Обратно в 90-те: Руснаци масово купуват телефони с копчета

Заради войната в Украйна много големи чуждестранни компании напуснаха руския пазар
23 май 2022 21:30, Йоана Цонева
256
Обратно в 90-те: Руснаци масово купуват телефони с копчета
Снимка: БГНЕС

На фона на западните санкции доставките на телефони с копчета за Русия са се увеличили значително. През първото тримесечие са внесени 3,5 млн. устройства. Това е с 43% повече, отколкото през същия период на миналата година, но по-малко, отколкото през 2019 г. (4,2 млн. броя), пише "Москоу таймс".

Рязкото увеличение на броя на внесените в Руската федерация през 2019 г. телефони с бутони е свързано с голямото предлагане на новата тогава руска марка Inoi. През тази година 1,9 млн. устройства с бутони, или повече от половината, са дошли от Inoi, F+ и BQ.

Третият проект за "суверенен смартфон" в рамките на 10 години се провали в Русия

По данни на аналитичния център GS Group като цяло доставките на смартфони за страната са намалели с 14%, до 6,8 млн. броя. Като цяло през първите три месеца на 2022 г. в Руската федерация са доставени 10,3 млн. телефона и смартфона, което е на нивото на миналата година.

Александър Сурков, ръководител на аналитичния център на GS Group, уточни, че телефоните с бутони имат своите клиенти поради своята простота, надеждност, ниска цена и дълъг живот на батерията.

Още по темата
Но днес съотношението между продажбите на смартфони и функционални телефони се влияе в много по-голяма степен от фактори, които не са свързани с потребителите: логистични сътресения, лоялност към марката, която, както се оказва, може просто да напусне своя пазар, и спад на покупателната способност в целия свят.

По данни на търговците на дребно продажбите на телефони с бутони в страната не нарастват и дори намаляват: в М.Видео-Елдорадо - с 11% през първото тримесечие, в Мегафон - с 12%. В Связной делът на такива устройства, свързани със смартфони, е намалял от 19% на 17%. Ръст се забелязва единствено в компанията Марвел Дистрибюшън, като при тях той възлиза на 13,5%.

Заради войната в Украйна много големи чуждестранни компании напуснаха руския пазар, включително Apple, Samsung, почти наполовина намаляха доставките на китайските Xiaomi, Huawei и Oppo. Сега, в рамките на паралелния внос, в Русия могат да се внасят джаджи от Apple, Samsung, Nokia, Sony, Siemens, HP, Huawei и Lenovo без разрешението на притежателя на авторските права.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
3
 
13
 
! Отговори
do 109 преди 1 година
това с енергетиката беше доскоро,сега ни чака втечнен газ на уж по ниски цени,американските централи у нас обаче не са на по ниски цени,едва ли има наивници да чакат газ от другия край на планетата на по ниски цени?златото се изнася за без пари,4 военни бази без пари.. и т.н.
104
10
 
5
 
! Отговори
111 преди 1 година
До Абе. Що се хабиш да говориш на русофил с факти. Ако РИА Новости каже че Земята е плоска всички русофили ще повтарят по цял ден, че Земята е плоска. Ако РИА Новости каже че Путин е кацнал на Слънцето, група русофили веднага ще ги докажат че това е възмажно стига да е през нощта.
103
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия и Китай нали са партньори защо не взимат Хуауей Huawei или Хонор те са пак смартфони
102
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отново в средновековието - руският цар отново гони шайка бандити в Гуляйполе, в Европа отново се къпят два пъти в годината и боледуват от шарка.
101
3
 
4
 
! Отговори
Абе преди 1 година
До До Абе Ами, какво да направя, такива са цените. Сега проверих каталога на Метро за Москва: половинка ягоди са 500 рубли (по измисления курс на РНБ тва са 9 долара, значи 18 долара за кило ягодки) :)), килограм гъби 1400 рубли, ранните картофи са точно 80 рубли :)))) Къде ги гледаш тия цени ти? :)))
100
3
 
5
 
! Отговори
Американ преди 1 година
Аз търся малък телефор с копчета, като blackberry-тата, ама вече правят само големите кютуци с досадния touchscreen..
99
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде и ие да изостанем с 2две поколения ракето пред САЩ като Русия.
98
4
 
4
 
! Отговори
от 101 преди 1 година
До до 101. Коментара Ви показна единствено , че мразите и не оценявате родината си. Ловя се на бас че на профилната Ви снимка имате знамето на България, но си умирате от кеф да я плюете.България е прекрасна страна и не е зле да спрате да я подценявате. А глупостите за колонии даже Волен Сидеров спря да ги разтяга.
97
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 111 "Докато някои правят Тесла, други си карат Лада 2105." Сега ще ти обясняват колко по-добре е да караш Лада от Тесла. :))))
96
7
 
4
 
! Отговори
До Абе преди 1 година
Стига дрънка глупости,в Метро Русия картофи 38 и 50 рубли,ябълки 80 и 160 рубли,олио 110 и 150 рубли,а първата ръка можеш да си я свреш там къде слънце не те огрява!
95
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално е. Изостанала държава с нулев интелект на населението какво да купува масово?! Докато някои правят Тесла, други си карат Лада 2105.
94
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако руснаците са в 18-ти век значи укрите са в 10-ти.
93
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 101 /105 "Как да нямат колонии,а България?" Кой бе, с енергетика превзета от руснаците, с президент путинист, с ДС на власт. Нещо бъркаш колония с губерния. :)
92
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Следващата стъпка в Русия е да се изхвърлят компютрите и да се премине на пишещи машини с тенденция до 3-4 години да се премине на писане с гъше перо.
91
5
 
7
 
! Отговори
678 преди 1 година
Всъщност в Русия не е приключил феодализма. Февруари 1917 буржоазна револяция, аха да станат хора и идва октомври 1917 и директно от крепостни стават мужици в колхоза. За жалост това не е приключило. Като гледам сегашното им държавно устройство най много прилича на феодална абсолютна монархия.
90
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слагаш аналогов телефон с шайба и си защитаваш линията и кътинг едж хакерите увисват като прани ***, те без компютър до толетната не могат да идат.
89
4
 
6
 
! Отговори
до 101 преди 1 година
Как да нямат колонии,а България?
88
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съвсем ни мислят за балами.И в Белорус и в Рисия има всичко. Всички знаят какво е ОНД. И риснаци регистрират свободно фирма в Казахстан или друга бивша република.... свободно върти търговия с цял свят. Между държавите в ОНД няма мита. А потайте хохлите бежанци откъде имат толова кеш ?
87
6
 
8
 
! Отговори
Оптимист преди 1 година
Добра игра за *** xD
86
5
 
11
 
! Отговори
от 111 преди 1 година
До АмиВсъщност , ако сте чели нещо повече он Винету, щяхте да знаете, след ВСВ САЩ поставят въпроса за край на колониализма. Разбира се умственото Ви развитие едва ли Ви позволява да четете много. Също така САЩ нямат колонии.