260 бойци бяха евакуирани от Азовстал, десетки убити при обстрел в Северодонецк

Беларус мобилизира специални сили по северната граница на Украйна
17 май 2022 06:30, Анисия Иванова
326
260 бойци бяха евакуирани от Азовстал, десетки убити при обстрел в Северодонецк
Снимка: БГНЕС

260 бойци бяха евакуирани от Азовстал. Най-малко десет души са убити при последния обстрел в Северодонецк в Източна Украйна снощи. Градът е почти заобиколен от руски войски, каза губернаторът на Луганска област Сергей Гайдай.

Руските войски "обстрелват Северодонецк без спиране", се казва в изявление на Гайдай в Telegram.

Ранените мариуполски бойци са евакуирани

Русия потвърди, че се е съгласила да позволи на ранените войници, укрити в обсадения стоманодобивен завод Азовстал в пристанищния град Мариупол, да бъдат евакуирани. „Беше постигнато споразумение с представители на украинските военни, блокирани в Азовстал в Мариупол, за евакуиране на ранените“, казаха от министерството на отбраната и добавиха, че ще спазват примирие, докато бойците не бъдат отведени на безопасно място.

Повече от 260 украински войници бяха евакуирани от завода, съобщи заместник-министърът на отбраната на Украйна Ганна Маляр. „53-ма тежко ранени (войници) бяха евакуирани от Азовстал в болница близо до Новоазовск за медицинска помощ“, каза Маляр.

Още 211 са изведени през хуманитарния коридор, договорен между Москва и Киев, добави тя.

Ройтерс съобщава, че украинските войници, евакуирани с автобуси от стоманодобивния завод Азовстал в Мариупол, са пристигнали в контролирания от Русия град Новоазовск. Някои от пътниците са били изнесени на носилки.

Русия съобщи, че ще използва създаден от нея „хуманитарен коридор“, за да евакуира ранените украински войници до медицинско заведение в града, на около 45 км източно от Мариупол. Москва твърди, че е постигнала договореност за прекратяване на огъня с последните украински войски в стоманодобивния завод, но украинските власти не са потвърдили това и не е ясно какво точно се случва в завода.

Последните украински бойци обявиха в понеделник, че са "изпълнили заповедта" на украинското върховно командване, "за да спасят животи". Видеото бе разтълкувано като сигнал, че се готвят да напуснат завода.

„За да спаси човешки животи, целият мариуполски гарнизон изпълни заповедта, одобрена от военното командване, и се надява на подкрепата на украинския народ“, се казва в съобщението на полк „Азов“, публикувано в социалните мрежи.

„В продължение на 82 дни защитниците на Мариупол изпълняваха заповеди въпреки трудностите, отблъснаха преобладаващите сили на противника и позволиха на украинската армия да се прегрупира, да обучи повече личен състав и да получи голям брой оръжия от страните-партньори“, казва Денис Прокопенко, един от командирите на полк "Азов". Той добави, че "винаги има риск, няма напълно безопасен план и операция по време на войната". Той обаче също не разкри подробности за въпросната операция.

Швеция обявява кандидатурата си за НАТО

Ден след Финландия, Швеция обяви, че също ще кандидатства за членство в НАТО. Този ход бележи драматичен край на продължилата десетилетия политика на военен неутралитет на двете страни. Парламентите в Стокхолм и Хелзинки започнаха да обсъждат кандидатурите им за НАТО.

Руският президент Владимир Путин заяви, че решението им да потърсят закрила от НАТО не представлява "директна заплаха" за Русия. Но предупреди, че всяка стъпка за разширяване на военната инфраструктура на НАТО към скандинавските държави „със сигурност ще провокира нашия отговор“.

А турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди противопоставянето на Турция срещу членството на Финландия и Швеция в НАТО, като отново ги обвини, че не са заели ясна позиция срещу тероризма.

 Макдоналдс напуска Русия

Два месеца след като затвори ресторантите си в Русия заради войната в Украйна, американският гигант за бързо хранене McDonald's обяви, че се изтегля изцяло от страната.

McDonald's цитира "хуманитарната криза, причинена от войната" и "непредвидимата оперативна среда" за своето решение и казва, че иска да продаде руския си бизнес. McDonald's затвори всичките си 850 ресторанта в Русия през март, но заяви по това време, че ще задържи там своите 62 000 служители.

Други мултинационални компании, които се оттеглиха от Русия от февруари, включват H&M, Starbucks и Ikea.

Беларус може да "забави" украинските войски

Британското военно разузнаване предупреждава, че успехите на украинските сили в източната част на страната, където те изтласкаха руските сили от град Харков, могат да бъдат забавени от руския съюзник Беларус, който мобилизира специални сили по северната граница на Украйна.

„Присъствието на беларуски сили близо до границата вероятно ще оправи украинските войски, така че те не могат да се разполагат в подкрепа на операции в Донбас“, пише британското министерство на отбраната в бележка./БГНЕС

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


326
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
0
 
0
 
! Отговори
върви ли евакуация? преди 1 година
Вызывайте санитаров.Зеленский: "Эвакуационная миссия с "Азовстали" продолжается. Ею руководят наши военные и разведчики".Сдавшихся боевиков Азова поместили в СИЗО, где сидели немецкие нацисты в Ростове-на-Дону - в СИЗО 1
229
0
 
2
 
! Отговори
евакуация ли ? преди 1 година
Евакуирани казваш.За някои от евакуираните ще има смъртни присъди , за останалите евакуирани по 99 години в сибир.Бял флаг , обезоражени = безусловна "евакуация".
228
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един завод 3 месеца битка на 30км от Масква .Сега ще ги разменят за 3 пъти по толкова пленени руски колхозници,че матюшката плаче. А хитлет от Европа за един месец за малко да превземе Масква.Ако знае Путляка какво го чака зад всяко дърво и мамък оттук нататък.....Рублата ще слезне до тази на ердоган.
227
0
 
2
 
! Отговори
Алоу, Анисия... преди 1 година
Каква е тази "евакуация"? Да не отиват на гей парад?
226
1
 
8
 
! Отговори
Венелин преди 1 година
Пореден позор за "колестивния запад" и нашите СМРАД (средства за масова реклама, агитация и дезинформация) следващи опорките на американските СМРАД. Предадоха се безславно и безропотно, бяха претърсени и даже им бяха свалени коланите като на арестанти. "Евакуирани" са в Ростов и други руски градове в места за временно задържане. Провеждат се разпити.
225
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия да пратат при еврогеьовете ,да им дадат по един медал за фашизъм ,долу сащ НАТО и ЕС
224
1
 
11
 
! Отговори
,Гиви преди 1 година
Предали се в плен по по европейски либералистично евакуирани ли се нарича?
223
1
 
19
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Евакуирани са били- това е истината,само истината,голата истина.Да сменят учебниците по история и да не пишат глупости,че армията на Паулус край Сталинград се е предала в плен,а че е била евакуирана в Сибир.Беден немски език.
222
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Знакът на азов е знак на сс девизията на нацистите
221
1
 
12
 
! Отговори
шмatka преди 1 година
Като тоя на снимката с жалката физиономия много тръгнаха като аслани и се върнаха ....настраниии!
220
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западната пропаганда отново - не са се евакуирали, а се предадоха в плен. Това е истината колкото и да не ви харесва
219
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 261 - "теШко" и "тЕка наречената" показват твоята теШка умствена изостаналост, тЕка наречена - русофилия. Бог да пази България от такива като теб!
218
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 248 - защото не е случила на син? Всъщност бедността и неадекватността на българина е пряка функция от русофилския му характер. Русофилството върви ръка за рука с бедността, корупцията и неграмотността. Доказваме го с незавидното си положение в ЕС. Така че, нея я разбирам.
217
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евакуация и предаване в плен са различни неща :))))
216
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
265воиници се предадоха от азовстал 51 са тешко ранени руснаците ги настаниха в болница новоазовска. лисичанск и северодоецк 16000 х. воиници попаднаха в обкръжение тека нареченият лисичанският котел
215
13
 
4
 
! Отговори
паралелепипед преди 1 година
До Русия загуби - Не, още не е загубила. Голодоморът и Гражданската война хлопат на вратата на джуджетата. Държавата им се руши отвътре, щандовите на магазините им опустяват, но явно нямате ваши хора в оная скапана губерния, за да ви кажат истината. Радвайте се още малко, че следващият месец ще ревете като вдовици.
214
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евакуирани? Евакуацията на азовците в ДНР е всъщност пленяване. Такава подмяна на истината не съм виждал и по времето на комунизма. Колкото повече натискате с лъжите и пропагандата, толкова повече хора ще отблъснете от "евро-атлантическите ценности" и на следващите избори няма да се учудя ако Възраждане е най-голяма ПП в Парламента. За това ще сте виновни вие, необективните и пропагандни медии, които работите като ПР на това объркано и неадекватно правителството.
213
11
 
1
 
! Отговори
паралелепипед преди 1 година
До Анонимен 253 - То и имената на Чипиците не бяха вярни, но се оказаха абсолютно точни, с рождените дати, месторождението и так далее. Навремето френското разузнаване, което е едно от най-калпавите в Европа, успя да хване изпражненията на Льоня Брежнев, за да установи, че същият е болен от прогресивен рак на червата и след няколко месеца Дядя Льоня се изпердя за последно. Така щото по-леко с Британското разузнаване.
212
0
 
7
 
! Отговори
Сарказъм Радомирски преди 1 година
Цял потрепервам като гледам тази страшна украинска армия.... Едни подобни стари снимки съм гледал, някъде по същите места правени.
211
4
 
24
 
! Отговори
Еврейн (Да де, ама.. преди 1 година
да де, ама всъщност останките от укро-ултранацистите от бившия полк Азов,надлежно и успешно възнесъл се в небитието,всъщност се предадоха.А ужким никога не се предавали...Да де, ама срещу солнепеци и фосфор не може да се рита,нали тъй?...А още по-наужким щяха да ги спасяват теа и онея,вкл. папата,Санта Клаус и Турция.Нацисткият нарко-клоун пак ръси безсмислици,че спасил живота им,като бързо забрави,че бе заповядал те да се бият докрай в обсада.Скоро същото мероприятие ще се случи и на др.места:)