Половината клиенти на "Газпром" открили сметки в рубли

54 големи, средни и малки компании са сключили споразумения с "Газпром"
19 май 2022 14:26, Нели Христова
95
Половината клиенти на "Газпром" открили сметки в рубли
Снимка: БГНЕС

В реч на събитие в Москва Александър Новак направи оценка на процесите между Русия и западните страни в областта на енергийния сектор. Руският заместник министър-председател посочи, че вече половината от клиентите на Газпром са открили сметки в рубли за разплащане на доставките с природен газ.

Заявявайки, че газопроводът "Северен поток 2" е замразен по политически причини, Новак допълни: "Не мисля, че в близко бъдеще той ще бъде пуснат в експлоатация поради тези политически причини. Европейските потребители обаче се нуждаят от евтини, нисковъглеродни ресурси, включително природен газ. Мисля, че към проекта в бъдеще ще има интерес".

Относно намалялото с 1 млн. барела на ден през април производство на петрол в Русия Новак заяви: "През май увеличихме производството си с 200-300 хил. барела на ден. Ще продължим да се възстановяваме и през юни."

Нова ера в плащанията за руски газ

Новак даде оценка и за "системата за плащане на природния газ в рубли", която Русия въведе и предизвика дискусии в Европа. "Има около 54 големи, средни и малки компании, които са сключили споразумения с Газпром Експорт. Доколкото ми е известно, половината от тези клиенти са открили сметка в рубли. Окончателният вариант на списъка на лицата, които приемат и отказват да плащат в рубли, ще бъде финализиран през следващите дни. Има определени дни за плащане, има авансови плащания. Например последното плащане за доставките за април се извършва през май", отчете руският вицепремиер.

На 1 април в Русия влезе в сила постановлението, което задължава „недружелюбните“ държави да откриват валутни сметки и сметки в рубли в Газпромбанк и да извършват плащанията за доставките в рубли. Държавите, които внасят природен газ от Русия, първоначално превеждат плащането по валутните си сметки в Газпромбанк, а Газпромбанк конвертира тази чуждестранна валута в руски рубли и я превежда по сметките в рубли. След това плащането се превежда по сметката на дружеството-доставчик и природният газ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
4
 
26
 
! Отговори
До Германистан Убера преди 1 година
Стрино Урсуло, ти ли си мь?!Найш кво му се вика на туй твойто - шизофрения му се вика..Първо квичим и въвеждаме разни ембаргота, после се гърчим и се чудим как да си заобиколим ембарготата, щото умираме прави.Ако ще и в натура да плащаш, нали пак купуваш стоката на злия Путин! Хахахаха - баси лицемерните плонжове!
35
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кирливото премиерче е вредител, за него има химикали ... някои от тях правят бум-бум ...а други са тихи, остават само трупове ...
34
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През зимата ще видим..
33
22
 
5
 
! Отговори
Гepманистaн Убepалec преди 1 година
Аре пак пескова опорка! Нито един клиент от "вражеска държава" не е открил сметка е рубли. Нито един клиент от "вражеска държава" не се е съгласил да плаща в рубли по договори в евро или долари. Това което е направено е откриване на сметки в банката на газпром (т.е. газпром) за да се правят трансфери в договорената валута и цена образувана по договорените правила. След това газпром превръща валутата в рубли по какъвто курс е заповядан. Но това не променя нещата. Щото конвертируема рубла няма.
32
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ПозорЕС не ни е принуждавал нищо! Да си чул забраняваме на България да купува? Киро просто каза, няма да плащаме в рубли, ще накажем Путин! :)) Купи от САЩ в долари! :)) Путин е наказан! :)) Всичко е 6.
31
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 30 Те не ни накараха, а Киро и Асен се отказаха под натиска на американските им ментори.
30
1
 
16
 
! Отговори
Статистик преди 1 година
Когато писах, че курсът не засяга купувача и плащането се води приключило когато се платят доларите или еврото разни специалности ме обявиха за ***. Къде са сега или ЕК и те са *** на путун. Повтаряте като папагали тезите на Кокорчо и Киро само без да прочетете или да се замислите.
29
1
 
30
 
! Отговори
тя преди 1 година
Може ли България да вземе самостоятелно решение в интерес на народа си -ДА ама НЕ !
28
2
 
31
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ИМА ОЩЕ НЕЩО МНОГО ВАЖНО В ОТКРИВАНЕ НА ДВЕТЕ СМЕТКИ НА ЕДИН ПОТРЕБИТЕЛ !!! ПЛАЩАНИЯТА СА В ЕВРО И ОБРЪЩАНЕТО В РУБЛИ ПО КУРСА НА РУБЛАТА НЕ КАСАЯТ ПОТРЕБИТЕЛЯ !!! СЕГА РУБЛАТА Е 65 ЗА ЕВРО И ПОСКЪПВАНЕТО 100% СПРЯМО АПРИЛ НЕ СЕ ОТРАЗИ НА ДЪЛГОСРОЧНИТЕ ДОГОВОРИ !!! АКО КИРО НЕ СЛУШАШЕ АМЕРИКАНСКИТЕ ГОСПОДАРИ СЕГА ГАЗА В БЪЛГАРИЯ ЩЕШЕ ДА Е ОКОЛО 112 ЛЕВА , А НЕ ...162 ЛЕВА !!!
27
3
 
42
 
! Отговори
Позор преди 1 година
Хора отново сме излъгани "нашите съюзници"от ЕС си гледат интереса а нас и преметнаха да се откажем от евтиният руски газ.
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименА САЩ питал ли си?
25
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е Германия да се откаже от руския газ нас да не ни гледат с мижавите 3 милиарда кубични метра газ годишно с нас и без нас няма разлика обаче с и без Германия разликата е голяма.
24
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единственото дългосрочно решени на всички тъпотии, които сътвориха този отбор новобранци може да бъде решен с премахването на мораториум за проучване и експлоатация на газови находища. Да си ги отворим и когато ни е изгодно да ги ползваме тъкмо изпразнени ще ги използваме за запасяване през лятото. Другото е да ни го мушкат я богатири я каубои
23
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На прдните на Киро и бандата му ли ще я караме?
22
3
 
31
 
! Отговори
тя преди 1 година
Ние пък ще си имаме втечнен газ от САЩ ! Пъвите два кораба ще са по- евтини от руския ,пък после дупе да ни е яко !
21
0
 
11
 
! Отговори
Ще видим преди 1 година
Тези дни Гърция трябва да плати газта си. Ако по същия газпром й спре газта, то горните писания са лъжа.
20
4
 
33
 
! Отговори
теория и манипулация преди 1 година
Почва ли да ви светва , лека по лека ! Тия , дето искат да купуват евтин газ - слагат бариера пред другите купувачи и само те купуват, съответно после препродават .... Всички средства са позволени - като се започне от масовата пропаганда та до физическа саморазправа. ...А вие вЕрвайте в дядо Коледа и благородните американци, дето ще ви дават газ на цени, под пазарните ...
19
1
 
13
 
! Отговори
До 12 преди 1 година
Ква Европа ми бълнуваш.Ти му приказваш,че вече са си платили и си кво им си получават каквото им требва,той ти говори за Европа.За много неща. ЩЕ Е ТАКА,пример защо ЕС изкупуваше италианският и испанският дълг,като в същото време ЕЦБ печатеха като за световно.
18
6
 
38
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
СПРЕТЕ С НАТОВСКАТА ПРОПАГАНДАТА !!! НИКОЙ , НИКОГА НЕ Е ИСКАЛ ЧУВАЛИ С РУБЛИ !!! ПЛАЩАНЕТО Е ПО ДОГОВОРА В ЕВРО ИЛИ РУБЛИ , НО ПУТИН ПОСОЧИ КАК ПАРИТЕ НА ПОТРЕБИТЕЛЯ ЩЕ СА В ГАЗПРОМ , А НЕ В БЛОКИРАНИ РУСКИ БАНКИ И ПАРИТЕ СИ ОСТАВАТ В ЕВРОПА !!! ИЗМИШЛЬОТИНИ НА ЕВРОГЕЙСКИЯ СЪЮЗ И УРСУЛКА ФОНДЕРЛАЙНОТО , ПОВТАРЯНО ЗА ДА СТАНЕ ,,ИСТИНА !!! ИЗСЛУШАЙ ИЗКАЗВАНЕ НА ГЕРМАНСКАТА ЕВРОДЕПУТАТКА ОНЗИ ДЕН И ЩЕ РАЗБЕРЕШ ЗАЩО РЕЙТИНГА НА КИРО Е 17 % !!!
17
3
 
12
 
! Отговори
До 17 преди 1 година
На форумен *** още по-малко вярват