Може да използваме доста по-евтин газ от "Газпром"

В момента ситуацията не е нормална, обясни Красимир Манов
17 май 2022 18:23, Петя Славова
65
Може да използваме доста по-евтин газ от "Газпром"
Снимка: БГНЕС

България се опитва да е независима от руския газ, а според енергийният експерт Красимир Манов, в страната има запаси на газ, но за да се задвижи процеса  и да го добиваме са необходими време, инвестиции и държавна политика.

"Може би доста по-евтин газ ще ползваме от този на "Газпром". Ще паднат цените на енергоресурсите, специално на природния газ. За обратното говорят тези, които искат да всяват паника от чисто политически цели, за да падне правителството на България. Няма полза от това сега", каза пред Нова тв специалистът.

За него няма обективни предпоставки това да се случи, предприемат се мерки, за да се компенсират работодатели, работници, служители и пенсионери.

"Не е нормална ситуацията сега с газа, но това ще се промени. Когато има някъде недостиг на някакъв продукт, винаги се намират други източници, не бива да се правят драми, както се случва у нас", смята Красимир Манов.

По отношение на възможността да добиваме енергийни ресурси у нас експертът заяви, че има доказани запаси в България, но трябват мого сериозни инвестиции, изискват се много години за проучване, търсене, намиране, използване, но според Манов винаги се е работило да сме зависими енергийно.

"Въпрос на време е, но и на държавна политика, зависи от желанието на управляващите дали искат да добиваме самостоятелно", каза още Красимир Манов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен в Софето за парното, незнам в БГ да се използва газ толкова, та ние ползваме най-малко газ в ЕС, не знам защо е тази истерия за газа :))) Виж петрол ползваме много, ама да стигаме до истерии за газ, малко ми намирисва на намеса от Русия :))
8
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дайте за начало по-евтин ток да имаме... Готовото да оправим, след това да инвестираме в газ на Марс и т.н.Готовото не можете скопоса...
7
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С това ,,може би" нито за икономиката има някаква предвидимост,нито за гражданите.С,,може би" не се прави семеен бюджет,камо ли държавен.
6
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И отново пълчищата руски мегафони ще ни убеждават, как от газовата зависимост от Русия по-хубаво няма .....
5
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да сме независими от руският евтин газ по тръби, които имаме изградени и зависими от американския втечнен газ. Вторият винаги е по-скъп от първия.
4
0
 
33
 
! Отговори
Българин преди 1 година
На такива сме се наслушали...
3
2
 
35
 
! Отговори
Възмутен преди 1 година
Нищо не може!Това с МОЖЕнето го слушаме вече 30 години и все дъното копаеммамка ви!
2
8
 
44
 
! Отговори
ГОЧО преди 1 година
Защо България трябва да е независима от руската газ, като тя е най-ефтина в целият свят. Изобщо думата енергийна независимост, за България е неуместна за използване! Сега ще станем енергийно зависими от някой друг, който ще ни продава в пъти по-скъпо от рашките! Нашите управници са пр еда тел и защото работят не за българските икономически интереси а за някои други страни! Предадоха ни за по няколко милиона! Всички в тая коалиция са п ро да жни ци!
1
6
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямаме технологията да го добиваме тоест трябва да викнем чужда компания която пък че го изнесе както със злятото