Блинкън обвини Русия, че използва доставките на храна като оръжие

Снабдяването с храни за света е заложник на руските военни
Обновена: 20 май 2022 08:27 | 20 май 2022 07:57, Елка Василева
57
Блинкън обвини Русия, че използва доставките на храна като оръжие
Снимка: архив, БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обвини Русия, че използва храната като оръжие в Украйна и държи като "заложници" доставките на храни не само за милиони украинци, но и за милиони хора по света, които разчитат на украинския износ, предаде Ройтерс.

Още по темата
Обръщайки се към Съвета за сигурност на ООН, Блинкън призова Русия да спре да блокира украинските пристанища. Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, за да осъществи това, което Москва нарича "специална военна операция".

"Руското правителство изглежда смята, че използването на храни като оръжие ще помогне да се постигне това, което инвазията му не е постигнала - да  сломи духа на украинския народ", каза той. "Снабдяването с храни за милиони украинци и милиони други по света е буквално заложник на руските военни."

Войната в Украйна доведе до поскъпване в световен мащаб на зърнени култури, растително масло за готвене, горива и торове.

На Русия и Украйна се пада общо почти една трета от световните доставки на пшеница. Украйна е и основен износител на царевица, ечемик, слънчогледово и рапично олио.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
22
 
! Отговори
Мишката преди 1 година
*** много е лесно да драснеш клечката и да гледаш самодоволно отстрани
22
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами то е суша в Украйна. Ще има недостиг на зърно. И са измислили вече как да го изкарат. Проблемът е руското жито, което светът няма да види. И това ги дразни. Не украинското, което ще е малко тази година. И ще обвинят Русия, войната, която НАТО си организира.
21
1
 
23
 
! Отговори
Па съм я бе преди 1 година
Усещате,че загивате,а.Дай боже по - безболезнено.
20
2
 
35
 
! Отговори
ДжО1984 преди 1 година
В кауфланд освен краставици и домати внос от Турция, очаквам и турски хляб, произведен от руско жито и изпечен с руска газ!
19
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз обвинявам извънземните за много неща, но какво от това?
18
2
 
37
 
! Отговори
българина преди 1 година
както се казва търсим зърно от въоръжената бензиностанция.... и се сърдим, че сме наложили санкции. Лицемерния колективен колхозен кимизярник вече си намери майстора. На есен цената на фуража за животни ще изригне и месото ще стане като трюфелите
17
3
 
42
 
! Отговори
долу сащ преди 1 година
че кой минира Ч М и блокира 70 кораба? кой наложи 11 000 !!! санкции на Русия? я фак офффд нещастнико
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глад, бой и wil bumzen :)))
15
3
 
22
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Глад бой и казачок :)))
14
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама защо му е на Блинкен постсъветско тоталитарно жито? Нека еврожендерите ядат свое, демократично, либерално жито. Или направо да минават на протеин от бръмбари, както завещава Клаус Шваб-Бустера.
13
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Небензя обвини колективния запад, че използва украинското зърно в качеството му на платежно средство срещу мащабните доставки на тежко въоръжение за война срещу Русия.
12
1
 
39
 
! Отговори
Татул преди 1 година
Няма да изброявам колко страни са били подложени на брутално ембарго и санкции от САЩ, вследствие на което икономиките им са рухвали. Време е краварчетата да усетят и на собствения си г'з дебелия. Да бе мирно седяло, не би чудо видяло.
11
0
 
25
 
! Отговори
Джони преди 1 година
Няма проблем блинкен...ти пращай оръжие...а рашките ще отворят коридори, укритата да си търгуват свободно...ти запорирай парите на рашките в банките, а те само ще гледат и мигат на парцали
10
0
 
36
 
! Отговори
Копи-пейст преди 1 година
Гледат от САЩ, които над 60 години използват петрола като икономическо оръжие
9
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кажи му американски демократ и не го обиждай повече - но в края на годината ще загубят сената _е/ерас!те
8
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много съм разочарован от НАТО и от Русия. Очаквах много повече и от двете страни. Според мен Блинкън вместо да се оплаква може да подпомогне вкарването на оръжия и войски на НАТО в Украйна. Не следя конфликта от 3 месеца, за да гледам как едните или другите капитулират. Искам и двете страни да са добре въоръжени, за да могат да воюват по-качествено. Също не ми се нрави, че жените и децата се разхождат из Европа вместо да са в Украйна за забава на войничетата от двете страни.
7
3
 
30
 
! Отговори
??? преди 1 година
E тя Русия нали за това нападна Украйна.Да спира кранчето на Газа и Петрола при тези соларни панели не е вече толкова страшно, но Путин ще контролира и Хляба, Олиото, Стоманата и Алуминия.От това измъкване няма
6
2
 
31
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Прав е.Какво като са във война,това да не е като забраната за руски кораби да влизат в пристанищата на някои държави.Да не се мислят за армията на Наполеон,носела брашно само за 20 дни,а след това е смятала да се снабдява чрез реквизиции от новата реколта при приятелското си посещение в Русия.
5
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако днес се спънете и паднете, да си знаете Русия е виновна.
4
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А не е ли крайно време светът да се стресне като цяло и да вземе та да забележи, че досегашния ресурсен модел - не само храни и горива, а изобщо - не работи устойчиво по този начин ?Не може да си транспортирате зърно, ами търсете решения за самоснабдяване с храни. Трябваше да се сетите доста по-рано !Спират ви газта, ами преминете на алтернативни енергийни източници.Не, те ще се драпат и бият за ресурси като дебu/\u !