговори
Русия преди 1 година
Последния път Финити изгубеа тиритория и хора. Ощи загуби искат.
250
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Леле ...че плащат Путин ,ама не разбрахте ли че Путин командва НАТО )а на Финландия им трябват 5..6 ракети
249
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да нападне, защото осъзнава какво ще се случи със Санкт Петерсбурге и Масква.
248
3
 
3
 
! Отговори
Симо Хаюха преди 1 година
Чакам ... :)
247
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма. Само от днес й спират газта.
246
12
 
3
 
! Отговори
Русия преди 1 година
Последния път Финити изгубеа тиритория и хора.Пак ши изгубят.
245
0
 
3
 
! Отговори
Румен от Слатина преди 1 година
В Русия на върха в Системата са Военните. . Те са най много и с най високо заплащане . Те са Елита. Затова задължителните трябва да се доказват ежедневно в живота , да си защитят заплатите . По тази причина искат не искат трябва да нападат на север или на юг те трябва да воюват ако не са пенсионери.
244
1
 
3
 
! Отговори
Румен от Слатина преди 1 година
До сега съм видел в България един човек да прилича дошъл от Русия. Страшно много прилича на Чингиз Хан от филма Императора.
243
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да разбира се, ако Фин. иска да спечели евровизия Русия ще ги нападне. Той човека пита и двете държави. За сега гледам си траят.... срамуват се :)
242
2
 
17
 
! Отговори
До 275 преди 1 година
В кой мультик си гледал(а), че българите били дошли от Русия? От Русия идват само окупация и корупция. Малко повече уважение към хората, които ти дадоха "черковнославянския" език, азбуката и религията.