Половината клиенти на "Газпром" открили сметки в рубли

54 големи, средни и малки компании са сключили споразумения с "Газпром"
19 май 2022 14:26, Нели Христова
95
Половината клиенти на "Газпром" открили сметки в рубли
Снимка: БГНЕС

В реч на събитие в Москва Александър Новак направи оценка на процесите между Русия и западните страни в областта на енергийния сектор. Руският заместник министър-председател посочи, че вече половината от клиентите на Газпром са открили сметки в рубли за разплащане на доставките с природен газ.

Заявявайки, че газопроводът "Северен поток 2" е замразен по политически причини, Новак допълни: "Не мисля, че в близко бъдеще той ще бъде пуснат в експлоатация поради тези политически причини. Европейските потребители обаче се нуждаят от евтини, нисковъглеродни ресурси, включително природен газ. Мисля, че към проекта в бъдеще ще има интерес".

Относно намалялото с 1 млн. барела на ден през април производство на петрол в Русия Новак заяви: "През май увеличихме производството си с 200-300 хил. барела на ден. Ще продължим да се възстановяваме и през юни."

Нова ера в плащанията за руски газ

Новак даде оценка и за "системата за плащане на природния газ в рубли", която Русия въведе и предизвика дискусии в Европа. "Има около 54 големи, средни и малки компании, които са сключили споразумения с Газпром Експорт. Доколкото ми е известно, половината от тези клиенти са открили сметка в рубли. Окончателният вариант на списъка на лицата, които приемат и отказват да плащат в рубли, ще бъде финализиран през следващите дни. Има определени дни за плащане, има авансови плащания. Например последното плащане за доставките за април се извършва през май", отчете руският вицепремиер.

На 1 април в Русия влезе в сила постановлението, което задължава „недружелюбните“ държави да откриват валутни сметки и сметки в рубли в Газпромбанк и да извършват плащанията за доставките в рубли. Държавите, които внасят природен газ от Русия, първоначално превеждат плащането по валутните си сметки в Газпромбанк, а Газпромбанк конвертира тази чуждестранна валута в руски рубли и я превежда по сметките в рубли. След това плащането се превежда по сметката на дружеството-доставчик и природният газ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
37
 
! Отговори
Нека да мине преди 1 година
Май месец!Тогава окончателно ще се разбере дали ще има държави и компании,плащащи руския газ в рубли.Тогава изтичат повечето срокове за плащане и ще се разбере дали Европейското единство е само химера!
15
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Безотговорно е да повтаряме мантрата за атома и газа като преходни енергоизточници, докато намаляваме градуса на топлата вода и ограничаваме времето за душа на гражданите, смята Христов. Енергийната независимост е илюзия. Ние заменяме една зависимост с друга. Обричаме икономиките си на скъпи суровини. Нужен ни е мир, трябва усилие към мир, конкурентни цени, надеждни доставчици и съюзна политика в закупуването на газ. Нужна ни е солидарност на дело, а не на думи
14
6
 
10
 
! Отговори
До aschunka witko преди 1 година
И 12 години ни управляваше Бойко Еднокнижника!
13
4
 
36
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
Който има ум в главата, ще са му топли краката.
12
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Немските концерни без руски суровини трябва да хлопнат кепенци.
11
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната не трябва да е повод за енергийно самоубийство на Европа. Обявихме отказ от руския газ, а сега търсим механизми как да заобиколим собствените си декларации, за да се впишем в новите схеми за разплащане. Това заяви в изказването си по време на пленарната сесия на Европейския парламент в Брюксел Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП
10
4
 
13
 
! Отговори
я па тия преди 1 година
Ние, щото сме много силни, и САЩ ни подават..ръка, няма да си отворим!
9
4
 
33
 
! Отговори
Хикса преди 1 година
Е що ще го казват руснаците,да каже Вещицата кви беха тия аларми,закани,Приети санкции и после германци,италианци,австрийци заобиколили санкциите.Това не е Съюз,а прееби другарче.
8
2
 
33
 
! Отговори
taschunka witko преди 1 година
Преди имаше Гошо *** сега си имаме Кире Тъпотос ПУЦ от Харвард
7
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руския газ мириши недемократично затова дадохме тръбата на Ердоган а ние ще вземем от скъпия ;)
6
2
 
33
 
! Отговори
bbb преди 1 година
А Булгаргаз кога? И след като е самостоятелно търговско дружество, защо не се договори с Газпром, да не чака някакво решение на управляващите, а ръководството на Булгаргаз да прояви смелост и национална отговорност! Ама и там са някакви страхливци и интересчии....
5
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия със сметките в газпромбанк иначе най-много лаят по Русия, някои по две тръби директно от Русия имат.
4
23
 
9
 
! Отговори
Гъ3ПР0М преди 1 година
Хем ни смятат за недружелюбни хем очакват да не се съпротивляваме докато путинкин ти го набутва. Като ни смятате за недрюжелюбни - дръжте си газа.,., опаа то няма как :))) газовите кладенци не могат да бъдат спирани - газ се гори :))
3
4
 
37
 
! Отговори
Лошо преди 1 година
В петък ако Гърция откаже плащане в рубли,България остава без газ.
2
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А наШТо Киро е само про100 и без Киро.
1
4
 
44
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
И ползват евтина газ а ние "тарикатите"?!