Киев иска да размени бойците от "Азовстал" с пленени руски войници

Според Русия над 2000 азовци са се предали, според Червения кръст - стотици
Обновена: 21 май 2022 15:48 | 21 май 2022 15:40, Анисия Иванова
196

Русия обяви пълна победа в Мариупол, след като и последните защитници на града от завода "Азовстал" свалиха оръжия и се предадоха. В същото време украинският президент Володимир Зеленския обяви, че единственият начин да приключи войната е чрез дипломатически усилия.

Мариупол е напълно освободен. Toва обяви Министерството на отбраната на Русия, след като вчера съпротивата в "Азовстал" беше прекратена и борците от завода се предадоха.

Заповедта за това беше издадена от украинските власти с мотива да бъде запазен животът на бойците. Така и последните  531 украински защитници на обекта го напуснаха.

Изведените в територии под руско командване украински бойци, ще бъдат регистрирани като военнопленници. А от Киев се надяват да бъде осъществена размяна тяхна размяна с пленени руски войници, за да може борците от "Азовстал" да се приберат у дома. Според руските власти над 2000 от тях са се предали, според Червения кръст пък те са стотици. Междувременно продължава извеждането на телата на загиналите от стоманодобивния завод.

По данни на украинските власти най-малко 400 цивилни са били убити от началото на войната в Донецка област, а над 1000 са ранени. В тази статистика не влизат атаките над Мариупол и Волноваха. През последното денонощие атака е имало в Харков. Тя е причинила пожар, но няма данни за загинали и ранени до този момент.

Днес сутринта ракета е ударила село в Кучеривка. В Донбас, където руската атака е най-ожесточена, градове са превърнати в развалини, каза украинският президент Володимир Зеленски

"Русия трябва да бъде държана отговорна финансово за престъпленията, извършени в Украйна. Тя трябва да плати за всяка изпепелена къща, всяко разрушено училище, всяка унищожена болница. Русия ще усети истинската тежест на всяка ракета и бомба насочена към Украйна. Злото трябва да бъде наказано", заяви Зеленски.

Украинските власти съобщиха, че Русия е загубила най-малко 36 войници, три танка, ​​ракетна установка "Град" и редица превозни средства по южните фронтови линии на Украйна през последните 24 часа. От своя страна, днес от Москва посочиха, че руските военни са разрушили оръжия и военна екипировка, доставена на Украйна от Съединените щати и Европа.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
5
 
12
 
! Отговори
Иво преди 1 година
Голямата работа зелковски и неговите атлантици с мощните оръжия 840дена неможаха да пробият старата руска железария и да си извадят мишките от дупките. Иначе голям го вадят и ко?! Нищо
81
2
 
17
 
! Отговори
Паметлив дедо до 102 преди 1 година
Тогава в Украйна нямаше УКРОНАЦИСТИ,които сега убиват цивилни руснаци,горят живи хора и искат да приближат НАТО непосредствено до границите на Русия!! Схващаш ли бе тикво куха???
80
10
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Те руснаците хванаха "Азов". Сега трябва да си ходят, защото задачата е изпълнена.
79
2
 
13
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
До aZ-ътПоляците са си бойни хора, не ги подценявай----------------------------------------------------------------------------------------------Много са бойни въобще не ги подценявам. На немската армия и отне ЦЯЛА ЕДНА СЕДМИЦА да ги прегази да влезе и да излезе от друга страна. Вие преставяте ли си ? Не единден, не два дни... не и три дни .... СЕДЕМ ДНИ БЕ ХОРА !!! 7 !!!! Тва е епопея бе ! Кой народ може да издържи 7 дни. Не е за всеки тва, не се майтапете с ХРАБРИТЕ поляци.
78
2
 
27
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Актриса верно ли смята... че руснаците ще пуснат тия дето подпалиха хората живи ? Верно ли ? Милите ми нацита .... Тия са бивши хора вече, не ги бройте.
77
3
 
23
 
! Отговори
Лавров преди 1 година
" Бойците" от " Азовстал"?? Че това са УКРОНАЦИСТИ,подлежащи на военен съд бе тикви!! За каква " размяна дрънкате?? Айде у лево!!
76
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До aZ-ътПоляците са си бойни хора, не ги подценявай :) Урките са просто техен придатък, все едно за макета става въпрос :)))
75
1
 
16
 
! Отговори
Тез бойци преди 1 година
Много шарени бе....като коледни картички са се изрисували с фашунгелски знаци и портрети даже...Могат да станат туристическа атракция.
74
1
 
14
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
И кво, от 4500 "защитника" - близо 4000 предадени. Тия загубиха цял град без да си покажат главите от дупкит------------------------------- Е ще покажат *** ще останат без тях... Половината са без ръце . Квото козаха - замина ... ахахаха аха а ах ахаха хаха ха а ахахахахах
73
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кво, от 4500 "защитника" - близо 4000 предадени. Тия загубиха цял град без да си покажат главите от дупките...
72
2
 
15
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
На Американци вяра не трябва НИКОГА да имаш, ще те прецакат ако могат. Отнася се и за западняците въобще, но най-вече за американците. Те помежду си го правят, камо ли с другите, такъм им е манталитета. Освен тва, макар и да не го признават - се мислят за господари на света и гледат с презрение на другите. Глуп*вичките урки ще го осъзнаят по трудния начин. Ни в ЕС (кой пък ще те пусни да та храни бе, тотално разрушена държава) нито в НАТО. Б*хти смеха! А да - с 1/3 територия надолу. Ай честито!
71
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма смисъл да се разстрелват - да годят да поработят в урановите мини
70
1
 
3
 
! Отговори
Това там преди 1 година
Войници ли са?
69
1
 
1
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
До aZ-ътДоколкото съм чел полската история, навремето са били голема работа, стигали са дори до Москва---------------------------------------------------------------Предполагам, че някъде на Земята има други две държави, които се казват Полша и Русия и за тях става въпрос? Някъде в Африка ?
68
1
 
1
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
До aZ-ътДоколкото съм чел полската история, навремето са били голема работа, стигали са дори до Москва---------------------------------------------------------------Предполагам, че някъде на Земята има други две държави, които се казват Полша и Москва и за тях става въпрос? Някъде в Африка ?
67
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До aZ-ътДоколкото съм чел полската история, навремето са били голема работа, стигали са дори до Москва, те затова се мразят неистово поляци и руснаци :)) Урките са си един вид поляци, но те немат самосъзнателност като нация, един вид макета :))
66
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много бре,на цели 3700 *славни укри* ще им се наложи да поработят нейде из Сибир!
65
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахахаха бил напълно освободен. Да град Мариупол вече практически не съществува, сравнен е със земята.
64
2
 
16
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Има два народа, които са наистина т*пи. Едните са поляците. Кой не ги хвана той не ги смля от бой - руснаци, немци... И все се дървят, все са мислят за голяматра работа... Другите са урките. нКраварите ги излъгаха... загубиха си половината територия, ни в нато юе влязат ни в ес... наймайданиха са.
63
11
 
4
 
! Отговори
Джо Байдън преди 1 година
Путин е агресор.