Краят на една ера: McDonald's окончателно напуска Русия

Преди няколко месеца компанията временно затвори ресторантите си
16 май 2022 17:00, Нели Христова
149
Краят на една ера: McDonald's окончателно напуска Русия
Снимка: БГНЕС

McDonald's се превърна в символ на промяната преди 30 години, когато отвори първия си ресторант в Москва. Но след като временно затвори повече от 800 ресторанта след инвазията в Украйна, McDonald's реши да напусне Русия напълно.

Веригата за бургери ще продаде бизнеса си в Русия, заявявайки, че "хуманитарната криза, причинена от войната в Украйна, и ускоряващата се непредвидима оперативна среда са накарали McDonald's да заключи, че продължаването на собствеността върху бизнеса в Русия вече не е надеждно, нито е в резон с ценностите на компанията."

През март, малко след началото на войната, McDonald's последва други западни компании и временно затвори своите ресторанти в Русия.

След като продажбата бъде финализирана, руските ресторанти ще бъдат "де-арчирани", което означава, че местата вече няма да имат право да използват името, логото или менюто на McDonald's. McDonald's (MCD) заяви, че на служителите му все още ще се плаща до приключването на сделката и че "те ще имат бъдеща работа с всеки потенциален купувач".

Главният изпълнителен директор Крис Кемпчински каза, че се гордее с над 60 000 работници, наети в Русия, и каза, че решението е "изключително трудно".

"Ние обаче имаме ангажимент към нашата глобална общност и трябва да останем непоколебими в нашите ценности. А нашият ангажимент към нашите ценности означава, че повече не можем да поддържаме името ни да свети там", каза той.

Край на една ера

Решението слага забележителен край на тридесетилетните отношения на McDonald's с Русия. McDonald's отвори вратите на първия си ресторант в Москва на 31 януари 1990 г. Тогава бяха обслужени над 30 000 души, а ресторантът на площад Пушкин трябваше да остане отворен с часове по-късно от планираното поради тълпите.

Пристигането на компанията в Москва беше нещо повече от Биг Мак и пържени картофи, отбелязва Дара Голдщайн, експерт по Русия в Williams College, пред CNN. Това беше най-яркият пример за опита на президента на Съветския съюз Михаил Горбачов да отвори своята разпадаща се страна за външния свят.

"Имаше наистина видима пукнатина в желязната завеса" каза тя по-рано. "Беше много символично за промените, които се случваха. Около две години по-късно Съветският съюз се разпадна."

Излизането на McDonald's "представлява нова изолация на Русия, която сега трябва да гледа навътре за инвестиции и развитие на потребителската марка", обяснява Нийл Сондърс, управляващ директор на GlobalData. Той добавя, че други западни марки заемат "принципна позиция по отношение на концепциите за свобода и демокрация" и преразглеждат бизнеса си в Русия.

Голямата цена на напускането

McDonald's може да получи значителна сума от напускането на Русия - между 1,2 милиарда и 1,4 милиарда долара. Акциите почти не бяха променени при предпазарна търговия.

"Фактът, че McDonald's притежава повечето от ресторантите си в Русия, означава, че има богат бизнес за продажба", казва Сондърс. "Въпреки това, като се имат предвид обстоятелствата на продажбата, финансовите предизвикателства, пред които са изправени потенциалните руски купувачи и факта, че McDonald's няма да лицензира марката или идентичността си, малко вероятно е продажната цена да бъде близка до балансовата стойност преди инвазията."

В последния си отчет за приходите McDonald's каза, че затварянето на ресторантите му в Русия му е струвало 127 милиона долара през последното тримесечие. Близо 27 милиона долара идват от разходи за персонал, плащания за лизинг и доставки. Другите 100 милиона долара бяха от храна и други предмети, които ще трябва да изхвърли.

McDonald's имаше 847 ресторанта в Русия в края на миналата година, според инвеститорски документ. Заедно с други 108 в Украйна, те представляват 9% от приходите на компанията през 2021 г.


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това може да е САМО добра новина за руснаците. Макдоналдс продава само отрови.
131
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-скоро бих и,ял закуска или дюнер, отколкото нещо от храните на тези. На никой не му пука дало ги има или няма! КФЦ-то повече стават, ама за тези пари ще си опека 2 кокошки и ще са също толкова вкусни! хахах
130
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Макдоналдс че са вредни - вредни са, но е въпрос на личен избор. А сега няма да имат избор, пелмени до наZZране. Един приятел се ожени за рускиня, за 5г напълня до 150кг от мазни сосове, пироги и салати с майо. Един друг и той Рускиня взе, у тях миришеше на котки яко, инфектира се и почина. Има и по-вредно от Макдоналдс.
129
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе, кока кол пия веднъж два на година - на банкет, кога нема къде да се скрия, иначе само айрян и боза, говорим за безалкохолни.
128
4
 
9
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 месец
НаМакдоналдс активите в Русия ще бъдат запорирани, а след това конфискувани. Ресторантите ще заработят отново и менюто ще бъде същото но с натурални продукти. Все пак в Русия вече не съществува западното патентно право !
127
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пелмените са сто пъти по-добри от макдоналдса.
126
3
 
21
 
! Отговори
Шеф преди 1 месец
Браво, добра новина. Ако може да се откажат и БГ пазара ... Децата на по 10 години станаха по 60-80 кг., а момичетата с по-големи ц-и от майките си...
125
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Въпросът не е в това, какво предлага МакДоналдс, а в това че се изтегля символично. Аз също не го посещавам, както и моите деца, но го има! Както вече споделиха, имиджа струва повече от 10те %
124
4
 
16
 
! Отговори
Най-после преди 1 месец
А от България кога?
123
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кога ще се махне и от България? Нездравословните им гадости разболяват децата ни.
122
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да си ядат пирожките, те пък много полезни да знайш.
121
2
 
16
 
! Отговори
супер преди 1 месец
Бг кухня е по добре от тая ГМО по.върня. Правят услуга за здравето на руснаците. Кой е луд да яде в Мака? Айде и тука да го махат.
120
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ми са кво Московците шъ праат без ГМПетата. Кюфте което говори. Обезитарец със съкратени ушни канали. Мляскутки с pekтyм започващ от сливиците. Брррр. кекоф звер видемо у Берлино градо умреме от ангс. клъсто, длибело, издуто и говори на чужд език
119
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ми са кво Московците шъ праат без ГМПетата. Кюфте което говори. Обезитарец със съкратени ушни канали. Мляскутки с *** започващ от сливиците. Брррр. кекоф звер видемо у Берлино градо умреме от ангс. клъсто, диело, издуто и говори на чужд език
118
2
 
11
 
! Отговори
11 преди 1 месец
Голем През ...
117
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
МъкаДонадлчатковски си ги чекат у Скопие. Мс Сие бъш макеонска фабрикъ. Голям резил. Да те изгонят от най голямата територялна държава. Ой маке ке умрем да се хихикотиме.
116
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гмо нииеет, да ви е яд русофили, без повече канцерогени за вас
115
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И положително търговско салдо от 100 млрд(по точно 98)зелени тугрици само за 4 месеца, живи да ги ожалиш))
114
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да... МакеДоналдс губят 10% от бизнеса си - акциите им не падат. Чудото на западната икономика. Пак че не са скочили.
113
1
 
8
 
! Отговори
анонимна преди 1 месец
До нищо подобно 112 Нищо подобно! Днес обявиха,че Макдоналдс продават всичките си обекти в Русия. А и Рено ги напуска,сега пак братушките ще произвеждат Москвичи в техните заводи. Да,явно днес е лош ден за руската (не)демокрация.