Ще предприеме ли Русия нашествие във Финландия? Помни ли историята?

Печат: Присъединяването на Финландия към НАТО е геополитическо цунами
Обновена: 13 май 2022 20:35 | 13 май 2022 18:30, Елка Василева
329
Ще предприеме ли Русия нашествие във Финландия? Помни ли историята?
Снимка: архив, БГНЕС

Досега беше общоизвестна тайна, но вече е официално: президентът и министър-председателката на Финландия искат тяхната страна да се присъедини "незабавно" към НАТО, пише френският в. "Либерасион". Присъединяването към НАТО би подобрило сигурността на страната и ще подсили Алианса, написаха те в съвместно изявление, оценявано като важна стъпка към подаването на кандидатура за членство.

Демонстрациите на подкрепа не закъсняха: генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, германският канцлер Олаф Шолц, френското президентство и комисията по външни работи на Сената на САЩ обещаха подкрепата си на Швеция и Финландия, ако решат да подадат официална кандидатура за присъединяване.

Очаква се и Швеция да последва примера на Финландия и да се кандидатира за членство в Алианса, отбелязва в. "Паризиен".

Дмитрий Медведев, руският експрезидент, който днес заема поста заместник-председател на Съвета по национална сигурност, веднага разкритикува вероятното разширяване на НАТО. "Страните от НАТО, които доставят оръжие на Украйна, обучават войските да използват западна техника, изпращат наемници, както и ученията на страните от Алианса в близост до нашите граници, увеличават вероятността от пряк и открит конфликт между НАТО и Русия", предупреди той в Телеграм. "Подобен конфликт винаги носи риска да прерасне в истинска ядрена война", добави експрезидентът.

Още по темата
Руското външно министерство пък заяви, че Русия "ще бъде принудена да предприеме ответни стъпки, както от военно-техническо, така и от друго естество, за да спре нарастващите заплахи за националната си сигурност". Руските дипломати обвиниха НАТО, че се опитва да създаде нов фланг, за да заплашва Русия и предупредиха Хелзинки, че трябва да има предвид "отговорността и последствията от подобно решение".

"Путин може да обвинява само себе си" за разширяването на НАТО, пише британският в. "Гардиън" в редакционна статия, като посочва, че нарастването на финландската обществена подкрепа за присъединяване към Алианса от по-малко от 30% до 76% се дължи на руското нахлуване в Украйна.

В продължение на години страхът да не провокират Москва връзваше ръцете на Швеция и Финландия. Мащабното нападение срещу Украйна, водено в момента, накара мнозина да смятат, че няма какво да губят, а руските провали в съседната страна показват, че тя може да не е толкова страшна, колкото се е смятало.

Русия вече е заявявала, че в случай на присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО ще разположи ядрени оръжия в Балтийския регион, но истинската реакция вероятно ще бъде под формата на дезинформация, кибератаки и други провокации, отбелязва британското издание, като предупреждава, че Москва не трябва да бъде единственият повод за загриженост. За да може да се справи със задачата си да противодейства на заплахата по източните си граници, Алиансът трябва да проявява бдителност и към вътрешните заплахи.

"Дали Русия ще започне нашествие във Финландия? Не и ако помни добре историята", гласи заглавие на британския в. "Телеграф". Страната, която се очаква скоро да се присъедини към НАТО, унижи СССР в Зимната война през 1939 г. и знае как да се защитава на своя територия.

Финландия може да е поддържала неутралитет в продължение на десетилетия, но тя дължи съществуването си като независима държава на майсторството си в асиметричните военни тактики и особено битките в арктически условия. Страната научи важен урок във войната през 1939 г., който оформи подхода ѝ към отбранителната политика: тя се превръща в толкова трудна цел за превземане, че обезсмисля всякакво нашествие.

Близо една трета от финландците са резервисти, което дава на страната близо един милион обучени военни, на които може да разчита. Гражданското общество също е готово за криза. Хелзинки си взе поука и от действията на Русия през 2014 г., създавайки специални "сили за готовност", подготвени да отговорят на нашествие и да спечелят време за пълна мобилизация.

Въпреки че Финландия се обръща към НАТО за допълнителна защита, тя носи на Алианса десетилетия на опит в противопоставянето на руската заплаха, подчертава британското издание.

Евентуално присъединяване на Швеция и Финландия няма да промени НАТО толкова много, но напрежението между Алианса и главния му геополитически опонент ще се засили, като основният въпрос ще бъде този за руско-финландската граница. С присъединяването на Финландия границата между Русия и Алианса ще нарасне близо тройно. Това не прави една евентуална война автоматично по-вероятна, но е от типа промени, които Москва се стремеше да предотврати, отбелязва американското издание.

/БТА/
 


329
Още от Русия
Мария Альохина от "Пуси Райът" избяга от Русия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
2
 
0
 
! Отговори
Симо Хаюха преди 21 часа
Чакам ... :)
273
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Няма. Само от днес й спират газта.
272
2
 
1
 
! Отговори
Русия преди 1 ден
Последния път Финити изгубеа тиритория и хора.Пак ши изгубят.
271
0
 
0
 
! Отговори
Румен от Слатина преди 1 ден
В Русия на върха в Системата са Военните. . Те са най много и с най високо заплащане . Те са Елита. Затова задължителните трябва да се доказват ежедневно в живота , да си защитят заплатите . По тази причина искат не искат трябва да нападат на север или на юг те трябва да воюват ако не са пенсионери.
270
0
 
0
 
! Отговори
Румен от Слатина преди 1 ден
До сега съм видел в България един човек да прилича дошъл от Русия. Страшно много прилича на Чингиз Хан от филма Императора.
269
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Да разбира се, ако Фин. иска да спечели евровизия Русия ще ги нападне. Той човека пита и двете държави. За сега гледам си траят.... срамуват се :)
268
0
 
9
 
! Отговори
До 275 преди 2 дни
В кой мультик си гледал(а), че българите били дошли от Русия? От Русия идват само окупация и корупция. Малко повече уважение към хората, които ти дадоха "черковнославянския" език, азбуката и религията.
267
3
 
8
 
! Отговори
Хаха преди 2 дни
Руснаците вече не могат да се изпикаят, ще навлизали във Финландия, смех. Големи го извадиха,ама мек се оказа
266
2
 
0
 
! Отговори
Komentar преди 2 дни
Явно още 2 операции още бежанци.1186
265
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Стига фейкове....... Финляндия беши в царская в Руссия дойде Ленин и след 2 години област Финляндия реши да излези от СССР. И така стана независимая Финляндия. Финский язьк е удмурски язьк.,на него говорят и унгарци. Как българи дойдоха от Руссия така фини и унгарци идват от Руссия само от Урал.
264
15
 
5
 
! Отговори
vlady преди 3 дни
Редно е Русия да прати естонците и финландците обратно в прародината. Нежелаещите да учат руски език подлежат на превъзпитание в чудесния ол инклузив Торбеевский централ.
263
20
 
11
 
! Отговори
аз преди 3 дни
Вследствие на успешната война със СССР финландия загуби около една четвърт от територията си през 1939г.Колко ще загуби сега,не се знае.
262
4
 
13
 
! Отговори
До Ха преди 4 дни
Те Финландците и ВСВ не бяха 50 млн., а СССР беше доста по-голям от Русия и пак сгъна чаршафите във Финландия. Руснаците показаха отново, че те са слаби в стратегията, нямат такава. Човешкият живот не е важен и пращат армията да мре. Те нямат шанс срещу добре организирана професионална армия. Няма и да помислят да припарят до Финландия. Да не говорим до натовска страна като всяка едно от балтийските.
261
14
 
10
 
! Отговори
Ха!!!!! преди 5 дни
До Сръб и Чук- Ти май не си виждал на картата какво остана от Украйна. Я поглрдни я! И какво стана с азовците на Зелю. Освен това финландците са само 5 милиона. Но за какво и е на Русия да напада Финландия? Някакви журналисти си пишат платената пропаганда. Както си бе и с ковида и ваксите.
260
10
 
6
 
! Отговори
Ха!!!!! преди 5 дни
Eгати въпроса! За какво им е на Русия да нападат Финландия? Какво има важно там? Съвсем издивяхте медиите!
259
18
 
10
 
! Отговори
vlady преди 5 дни
Русия трябва да се погрижи да върне финландците в прародината - Урал и Западен Сибир. Още руските царе са ги пращали там за да се научат на ред и на руски език.
258
1
 
16
 
! Отговори
Дринго преди 6 дни
Е във Финландия вече ще има за могучая, както се казва: бой, таковане и финландска музика
257
12
 
16
 
! Отговори
Сръб и Чук преди 6 дни
По-голям майтап не бях чувал. Жужака със смешната украинска армия се пос..ра а с финландската не ми се мисли. Да не стане така, че и Карелия да му се изплъзне.
256
17
 
5
 
! Отговори
Film преди 6 дни
Не бе вестник ще им чете Русия на Финландия
255
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
може ли Киро Асенов или както се казва да каже каква е историята че той така или наче българската не я знае. Може да налучка тая... обърках се май Асенов беше ококореното момченце с чипото носленце