Почти всички са недоволни от Путин: Търси ли руският елит нов президент?

Службите за сигурност искат да поемат контрола над инвазията
26 май 2022 07:11, Нели Христова
291
Почти всички са недоволни от Путин: Търси ли руският елит нов президент?
Снимка: БГНЕС

Владимир Путин е назначил свой бивш бодигард за нов министър на извънредните ситуации, съобщи в. “Дейли мейл”. Това става само месеци след като предишният министър на този пост Евгений Зиничев мистериозно загина след падане от водопад, което породи подозрения за убийството му.

49-годишният генерал-майор Александър Куренков, номиниран във вторник от Путин, е шестият бодигард на руския президент, назначен на висок държавен пост. Малко се знае за миналото и произхода на Куренков, който е наричан “човекът без лице”.

Той е служил в контраразузнаването на ФСБ и отговарял за охраната на висши служители. На много снимки генералът е сниман да стои плътно до руския лидер на различни събития.

“Путин го познава добре лично. И изборът му означава, че според държавния глава личните, служебните и професионалните качества на Куренков ще му позволят да изпълнява новата му функция”, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Критиците обаче смятат, че все по-параноичният Путин се доверява напълно само на онези, които са доказали лоялността си, като пазят живота му.

Предишният министър Евгений Зиничев загина при опит да спаси човек при водопада Китабо-Орон в Сибир през 2021 г. Различни източници от Кремъл смятаха, че Путин е подготвял Зиничев, бивш оперативен работник на КГБ, за свой евентуален наследник. Той е бил и заместник-директор на ФСБ и втори командващ в министерството на отбраната. Министърът имаше чин генерал, радваше се на грандиозно издигане в Москва и беше гласен за нова мощна роля в съвета за сигурност на Кремъл малко преди да загине.

Путин беше видимо обезумял на погребението на Зиничев, като нарече смъртта му “незаменима лична загуба”. Не е ясно кой може да го е ликвидирал и с каква цел.

Министърът на извънредните ситуации е високопоставена длъжност в Русия, която се бори с наводнения, горски пожари и бури, но също така се разглежда като ключов фактор за сигурността на страната. Именно в тази роля Сергей Шойгу, министър на отбраната, се доказа пред властта. Сега обаче не е ясно дали Путин вижда Куренков като възможен свой наследник.

Същевременно високопоставени руски служители планират правителство без Владимир Путин, след като източници от Кремъл твърдят, че руският президент е настроил почти всички срещу заради инвазията в Украйна.

Три месеца от началото на войната, правителствен източник разкри пред опозиционния вестник “Медуза”, че “почти няма хора, които да са доволни от Путин” сред официалните лица на Кремъл и руския елит.

“Бизнесмени и много членове на правителството са недоволни, че президентът започна войната, без да се замисли за мащаба на санкциите – невъзможно е да се живее с тях.

Проблемите в Русия заради войната вече са видими и до средата на лятото те ще дойдат от различни посоки: транспорт, медицина, дори селско стопанство”, каза източникът - мнение, което по-късно беше потвърдено и от други вътрешни лица в правителството.

Дори руският елит, който подкрепя случващото се в Украйна, вече споделя недоволството на своите миролюбиви сънародници.

“Медуза” пише, че високопоставени служители в руските служби за сигурност смятат, че Путин е провалил инвазията, и искат да поемат контрола над операцията.

“Ястребите не са доволни от темпото на специалната операция. Те смятат, че могат да действат по-решително”, твърди изданието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
1
 
6
 
! Отговори
Ицо преди 1 година
Бодигард да си в днешно време. Бойко до къде стигна уау.
182
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вижда се, че хората подкрепящи Путин са от ниските прослойки на обществото, което само по себе си не е лошо. Лошото е, че не търпят друго мнение. Ако е по-различно от тяхното и нямат доводи винаги се стига до обиди и квалификации. Това до някъде е обяснимо с тяхното лично не удовлетворение от справянето им в живота. Путин няма да ви оправи живота, нито някой друг!
181
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 195 Изброй постиженията на руснаците във всяка сфера, моля! Така както намираш за важно да сипеш персонални обиди към хората с различно мнение, направи си труда да посочиш руските успехи през последните 30 год.
180
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"В космоса са на едно ниво с частната космическа фирма." Мъск ги сложи в малкия си джоб - батут работает!
179
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Немския на Путин е само за другарите -геносен .
178
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До195. На върха на спорта са, като се назобат. А в науката само те си знаят какво са. В културата са на много нива и трудно може да се каже " е това е типично руско." В космоса са на едно ниво с частната космическа фирма.
177
5
 
3
 
! Отговори
Ади преди 1 година
До Анонимен Единствената прилика м/у Путин и Хитлер - и двамата говорят немски.
176
5
 
12
 
! Отговори
Ади преди 1 година
До Анонимен "Руснаците са с толкова крепостническо мислене" - ако тяхното беше като твоето "Мислене-безмозъчно" надали щяха да са върха на спорт, наука, изкуство, технологии. Не считам за нужно заради теб да изреждам подробности - явно мисленето ти е силата?!
175
5
 
8
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Интересно как някакви измислени русофили гласуващи за вчерашния фашист Сидеров и сегашния Костадинов, които даже не са стъпвали в Русия минимум 20 години, комо ли да са живели там коментират кое какво било!Гласувайте си още за патерицата на Борисов Коцето Грантаджията и не мислете за руската вътрешна политика!Най-вероятно наистина ще има чистка и борба между службите там, но нивото ви на знания и т.н. не ви позволява даже да го осмислите! Кланайте се на Костадинов :)
174
2
 
12
 
! Отговори
отговор преди 1 година
До А ПЪК ТУК напук на всичко е само хумор и сатира. Бедност, глад, жената плаче, децата нямят пари да учат - бааах мааама му - весело да е. Кирчо и Кокорчо да са добре - ние някак все ще издеяним - все някой ден и ние ще се научим как се крадне - да не сме пък чак толкоз проЗти, е не че сме учили у Харвард, ама и ние сме хора.
173
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нивото на западната журналистика е ниво свободно съчение от началните класове. А англосаксонската журналистика държи палмата на първенството в това отношение.
172
8
 
8
 
! Отговори
питам преди 1 година
кои са нацисти- тези които окупират чужда държава и сеят смърт, или тези които се защитават.
171
0
 
3
 
! Отговори
Ади преди 1 година
До ТРОЛЕНЕ НА ХОНОРАРГрях голям е! Да искаш нечия смърт ??!!! Тези ли дето призовавт са дали живот на човека, чиято смърт искат? Идете питайте майките си - стига да не от тези дето казват - бий го, убий го, друго ще направим.
170
1
 
2
 
! Отговори
Ади преди 1 година
До ...Не разбрах добре несвързаното ти писание, ама нито Путин е Левски, нито руснаците са толкова продажни като българите. ***, чедо неграмотно, на паметника на Левски, поднеси цвете в знак на признателност. История прочети, за да не се излагаш като пишеш небивалици. Боооже мили, прибери ги тези /не зная къде/ ама да не тровят децата ни с такива простащини-грехота е. То/писалият/ не знае сърби ли го или що му е, ама акъл тръгнало да ръси.
169
4
 
16
 
! Отговори
мив преди 1 година
а ние сме доволни от бате киро и напикания дядка байдън. Като почнем да плащаме за газа от САЩ ще бъдем още по-доволни. Най-доволни сме като влезем в някой хранителен магазин. Там направо ни изнасят на носилка.
168
6
 
9
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Поредната ялова изцепка на западняшките тайни служби. Това означава, че този човек им разгадава всички явни и тайни злокобни тайни. И ги удря жестоко по слабините. А, колкото и да се стараят и злобеят, толкова тази Русия ги удря в дън земята.
167
4
 
6
 
! Отговори
ТРОЛЕНЕ НА ХОНОРАР преди 1 година
Коментарът с пожелаване на смърт и над 70 харесвания за 10 минути си е чиста проба ТРОЛЕНЕ на хонорар!
166
10
 
11
 
! Отговори
Мухахахахахахахаха преди 1 година
По голяма глупост , не бях чел скоро !! Доверието в Путин се е увеличило драстично , след руската военна операция , проверявайте преди да пишете небивалици , храна за тези които неистово вярват на БТВ &Нова ! И аз бих бил горд , ако управляващите ни взимат решения с достойнство , а не меки китки !!! К за Украйна "Z"
165
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е до животен власт имащ. Да отидат еврогейците и краварите да го убият и тогава ще го сменят. Имали смелчаци да отидат в русия да сменят Путин. Ама да не са депилирани и с изкупани вежди.
164
11
 
81
 
! Отговори
FCKPTN преди 1 година
Смърт на Путин!!!