Половината клиенти на "Газпром" открили сметки в рубли

54 големи, средни и малки компании са сключили споразумения с "Газпром"
19 май 2022 14:26, Нели Христова
95
Половината клиенти на "Газпром" открили сметки в рубли
Снимка: БГНЕС

В реч на събитие в Москва Александър Новак направи оценка на процесите между Русия и западните страни в областта на енергийния сектор. Руският заместник министър-председател посочи, че вече половината от клиентите на Газпром са открили сметки в рубли за разплащане на доставките с природен газ.

Заявявайки, че газопроводът "Северен поток 2" е замразен по политически причини, Новак допълни: "Не мисля, че в близко бъдеще той ще бъде пуснат в експлоатация поради тези политически причини. Европейските потребители обаче се нуждаят от евтини, нисковъглеродни ресурси, включително природен газ. Мисля, че към проекта в бъдеще ще има интерес".

Относно намалялото с 1 млн. барела на ден през април производство на петрол в Русия Новак заяви: "През май увеличихме производството си с 200-300 хил. барела на ден. Ще продължим да се възстановяваме и през юни."

Нова ера в плащанията за руски газ

Новак даде оценка и за "системата за плащане на природния газ в рубли", която Русия въведе и предизвика дискусии в Европа. "Има около 54 големи, средни и малки компании, които са сключили споразумения с Газпром Експорт. Доколкото ми е известно, половината от тези клиенти са открили сметка в рубли. Окончателният вариант на списъка на лицата, които приемат и отказват да плащат в рубли, ще бъде финализиран през следващите дни. Има определени дни за плащане, има авансови плащания. Например последното плащане за доставките за април се извършва през май", отчете руският вицепремиер.

На 1 април в Русия влезе в сила постановлението, което задължава „недружелюбните“ държави да откриват валутни сметки и сметки в рубли в Газпромбанк и да извършват плащанията за доставките в рубли. Държавите, които внасят природен газ от Русия, първоначално превеждат плащането по валутните си сметки в Газпромбанк, а Газпромбанк конвертира тази чуждестранна валута в руски рубли и я превежда по сметките в рубли. След това плащането се превежда по сметката на дружеството-доставчик и природният газ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сащ вече не могат да си позволят да изпратят войски в някоя държава несъгласна с техния диктат, там ще се срещнат с руските военни компании, които имат договори за охрана, а тези договори им гарантират изхвърлянето на американските навлеци ... това е сериозен бизнес ... руснаците им предлагат по-изгодни договори за добив на суровини отколкото американските шеврон и др. подобни мошеници ...
55
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента за да няма свръхповишаване на цената на бензина на бензиностанциите в сащ, се използва петролният запас, и това се знае от който трябва, след това ще трябва да се купува пак, но от къде? -- дали познахте? -- пак от Саудитска Арабия, Русия и др. арабски емирати и султанати ... всичко е изчислено предварително ... всички тези страни са на страната на Русия и ще играят нейната игра, защото така е по-изгодно за самите тях.
54
12
 
2
 
! Отговори
Чипът преди 1 година
Боли ме големия черен Кар. Ние пък си имаме по-евтина газ от нашите братя от САЩ
53
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сащ не са суперсила, те ще бъдат смалени и унищожени, от такива като мен които са никой ...
52
4
 
22
 
! Отговори
Зрител преди 1 година
Всичко това, което си написал е абсолютно вярно. Но, не си наблегнал на най-важното, а то е, че пицарията вече се намира в Русия. И еврото влиза в Русия, а не както досега в блокирани руски банки из Европа. Това е същественото.
51
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европейците се надяват, че ще намерят други ресурси, но това е както мишката се надява да живурка, а пък попада в един капан и после в канала...
50
27
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ е супер сила. Ти си никой да коментираш САЩ:)) русия е икономическо и военно джудже. Не е в играта.
49
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сащ са като антилопа, която е попаднала в хватката на боа констриктор -- съпротивлява се, но пръстените се стягат и всички знаят какъв ще е резултатът, врякащите български селянчета не ни интересуват, те са тук временно, вятърът скоро ще ги издуха като сламки нанякъде ...
48
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 50. Колко си смешен. Светът щял да бяга от долара и да си купува рубли?! А и на тази планета има поне още двеста държави освен Саудитска Арабия. Тц, Тц, кой ви ражда такива иддиоти?
47
24
 
5
 
! Отговори
Европеец преди 1 година
Ама това е само временна и то предпазна мярка за тези компании, тъй като имат задължения към крайните си клиенти. Скоро всички държави от ЕС ще скъсат с руските горива и ще намерят алтернативни доставки. А ***. Кин ще остане без деньги.
46
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сметките на газпром и Русия са верни -- клиентите са по-малко, но цените са по-високи и печалбата е повече, а са продали по-малко стока. Доларът е подложен на инфлация и обезценяване, никой нормален няма вече да го използва като средство за натрупване. Светът ще бяга от него. Това се отнася и за други ресурси, които Русия ще започне да продава срещу рубли. Естествено сащ ще се съпротивляват, но техните възможности са ограничени, саудитска арабия ги изостави в полза на Русия.
45
15
 
5
 
! Отговори
Космо преди 1 година
За един преател питам, някой приема ли рубли за неговата стока освен газпорм? например ако руснаците внесат един тир жиесеми от китай, в рубли ли ще ги платят? Ако не емабргова стока се внася в русия, собственика на стоката ще приеме ли рубли? Ей това ме интересува.
44
12
 
6
 
! Отговори
Учуден преди 1 година
Голямо сукане и разтягане на с,опола от мбе,цилите в задунайская габерния?!Така е,като не слушате умните хора,а закусвате с промяна, с има такива и,диоте и так дале??!!Кирето и Кокорето са царе на далаверката,бърза,внезапна и неочаквана,но за ав,цете от ст,адото!!За тях играта е била ясна още от Януари.Напраиха се на мъже на ужким,за да съботират държавния газов оператор и си сключиха договор с частна руска газова компания да си делкат едни 120 милиона месечно!А вие си л,айте месечината!!
43
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Успокойте се чебураши, даже и новината да е вярна, какво значи това имате ли идея? Жокер: -50% абонати за гъзпром и то от началото. А след година-две, дали ще са останали и 10% как мислите?Гъзпром ще стане гаражна фирма спрямо сега.
42
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
киропремиерът дърпа дявола за опашката и затова около него е подозрително, напрегнато, опасно и страшно ...
41
10
 
8
 
! Отговори
Гepманистaн Убepалec преди 1 година
Отивам в кварталната пицария и договарям пица за десет лева. Плащам 10 лева, взимам си пицата и отивам да си я ям. Междувременно касиера обявява че обменил моите десет лева за 350 рубли по курс 35 рубли за лев. Но 350 рубли не могат да купят нищо друго освен 10-те лева, които касиерът продължава да държи. Аз междувременно съм изял пицата и не ме интересуват до кога и как касиерът ще прехвърля моите 10 лева от единия джоб в другия.
40
9
 
3
 
! Отговори
Учуден преди 1 година
Свят широк,рубладжии многу!Извират кат минерална вода,немат свършване!Затуй злото ще ни гони,мачка и преследва!Този свят е на Дявола,а той работи предимно в Долари и рубли!!
39
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
киропремиерът има жена, три деца, родители в канада, могат да започнат да им се случват разни неща, и това е нормално и в реда на нещата ако дърпаш дявола за опашката...
38
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
киропремиерът действа незаконно ... има основания да бъде свален ... не е избиран да използва български институции за влизане в конфликт с Русия, това са си негови своеволия, точно както казусът с гражданството му ...
37
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Гepманистaн Убepалec Германия първа откри сметка в рубли. Защото им спряха и ламарината и БМВ то ще го правят като трабанта от пресован картин. Русия е богата на природни ресурси без които западняците ще фалират. Чети немски сайтове да си информиран. Ако незнаеш немски вземи го научи че то само с български си за ке.. Нефа.