Обратно в 90-те: Руснаци масово купуват телефони с копчета

Заради войната в Украйна много големи чуждестранни компании напуснаха руския пазар
23 май 2022 21:30, Йоана Цонева
256
Обратно в 90-те: Руснаци масово купуват телефони с копчета
Снимка: БГНЕС

На фона на западните санкции доставките на телефони с копчета за Русия са се увеличили значително. През първото тримесечие са внесени 3,5 млн. устройства. Това е с 43% повече, отколкото през същия период на миналата година, но по-малко, отколкото през 2019 г. (4,2 млн. броя), пише "Москоу таймс".

Рязкото увеличение на броя на внесените в Руската федерация през 2019 г. телефони с бутони е свързано с голямото предлагане на новата тогава руска марка Inoi. През тази година 1,9 млн. устройства с бутони, или повече от половината, са дошли от Inoi, F+ и BQ.

Третият проект за "суверенен смартфон" в рамките на 10 години се провали в Русия

По данни на аналитичния център GS Group като цяло доставките на смартфони за страната са намалели с 14%, до 6,8 млн. броя. Като цяло през първите три месеца на 2022 г. в Руската федерация са доставени 10,3 млн. телефона и смартфона, което е на нивото на миналата година.

Александър Сурков, ръководител на аналитичния център на GS Group, уточни, че телефоните с бутони имат своите клиенти поради своята простота, надеждност, ниска цена и дълъг живот на батерията.

Още по темата
Но днес съотношението между продажбите на смартфони и функционални телефони се влияе в много по-голяма степен от фактори, които не са свързани с потребителите: логистични сътресения, лоялност към марката, която, както се оказва, може просто да напусне своя пазар, и спад на покупателната способност в целия свят.

По данни на търговците на дребно продажбите на телефони с бутони в страната не нарастват и дори намаляват: в М.Видео-Елдорадо - с 11% през първото тримесечие, в Мегафон - с 12%. В Связной делът на такива устройства, свързани със смартфони, е намалял от 19% на 17%. Ръст се забелязва единствено в компанията Марвел Дистрибюшън, като при тях той възлиза на 13,5%.

Заради войната в Украйна много големи чуждестранни компании напуснаха руския пазар, включително Apple, Samsung, почти наполовина намаляха доставките на китайските Xiaomi, Huawei и Oppo. Сега, в рамките на паралелния внос, в Русия могат да се внасят джаджи от Apple, Samsung, Nokia, Sony, Siemens, HP, Huawei и Lenovo без разрешението на притежателя на авторските права.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко клоунска пропаганда, особено имайки предвид стокообмена на Русия с Китай, където се произвеждат всчики видове смартфони. Но иначе безсилната болка на укропитеците и пригласящите им либералчета е забавна.
84
6
 
11
 
! Отговори
Абе преди 1 година
До До 80-Абе Ц, приятел, в Омск, град който дори не е от най-скъпите в Русия, картожките гонят 80 рублета, а ябълките са буквално равностойността на 5 български лева за кило (150-170 рубли). Кафенцето е по 800 рублички, преди беше 399. Литър олио е 170 рублей, а уж бяха световния производител. Знам от първа ръка, мдааааа...
83
2
 
3
 
! Отговори
от 111 преди 1 година
До g.venovТо вие винаги така се изказвате, не знаете , но имате мнение.
82
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия доказа че може да се пътува назад във времето. Необходимо и достатъчно за тази машина на времето е да имаш вожд като Путин. Който се е затъжил за комунизма, сега му е времето да си купи еднопосочен билет за Сибир.
81
3
 
3
 
! Отговори
g.venov преди 1 година
До 111 те не знам,но ти си точно там
80
12
 
14
 
! Отговори
111 преди 1 година
Руснаците не са в 90те, а в 18 век.
79
0
 
7
 
! Отговори
Шейх преди 1 година
Записал съм се и аз за една лимузина от росавтопром 😊
78
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кремълския шахматист така изигра блица, че руснаците ще си припомнят какво беше когато гледаха Карпов срещу Каспаров на черно-бели телевизори. :)))
77
1
 
10
 
! Отговори
Пустиняк преди 1 година
И с катюшки ще почнат да тичат.
76
7
 
16
 
! Отговори
Един от Юг преди 1 година
Първо телефони с копчета,после с шайби,мАсквичи,зазки и накрая магарета с двуколки! Евала на жужето дето ги върна от 18 век в 15! Молодец
75
6
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
По-добре да си намерят и купят копче с което да рестартират вкиснатите си, плесенясали и целите в паяжини мозъци. Имам чувството,че вместо главите на раменете си имат телевизори с един-единствен канал,който денонощно им пълни мозъците с пропагандна помия. Съвсем се разучили тези хора да мислят самостоятелно,логично и аналитично.
74
3
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Че на мен с бутони ми е много по-удобно
73
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някъде в мазето имам два телефона с шайба. Високотехнологично НРБ производство. Да ги пратя на Мутрофанова.
72
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 81 "и един адмирал-супершпионин" Суперразбирач? :)
71
11
 
10
 
! Отговори
ИСТОРИЯ преди 1 година
Какво им е на телефони с копчета ?В България масово се използват от Възрастни Хора над 40 годишна възраст .
70
3
 
4
 
! Отговори
Абе преди 1 година
. ... защо картожките в Руския рай са поскъпнали със 100%? А кило ябълки струва 5 (2.3 долара) лева. Егати, това е повече от Франция и Германия. :)))))
69
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При хубвите неща в началото ти е неприятно и накрая идва якото, а при гадните в началото е яко и накрая лошото.
68
7
 
4
 
! Отговори
До 67 преди 1 година
Много си ербап а си просто една тухла в стената (на сорос ) и нищо повече
67
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Записах се в Мототехника за Москвич. Чакам завръщането му с голямо нетърпение. Догодина ще се завърне на пазара и легендарния камион ЗИС-5 Харошая машинка с дървена кабинка.
66
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Децата, които не помнят началото на този век камо ли началото и средата на90-те какво беше.